Érettségi botrány: Lépett a rendőrség

Több, mint 500 ember dőlt be az átverésnek.

2022. május 27. 10:27

A magyar rendőrség két éve nyomoz egy magyarországi működési engedéllyel nem rendelkező, egyébként az Egyesült Királyságban bejegyzett céggel kapcsolatban, mely rendszeresen állított ki érettségi bizonyítványokat, míg a vele együttműködő magyar kft. volt az, amely a toborzásokat és a diákok oktatását szervezte. Hirdetéseik arról szóltak, hogy náluk érettségi bizonyítvány, különböző szakképesítésekről szóló oklevél, valamint felsőoktatási diploma is szerezhető online oktatás útján, ráadásul mindössze egyetlen év alatt, de kínálatukban akadtak olyan képzések, amiket néhány hét alatt teljesíteni lehetett.

Az így kiállított angol nyelvű bizonyítványokat, okleveleket, diplomákat már csak honosíttatni kellett.

Az érettségi megszerzését egy éves képzéssel hirdették online vizsgával, eleinte volt, hogy megtartották a személyes konzultációkat, órákat, de később – különösen a járványügyi helyzetet kihasználva – átálltak az online oktatásra, innentől kezdve pedig kizárólag így működött tovább minden. Az oktatáson túl külön költségként számolták fel a tanulóknak a rendszerhasználati díjat, amit a webfelületi hozzáféréssel indokoltak, az árak pedig személyenként és időszakonként változtak, ahogy a képzések hosszai is.


Akadt olyan diák, aki éveken keresztül kapcsolatban állt az iskolával, de olyan is, aki mindössze alig pár tesztet töltött ki, és már bizonyítványt is kapott. A legkisebb kicsalt összeg 70 000 forint volt, míg a legmagasabb ennek több mint húszszorosa, vagyis 1,5 millió forint. Ezek alapján a kicsalt összeg akár 70 millió forint is lehet, de a végösszeg – az összes sértett beazonosítását követően – emelkedhet.

A tanulni vágyók jóhiszeműségét kihasználó csapat teljesen szervezetten működött. A bizonyítványt kiállító társaság élén ügyvezető igazgatóként az a francia állampolgár állt, aki évek óta Magyarországon él, és hasonló ügyei miatt nem ismeretlen a külföldi hatóságok előtt. H. B. cége olyan bizonyítványokat állított ki, amik teljes mértékben megfeleltek egy hiteles okiratnak: a papírokon a cég pecsétje, europass logó, QR kód, valamint hologram is szerepelt. A diákok beszervezését az a székesfehérvári nő végezte, aki a cég hirdetéseiért is felelt. M. R. annyira rámenős volt, hogy sok ügyfél az ő rábeszélésére vetette bele magát a tanulásba. Volt, aki pár hónap különbséggel érettségit, alapdiplomát és mesterképzésről szóló diplomát is kapott. Az érettségiztetés – ahogy az oktatás is – online úton zajlott, vizsgabizottság nélkül. A diáknak elég volt egy kamera előtt ülve elmondania a tételét, majd a felvételt a rendszerbe feltölteni.

fotók: police.hu

A csapat adminisztrátora titkárnői funkcióban a szintén székesfehérvári Sz. ZS. volt, a csapat – mondhatni – mindenese az ugyancsak fehérvári F. Cs., míg informatikusa a budapesti S. G. N.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda A KR NNI nyomozói még múlt hónapban ütöttek rajta az ötfős társaságon, majd valamennyi tagnál kutatást tartottak, és lefoglaltak mindent, ami alátámasztja a bűncselekményt.

A rendőrök többek között nagyobb kárt okozó, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalással gyanúsították meg a három férfit és a két nőt, akik valamennyien szabadlábon védekeznek - írta meg a police.hu.

A rendőrség azt gyanítja, hogy a jelenleg félezer áldozaton túl még jóval többen bedőlhettek a csalóknak, ez ő jelentkezésüket a BorossD@nni.police.hu e-mail címen várják.

Megtalálták a Visegrádon Dunába veszett lány holttestét Budapestnél
A Duna budapesti szakaszán találták meg a Visegrádnál eltűnt kislány holttestét.
Újabb tragédia a Tiszta-tónál, ismét egy fiatalt ragadott el a víz
A jó fizikai állapotban lévő fiatal rendőr a Holt-Tiszát akarta átúszni, azonban féltávnál elmerült a vízben, majd n...
Arcot cserélt a gyilkos nő, mégis elfogták
A nő meggyilkolta volt párja új szerelmét, aztán elmenekült.
Balkáni szitu az M2-esen, dühös kamionos őrjöngött az út közepén
A Magyar Közút egyik vezetője még csírájában elfojtotta a balhét, a kamionos azonban így is kövekkel szórta meg hara...
Exkluzív, megszólalt Berki Krisztián pszichológusa
Berki Krisztián pszichológusa először szólal meg a tragédia óta.
Tények Plusz adás, 2022. július 1., péntek
POKOLI KÁNIKULA - 50 fok a konyhákon, 60 az aszfalt mellett. Ájuldoznak, de a hőségben is dolgoznak klíma nélkül a t...
Egy kis felfrissülés nyugaton
időjárás-jelentés, 2022. július 1., péntek
Újra bevezetnék a halálbüntetést
Az elnök készen áll, hogy jóváhagyja a halálbüntetés újbóli bevezetését Törökországban, amennyiben a parlament megsz...
Idegesítette a szomszéd kutya ugatása, fogta és felakasztotta
A kegyetlen szomszéd megunta a folyton ugató kutyát, és miután a gazdák többszöri felszólítás után sem tudták megold...
Hamilton beadta a derekát
A hétszeres világbajnak alul maradt a FIA-val vívott „ékszercsatában”, végül kénytelen volt beadni a derekát.