Eredményes volt Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin találkozója

Még nagyobb biztonságban lesz Magyarországon az energiaellátás. Orbán Viktor egyebek között erről tárgyalt kedden Vlagyimir Putinnal Moszkvában. Megállapodtak plusz egymilliárd köbméter szállításáról, de egyeztettek a két ország egyéb együttműködéséről és az ukrán helyzetről is. Orbán Viktor úgy fogalmazott: oroszországi látogatása egy békemisszió. Az orosz elnök egyébként hosszú idő óta most állt először nyilvánosság elé.

2022. február 01. 17:08

Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott csúcstalálkozója után közös sajtótájékoztatón kedden elmondta, hogy már 13 éve működik együtt Putyin elnökkel a magyar kormány, és ez volt a 12. alkalom, hogy találkozott az orosz elnökkel a magyar kormányfő.

Békemisszió is a moszkvai látogatás

A mostani moszkvai látogatás békemisszió is, mert elmondhattam, hogy az Európai Unió egységes és nincs olyan európai vezető, aki konfliktust akarna Oroszországgal - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Moszkvában.

A kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélését követően kiemelte: mindez különösen igaz a közép-európaiakra. "Mi úgy értelmezzük a történelmet, hogy amikor a Kelet és a Nyugat között konfliktus jött létre, akkor Közép-Európa mindig rajtavesztett" - fogalmazott.

Közölte: a hidegháború évei "számunkra komoly keserűséget és sok szenvedést jelentettek", ezért a magyarok és a közép-európaiak általában is abban érdekeltek, hogy a feszültséget Kelet és Nyugat között csökkentsék, és mindent megtegyenek annak érdekében, hogy a feszültség alábbhagyjon, és nehogy visszatérjen a hidegháború.

A miniszterelnök hangsúlyozta: ehhez tárgyalásokra és párbeszédre van szükség, és üdvözlendő, hogy "Oroszország és a nyugati szövetségeseink között zajlik a párbeszéd". Amit "mi tudunk ajánlani, az a magyar modell": Magyarország tagja a NATO-nak és az Európai Uniónak, közben pedig kiváló kapcsolatokat ápol Oroszországgal - magyarázta. Hozzátette: ehhez kölcsönös tiszteletre van szükség.

Legsikeresebb év

A magyar miniszterelnök szerint 2021 volt a legsikeresebb év a két ország együttműködésének történetében. Két fontos témában folyt szoros együttműködés. Az egyik pandémia, aminek köszönhetően 900 ezer magyar vehette fel az orosz vakcinát.

„Magyarországon épül egy oltóanyag gyár és reméljük, hogy ebben is meg tudunk állapodni és gyártani tudunk majd Szputnyik vakcinát is” – mondta a magyar miniszterelnök.

A tavalyi együttműködés másik kérdése az energiaválság volt.

Tárgyalás kezdődhet az orosz gázszállítás mennyiségének emeléséről

Érdemi tárgyalásokat folytathatnak arról, hogy egymilliárd köbméterrel emeljék az éves mennyiségét a hosszú távú orosz-magyar gázszállításnak.

A kormányfő hangsúlyozta: az Oroszország és Magyarország közötti hosszú távú gázszállítási szerződés értéke a jövőre nézve különösen nagy lesz, tehát nem csökkenteni kell a mennyiséget, hanem inkább növelni.

Kitért arra: a paksi erőmű építkezésének előkészítése a végső fázisba lépett és amint az utolsó engedély is megvan, "a beruházás automatikusan átlép a következő, úgynevezett létesítési fázisba és ezzel megtesszük a döntő lépést mi magyarok, hogy önállók legyünk a villamosenergia-ellátás terén".


Kitért arra is a magyar miniszterelnök, hogy a paksi beruházásról is tárgyaltak.

„A létesítési fázisba is hamarosan átléphet a beruházás. Ezzel pedig önellátó lehet Magyarország és teljesíteni tudjuk a kitűzött klímacélokat is. A paksi beruházás segít abban, hogy a magyar energiagazdálkodás teljesen zölddé tudjon vállni” – hangsúlyozta.

„Ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés, ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés”

Orbán Viktor leszögezte: az orosz gáz a rezsicsökkentés, a paksi erőműbővítés pedig a jó magyar klímapolitika záloga.

"Nyugat-Európában nagyon elszálltak a gázárak, míg Magyarország a sikeres rezsicsökkentés miatt nem szorult áremelésre, ezt pedig az orosz gáznak köszönhetjük. Ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés, ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés” – fogalmazott Orbán Viktor.

Közös vállalat és két új közvetlen légijárat

Mindemelett Magyarország és Oroszország létrehoz egy orosz-magyar közös vállalatot a keletről érkező áruk Európába érkezésének megkönnyítésére.

Ezenfelül pedig két plusz, közvetlen légijárat indításáról is egyeztett Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal. Ennek köszönhetően pedig több orosz turista jöhet még Magyarországra. A közvetlenül elérhető két járatról pedig még egyeztetnek az elnökök.


„Kiegyensúlyozott és konstruktív az orosz-magyar kapcsolat. Magyarország elkötelezett, hogy ezt így folytassuk” – zárta a magyar miniszterelnök a sajtótájékoztatón.

Putyin: Magyarország fontos partnere Oroszországnak Európában

Magyarország fontos partnere Oroszországnak Európában - jelentette ki Vlagyimir Putyin a mintegy ötórás találkozót követő sajtótájékoztatón.

Vlagyimir Putyin azt mondta: a koronavírus-járvány ellenére a két ország közötti áruforgalom a tavalyi év tizenegy hónapjában 30 százalékkal nőtt, 5,5 milliárd dollárt tett ki. A kölcsönös beruházások értéke eléri az egymilliárd dollárt - tette hozzá.

Eredményesen, hatékonyan dolgozik az orosz-magyar gazdasági együttműködési kormányközi bizottság is - jegyezte meg az orosz elnök.

 

Magyarország megbízható partner az orosz gáz tranzitszállításában is

 Magyarország változatlanul bizonyítja, hogy megbízható partner az orosz gáz tranzitszállításában - fogalmazott Vlagyimir Putyin.

Az orosz elnök kiemelte: fontos szerepet játszik az energetika az orosz-magyar gazdasági kapcsolatokban. Oroszország sok éve megszakítás nélkül látja el Magyarországot energiaforrással, a magyar kőolajfogyasztás 55 százalékát és a gázfogyasztás 80 százalékát fedi le - jelentette ki.
Az orosz gázszállítás Magyarországra hosszú távú megállapodásnak köszönhetően történik, melyet tavaly hosszabbítottak meg 2036-ig - tette hozzá Vlagyimir Putyin.

Hangsúlyozta: Oroszország nyitott a további együttműködésre.

 

Előkerült, szemeteszsákban találták meg M. Beáta holttestét
A magyar nő holttestére egy elhagyatott benzinkúton találtak rá.
Rájuk nyitottak szex közben, sokkot kaptak - videóval
Van, aki sosem mert beszélni róla, traumaként, sokkhatásként élte meg, hogy kiskorában látta szeretkezni a szüleit.
Árpa Attila kalandvágyból lesz A Nagy Ő
Idén újra megnyílik a Bachelor - A Nagy Ő rezidenciája, ahol ezúttal Árpa Attila keresi szíve választottját. A TV2 p...
Versenypályának nézték az M0-ást, vérlázító ámokfutást rendeztek
A két "versenyző" óriási tempóval szlalomozott az autók között.
Így vágta szájba az óriási kő a notórius kocsifeltörőt - videó
Arcon ütötte a visszapattanó kő a kocsifeltörőt – a XVIII. kerületi rendőrök elfogták. Több járművet is ellopott és ...
Tények Plusz teljes adás 2022. május 25., szerda
MEGTORLÁSTÓL RETTEG - exkluzív interjút adott az az édesanya, akit vert és prostitúcióra kényszerített 17 éves barát...
Átvette bizonyítványát, majd gyilkosság miatt letartóztatták
A fiatal érettségi bizonyítványa átvétele után nem sokkal követte el szörnyű tettét.
Tények teljes adás 2022. május 25., szerda
PUSZTÍTÓ - Menekültek az emberek a jégeső elől, lecsapott a májusi vihar Vas megyére. Diónagyságú jég esett, ami elv...
Orbán Viktor: A rezsit megvédjük, az extraprofitot elvonjuk!
Rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán.
Tények röviden 2022. május 25., szerda
Tények röviden 2022. május 25., szerda