Elmulaszthatta a fogaskerekű felújításának határidejét a főváros

Hatalmas hibát követhetett el Karácsony Gergely és az általa a BKK felügyelőbizottságának élére diploma és megfelelő képesítés, tapasztalat nélkül kinevezett Hajnal Miklós, amikor többszöri figyelmeztetés ellenére is hagyták lejárni a fogaskerekű felújításához megszerzett építési engedélyt - írta meg az Index.

A projekt így éveket csúszhat, és több száz millió forinttal is megdrágulhat. Az eset Hajnal Miklós számára különösen is kellemetlen lehet a kampány hajrájában, mert a fogaskerekűt éppen annak a XII. kerületnek a lakói használják, amelyben a momentumos politikus indul a választásokon.

Februárban lejárt a XII. kerület hegyvidéki részét és a Városmajort összekötő fogaskerekű felújításának és meghosszabbításának építési engedélye, amelyet már 2017-ben megszerzett a vonal felújítását előkészítő Tarlós István-féle városvezetés. A végleges építési engedély azonban mindössze öt évig hatályos. A BKK-nak egy kérelem benyújtásával lehetősége lett volna a meglévő engedélyt még annak lejárta előtt 3 évvel meghosszabbítani, de úgy tudjuk, ezt a lehetőséget elmulasztották.

Jogszabály-értelmezési gond lehetett

A fogaskerekű pályája rendkívül rossz állapotban van, így annak felújítása mára igencsak aktuálissá vált, hiszen egyre gyakoribbak a teljes pályazárral járó karbantartások a vonalon. Ráadásul a tervek szerint a Széll Kálmán tértől a Normafáig meghosszabbítanák a fogaskerekű vonalát, hogy a buszjáratoktól tehermentesíteni lehessen Budapest leglátogatottabb kirándulóhelyét, amelyet így mindössze 17 perc alatt el lehetne érni a 2-es metró végállomásától.

Az Index információi szerint Vitézy Dávid, a budapesti fejlesztési központ vezetője még tavaly decemberben felhívta a határidőre a BKK vezetésének figyelmét. Pokorni Zoltán, a fogaskerekűnek otthont adó XII. kerület polgármestere pedig megerősítette, hogy ő levélben értesítette Karácsony Gergelyt arról, hogy kifuthatnak az időből.

A főpolgármester azzal igyekezett megnyugtatni kollégáját, hogy a járvány miatt meghosszabbodtak az építési engedélyek határidői, de a XII. kerület polgármestere úgy tudja, kötöttpályás, vasúti fejlesztésekre nem vonatkozik a hosszabbítás.

Hajnal Miklósnak árthat a hiba 

A fogaskerekű felújítása körül elkövetett baki különösen is sokba kerülhet a BKK felügyelőbizottságát irányító Hajnal Miklósnak. A fiatal momentumos politikus ugyanis éppen az érintett Hegyvidéken indul az ellenzéki összefogás jelöltjeként a választásokon, így az ő szavazóit közvetlenül érinti, hogy mi van a fogaskerekűvel.

Mint ismert, nagy port kavart, hogy Karácsony Gergely úgy nevezte ki Hajnalt a sok milliárd forint fölött diszponáló BKK felügyelőbizottságának élére, hogy a momentumos politikusnak sem diplomája, sem releváns szakmai tapasztalata nincs. A kinevezésről Tarlós István volt főpolgármester kifejtette, hogy az ő idején mindig képzett és tapasztalt személyek töltötték be ezt a posztot.

„A BKK-nál a vezetői vagy ellenőrzési funkció betöltéséhez ugyanis célszerű, hogy szakirányú felsőfokú végzettséggel vagy jelentős szakmai tapasztalattal rendelkezzen valaki. Sőt, az a legjobb, ha mind a kettőből van az illetőnek” – vélekedett a volt főpolgármester, aki úgy fogalmazott: "Elég rendhagyónak tűnik a számomra, hogy olyan személyt választottak a BKK felügyelőbizottságának élére, akinek nyilvánvalóan egyik sincs a birtokában."

Hajnal Miklósnak már a kampány kezdete óta gondot jelent, hogy nincsen megfelelő képesítése. A fiatal momentumos ugyanis többször is valótlanul állította azt, hogy közgazdász, sőt még a LinkedIn-profilján is feltüntetett hamisan egy oxfordi diplomát, amit soha nem szerzett meg. Miután az eset kipattant a sajtóban, az ellenzék XII. kerületi jelöltje később kénytelen volt módosítani a magáról valótlanul megadott információt.

Címlapfotó: MTI/Jászai Csaba

2022. március 30. 11:03
Anyaszült meztelenül ment be a Szent Péter-bazilikába egy férfi, döbbenetes fotók készültek
A biztonságiak vitték el.
Érkező vonat elé hajtott barátaival egy 19 éves sofőr, a legfiatalabb utas még csak 16 volt
Az egyik utas életét már nem tudták megmenteni.
Suhajda Szilárd tragédiája: A legfontosabb kérdésre találhatták meg a választ
A hegymászó eddigi teljesítménye is csak a csodával magyarázható.
Robbantással fenyegették a bíróságot
Bombarobbantással fenyegették meg a kispesti bíróságot szerda reggel, ezért ki kellett üríteni az épületet. Összesen...
A bicikliúton ment több mint 100-zal
Hajmeresztő felvételt rögzített egy autós Győr és Komárom között. Egy elektromos autó legalább 100-zal száguldott a ...
Nem keresnek túlélőket a tragédia után
Nem keresik tovább a túlélőket az indiai vonatbaleset helyszínén a mentőcsapatok. A roncsok nagy részét is elszállít...
Most először láttak medvét Szabolcsban
A vadaknak kirakott kukoricát szagolgatta egy medve, amelyet egy automata etető előtt fotózott le a vadkamera Szabol...
50 ezer forintba kerülhet a strandolás
Akár 50 ezer forintba is kerülhet egy családnak egy egész napos strandolás. A büfék országszerte drágultak, a sajtos...
Magas az UV, felhős időben is lehet égni
Sétáltak, bicikliztek az emberek, sokan kihasználták a jó időt, főleg az ország délnyugati részén. Nagyon erős volt ...
Hirtelen tolatott a terhes nő autójának
Egy terhes nő vezette azt az autót, aminek nagy lendülettel nekitolatott egy férfi a főúton, Kisnémediben. A baleset...
Minden eddiginél súlyosabb orosz rakétacsapás, Ukrajna az összeomlás szélén
Bármikor leszakadhat az ég a következő napokban is
Mourinho csapata drámai küzdelemben harcolta ki az El-szereplést
Két perc után kapott elképesztő gólt a Barcelona cserekapusa, a végén bukott el Ronaldo csapata
Orbán Viktor: Ez történt a héten - videó