Elmulaszthatta a fogaskerekű felújításának határidejét a főváros

Hatalmas hibát követhetett el Karácsony Gergely és az általa a BKK felügyelőbizottságának élére diploma és megfelelő képesítés, tapasztalat nélkül kinevezett Hajnal Miklós, amikor többszöri figyelmeztetés ellenére is hagyták lejárni a fogaskerekű felújításához megszerzett építési engedélyt - írta meg az Index.

2022. március 30. 11:03

A projekt így éveket csúszhat, és több száz millió forinttal is megdrágulhat. Az eset Hajnal Miklós számára különösen is kellemetlen lehet a kampány hajrájában, mert a fogaskerekűt éppen annak a XII. kerületnek a lakói használják, amelyben a momentumos politikus indul a választásokon.

Februárban lejárt a XII. kerület hegyvidéki részét és a Városmajort összekötő fogaskerekű felújításának és meghosszabbításának építési engedélye, amelyet már 2017-ben megszerzett a vonal felújítását előkészítő Tarlós István-féle városvezetés. A végleges építési engedély azonban mindössze öt évig hatályos. A BKK-nak egy kérelem benyújtásával lehetősége lett volna a meglévő engedélyt még annak lejárta előtt 3 évvel meghosszabbítani, de úgy tudjuk, ezt a lehetőséget elmulasztották.

Jogszabály-értelmezési gond lehetett

A fogaskerekű pályája rendkívül rossz állapotban van, így annak felújítása mára igencsak aktuálissá vált, hiszen egyre gyakoribbak a teljes pályazárral járó karbantartások a vonalon. Ráadásul a tervek szerint a Széll Kálmán tértől a Normafáig meghosszabbítanák a fogaskerekű vonalát, hogy a buszjáratoktól tehermentesíteni lehessen Budapest leglátogatottabb kirándulóhelyét, amelyet így mindössze 17 perc alatt el lehetne érni a 2-es metró végállomásától.

Az Index információi szerint Vitézy Dávid, a budapesti fejlesztési központ vezetője még tavaly decemberben felhívta a határidőre a BKK vezetésének figyelmét. Pokorni Zoltán, a fogaskerekűnek otthont adó XII. kerület polgármestere pedig megerősítette, hogy ő levélben értesítette Karácsony Gergelyt arról, hogy kifuthatnak az időből.

A főpolgármester azzal igyekezett megnyugtatni kollégáját, hogy a járvány miatt meghosszabbodtak az építési engedélyek határidői, de a XII. kerület polgármestere úgy tudja, kötöttpályás, vasúti fejlesztésekre nem vonatkozik a hosszabbítás.

Hajnal Miklósnak árthat a hiba 

A fogaskerekű felújítása körül elkövetett baki különösen is sokba kerülhet a BKK felügyelőbizottságát irányító Hajnal Miklósnak. A fiatal momentumos politikus ugyanis éppen az érintett Hegyvidéken indul az ellenzéki összefogás jelöltjeként a választásokon, így az ő szavazóit közvetlenül érinti, hogy mi van a fogaskerekűvel.

Mint ismert, nagy port kavart, hogy Karácsony Gergely úgy nevezte ki Hajnalt a sok milliárd forint fölött diszponáló BKK felügyelőbizottságának élére, hogy a momentumos politikusnak sem diplomája, sem releváns szakmai tapasztalata nincs. A kinevezésről Tarlós István volt főpolgármester kifejtette, hogy az ő idején mindig képzett és tapasztalt személyek töltötték be ezt a posztot.

„A BKK-nál a vezetői vagy ellenőrzési funkció betöltéséhez ugyanis célszerű, hogy szakirányú felsőfokú végzettséggel vagy jelentős szakmai tapasztalattal rendelkezzen valaki. Sőt, az a legjobb, ha mind a kettőből van az illetőnek” – vélekedett a volt főpolgármester, aki úgy fogalmazott: "Elég rendhagyónak tűnik a számomra, hogy olyan személyt választottak a BKK felügyelőbizottságának élére, akinek nyilvánvalóan egyik sincs a birtokában."

Hajnal Miklósnak már a kampány kezdete óta gondot jelent, hogy nincsen megfelelő képesítése. A fiatal momentumos ugyanis többször is valótlanul állította azt, hogy közgazdász, sőt még a LinkedIn-profilján is feltüntetett hamisan egy oxfordi diplomát, amit soha nem szerzett meg. Miután az eset kipattant a sajtóban, az ellenzék XII. kerületi jelöltje később kénytelen volt módosítani a magáról valótlanul megadott információt.

Címlapfotó: MTI/Jászai Csaba

LED fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer: jelentős technikai fejlesztések a TV2-nél
A TV2 Csoport, hazánk vezető televíziós társasága megalakulása óta törekszik arra, hogy a legmodernebb technológiai ...
Először szólal meg a tragédia óta
Több mint négy hónapja temették el Babicsek Bernátot, mégsem tud békében gyászolni a családja. A színész 41 évesen f...
Nyomoznak a halála miatt
Még mindig kérdés, hogy ki a felelős Berki Krisztián haláláért. A médiaszemélyiség drogot fogyasztott halála előtt. ...
Több százan kísérték utolsó útjára
Berki Krisztián barátai megtörten álltak a ravatal előtt. Mindegyikük egy-egy szál hófehér virággal rótta le tisztel...
Egy komposztáló gödörben volt az eltűnt üzletember Szigetszentmártonon - Fotók
Újabb információk kerültek a nyomozók birtokába, ennek köszönhető, hogy megtalálták.
Kivégezte gyerekeit a férfi, magát is meg akarta ölni - Tények 18.00
Az édesanya vasárnap jelentette a rendőrségen lányai eltűnését... További részletek a Tényekben 18.00-kor a TV2-n!
Pilótával együtt lezuhant egy gép Balatonfőkajárnál - Fotók
A gépben a pilótán kívül nem volt senki.
Menczer Tamás: Megdöbbentő és elfogadhatatlan az ukrán tanácsadó tegnapi nyilatkozata
"Kérésére fogadtam ma reggel Ljubov Nepop nagykövet asszonyt, Ukrajna budapesti nagykövetét" – kezdte a hivatalos kö...
Tragédia Kiskőrösön, egy kerekesszékes férfi az áldozat
A mentők hosszasan próbálták újraéleszteni a 79 éves áldozatot.
Nyilvánossághoz fordult a gyászoló anya, szintet léphet a magyar színész tragédiája
Először szólalt meg kamerák előtt az elhunyt színész édesanyja.