Bőven van vakcina akár a megerősítő harmadik oltásra is

Magyarországon továbbra is bőven van vakcina mindenkinek akár a megerősítő harmadik oltásra is. Az 5-11 éves gyermekek oltására még csak a megrendelt mennyiség 9 százaléka érkezett meg, de a következő napokban további szállítmányokat várnak - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön.

2022. január 06. 18:43

A kormányzati oldalon azt írták: a most terjedő omikron variáns miatt mindenkinek javasolják a harmadik oltás beadatását, aki már négy hónapnál régebben kapta meg előző oltását. A kórházi oltópontokon továbbra is elérhető mind az öt, még rendelkezésre álló vakcina: Pfizer, Sinopharm, Moderna, AstraZeneca és Janssen. A háziorvosoknál az általuk leadott igények szerint érhetők el az egyes vakcinák.

Az eddig beérkezett vakcinából 15,5 millió adagot adtak be eddig első, második és harmadik oltásként.

Magyarország az első uniós beszerzésben összesen 24 millió adag oltóanyagot rendelt, ebből 22 millió adag már megérkezett. Az első uniós vakcinabeszerzésben 10,8 millió adag Pfizer-vakcinát rendeltek, amely 2021. november végére meg is érkezett. Ezt a felnőttek, valamint a 12-17 év közötti korosztály oltásához használják - ismertették.

Fotó: MTI

Az első uniós beszerzésen túl Magyarország tavaly ősszel újabb 2 millió adag, gyermekek oltására alkalmas Pfizer-vakcinát rendelt, amely két év alatt, 2022-ben és 2023-ban érkezik meg. Az első gyermekvakcina-szállítmány 2021. december 13-án érkezett. Akkor 138 ezer adag vakcina (69 ezer gyermek oltására elég) oltóanyag érkezett, januárban összesen 150 ezer vakcina érkezése várható: január 4-én 48 ezer adag érkezett, január 11-én ismét 48 ezer adag, január 18-án 54 ezer adag várható.

Emlékeztettek: Orbán Viktor miniszterelnök 2021 decemberében bejelentette, hogy az Európai Bizottság az omikron vírusvariáns megjelenése miatt újabb közös uniós Pfizer-vakcina beszerzést indít, amelyben Magyarország is részt vesz. Magyarország 9,5 millió adag Pfizert rendelt az újabb uniós beszerzésben, amelynek köszönhetően 2022 második fél évére újabb 3 millió adag, 2023-ra pedig 6,5 millió adag - ebből 1,5 millió adag gyermekek oltásához való - Pfizer-oltóanyag érkezhet Magyarországra. A három beszerzésben tehát Magyarország összesen 22,3 millió Pfizer-oltóanyagot rendelt.

Megjegyezték továbbá, hogy a keleti vakcina beszerzése révén "Magyarország más országokat megelőzve érte el" a lakosság több mint 50 százalékának az oltását, előbb kezdődhetett meg az ország és a gazdaság újraindítása, a korlátozások eltörlése és a harmadik oltások beadása. A Magyarország által vásárolt, egymillió ember oltásához elegendő orosz Szputnyik vakcina már tavaly ősszel elfogyott, a Sinopharm - amelyből a cikkhez mellékelt táblázat szerint 2 600 000 ember oltásához elegendő mennyiség érkezett - továbbra is elérhető.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Azt írták: arra is van elég vakcina, hogy szükség esetén adományokkal segítsenek Magyarország szomszédainak, szövetségeseinek, partnereinek, akiknek nincs elég oltóanyaguk. Jelenleg is több mint 10 millió adag vakcina áll még rendelkezésre.

Magyarországon tehát a vakcina nem akadálya annak, hogy valaki felvegye az oltást, ez kizárólag egyéni döntés kérdése - írták, hozzátéve: a regisztrációs honlap és az online időpontfoglaló folyamatosan nyitva van. A háziorvosok a megyei oltási munkacsoportoknak jelezhetik vakcinaigényüket a praxisukban esedékes oltásokhoz. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben az üzemorvosok is beadhatják az oltást.

Ismételten hangsúlyozták, hogy "továbbra is az oltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben". Ezért őket a védőoltás felvételére biztatják. A megerősítő harmadik oltás szintén mindenkinek ajánlott, aki már 4 hónapnál régebben kapta meg előző oltását - fűzték hozzá.

Magyarország hosszú távú célja, hogy önellátó legyen oltóanyagokból, ezért épül Debrecenben a Nemzeti Oltóanyaggyár, ahol majd a - jelenleg még fejlesztés alatt álló - koronavírus elleni magyar vakcina gyártását is tervezik - írták a kormányzati oldalon.

MTI

Egy szabadnapos orvos segített világra hozni a repülőgépen egy csecsemőt
A kanadai doktornő egyáltalán nem számított hasonlóra, amikor felszállt a gépre.
Húsvágó bárddal támadt a szomszédjára a részeg férfi
Egész nap ivott és a szomszédját szidta a 22 éves férfi. Amikor teljesen lerészegedett egy húsvágó bárddal támadt rá...
Szervdonor lett a szervátültetett férfiből
Korábban ő is új esélyt kapott az életre, halála után több szervátültetésre váró emberen segített.
Kisodródott a szélviharban a leszállópályáról egy utasszállító Kolozsváron
Olyan manővert végzett a pilóta, amit az erős szélviharban nem lett volna szabad tennie.
Önként fertőzte meg magát koronavírussal az énekesnő, belehalt
A nő szándékosan kereste azok társaságát, akik koronavírus-fertőzöttek voltak. Nem akart oltatni.
Megvan, ki az Európai Parlament új elnöke
Roberta Metsolát, a 43 éves máltai európai parlamenti képviselőt választották meg az Európai Parlament elnökének.
Zsebkéssel kért kölcsön egy budapesti taxistól az utas
A sofőr combjára helyezett késsel nyomatékosította kérését. A pénzzel végül meglépett.
Tények délben teljes adás, 2022. január 18., kedd
GYILKOSSÁG - Kutyasétáltatás közben öltek meg egy kétgyerekes apát Budapesten. Rászólt egy autók között sétáló férfi...
Mindenütt mérséklődik a szélfúvás
időjárás-jelentés, 2022. január 18., kedd, dél
Tények reggel teljes adás, 2022. január 18., kedd
GYILKOSSÁG - Kutyasétáltatás közben öltek meg egy kétgyerekes apát Budapesten. Rászólt egy autók között sétáló férfi...