Borzalom Heves megyében: öngyilkos akart lenni, az édesanyja halt meg helyette

A Heves megyei nő úgy akart végezni magával, hogy tüzet gyújtott a házban, ahol édesanyjával élt. Borzalmas tette miatt az anyja szörnyű kínok között halt meg, így az ügyészség súlyosításért fellebbezett.

2022. február 11. 11:00

A nő 2015 óta élt együtt nyugdíjas – rendszeres ellátásra, gondozásra szoruló – édesanyjával egy Heves megyei településen. Viszonyuk időnként feszült volt, gyakran vitatkoztak, azonban még így is nagyon ragaszkodtak egymáshoz. A pszichológiai problémákkal küzdő vádlottnak nem volt munkahelye, jövedelemmel nem rendelkezett, testvérétől kapott anyagi támogatás biztosította megélhetésüket. Rendszeresen nyugtatót szedett, amelyre alkalmanként alkoholt is fogyasztott.

A nő 2020 augusztusában egy délután az elfogyasztott bortól ittas állapotba került, majd pár órával később öngyilkossági szándékkal egy aromamécsessel meggyújtotta a szobája ablakában lévő függönyt. A tűz gyorsan átterjedt a lakás többi részére, amely elől az idős, mozgáskorlátozott asszony a fürdőszobába menekült, ahol elesett. Onnan egyedül nem tudott felkelni és segítséget sem tudott kérni.

Lánya eközben kisétált az égő lakásból és leült a 14 lakásos társasház lépcsőházában. A tűzről nem értesített senkit és édesanyja kimentéséhez sem kért segítséget. A felgyújtott lakásnak a nő által nyitva hagyott ajtaján keresztül mérgező füst áramlott a lépcsőházba, ezért a lakásokból kimenekülő személyeket füstmérgezés veszélye fenyegette. A házban a vádlotton és a sértetten kívül még legalább 15 személy tartózkodott.

Fotó: Illusztráció (katasztrófavédelem)

Az Egri Törvényszék különös kegyetlenséggel, több ember életét veszélyeztetve, a bűncselekmény elhárítására idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt 4 év fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte a nőt.

Az igazságügyi elmeorvos szakértői vélemény alapján a nő beszámítási képessége közepes fokban korlátozott volt, emiatt ítélte őt a bíróság a törvényi minimumot el nem érő tartamú szabadságvesztésre.

A vádlott és védője tudomásul vették az ítéletet. Az ügyészség az ítélet ellen a nő terhére, a büntetések súlyosítása érdekében fellebbezett.

A terhelt pszichés betegsége ellenére átlagos intellektusú, a mindennapi élet dolgaiban teljesen tájékozott ember, ezért tisztában volt édesanyja állapotával és a tűz lehetséges következményeivel. Önmagát kimentette a tűzből, tehát megfelelően viselkedett az életveszély észlelését követően, azonban mozgásképtelen édesanyját rendkívüli kínok között hagyta meghalni úgy, hogy a velük egy házban lakó további 15 ember életét is veszélybe sodorta.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartotta. Álláspontja szerint a vádlott beszámítási képességének túlzott jelentőséget tulajdonítva szabott ki az elsőfokú bíróság indokolatlanul enyhe – a törvényi 10 évi minimumot meg sem közelítő – büntetést, amely a büntetési célok elérésére nem alkalmas. A fellebbviteli főügyészség ezért a kiszabott szabadságvesztés büntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés számottevő súlyosítására tett indítványt.

Ha öngyilkossági krízisben van, öngyilkossági gondolatok foglalkoztatják, akkor a nap 24 órájában az ország egész területéről (mobilról és vezetékes telefonról) ingyenesen hívhatja a 116-123 lelki elsősegély szolgálatot.

Előkerült, szemeteszsákban találták meg M. Beáta holttestét
A magyar nő holttestére egy elhagyatott benzinkúton találtak rá.
Rájuk nyitottak szex közben, sokkot kaptak - videóval
Van, aki sosem mert beszélni róla, traumaként, sokkhatásként élte meg, hogy kiskorában látta szeretkezni a szüleit.
Árpa Attila kalandvágyból lesz A Nagy Ő
Idén újra megnyílik a Bachelor - A Nagy Ő rezidenciája, ahol ezúttal Árpa Attila keresi szíve választottját. A TV2 p...
Versenypályának nézték az M0-ást, vérlázító ámokfutást rendeztek
A két "versenyző" óriási tempóval szlalomozott az autók között.
Így vágta szájba az óriási kő a notórius kocsifeltörőt - videó
Arcon ütötte a visszapattanó kő a kocsifeltörőt – a XVIII. kerületi rendőrök elfogták. Több járművet is ellopott és ...
A baloldal olajembargót akar
Ellátási problémákat, kaotikus állapotokat és hatalmas kárt okozna Magyarországnak, ha Brüsszel energetikai szankci...
Cselekvőképes kormányra van szükség
Háború idején cselekvőképes kormányra van szükség. Erről Deák Dániel politológus beszélt annak kapcsán, hogy kedden ...
Újabb lakóházakat romboltak le a rakéták
Újabb lakóházakat talált el az orosz hadsereg Ukrajna keleti részén. A Donyec-régióban és Luhanszkban is romba dőlte...
Bosszúból mészárolhatta le a gyerekeket
19 gyerek és két tanár is meghalt, amikor egy 18 éves férfi lövöldözni kezdett egy texasi általános iskolában, az Eg...
Rendőrök előtt lopott táskát, elfogták
Épp a rendőrök előtt rángatta áldozatát egy táskatolvaj Budapesten a 7. kerületben az utcán. A 27 éves férfiről vide...