karácsony

Balog Zoltán: karácsony titkát nem megfejteni, hanem csodálni kell

Karácsony titkát nem megfejteni, hanem alázattal megközelíteni és csodálni kell - mondta Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke karácsonyi igehirdetésében szombaton Budapesten, a Hold utcai református templomban.

2021. december 25. 12:37

Balog Zoltán arról beszélt: Jézus születésének titkát nem lehet kívülről megfejteni, mint egy rejtvényt, ehhez a titokhoz "belülről nyílik az ajtó". "Ha alázattal fogadjuk, akkor elsősorban és mindenekelőtt ünnepelni és imádni fogjuk", még mielőtt az "agyunkkal értelmes magyarázatot kereshetnénk" arra a mondatra, hogy "fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától" - fogalmazott.
Ennek a titoknak a gyönyörűségét, a szépségét kell csodálni, és nem szabad félretenni, mint valami régi történetet, csak azt meghagyva belőle, ami beleillik a mai ember életébe.
Hozzátette: a titok elfogadásához - ahogy a pásztoroknak -, úgy a mai embernek is segítségre, angyalra van szüksége. Az angyal pedig a Bibliában mindig annak a jele, hogy "Isten nem akarja, hogy úgy folyjon az életünk tovább, ahogyan eddig", Isten "föl akarja törni az emberi világ valóságát".
A református püspök azt kérte: mielőtt karácsony titkát "beépítenénk valami olyan rituáléba, ami kedves, jó", amit "mi szerveztünk és ellenőrzünk", azelőtt "legyen ott, ne csak az arcunkon, hanem az életünkben is a megdöbbenés".
A megdöbbenés, ami a karácsonyi történet minden szereplőjét jellemzi az első pillanatban, Máriát, Józsefet és a pásztorokat is. "Először döbbenj meg, állj meg alázattal és kérdezd meg, hogy mit mond ez nekem" - fogalmazott.
Balog Zoltán rámutatott: a szüntelenül magával foglalkozó ember nem részesül a karácsony igazi megdöbbenésében. Az ilyen ember legfeljebb úgy kerülhet bele a karácsonyi történetbe, mint Heródes.
Azt is mondta: az igazi megdöbbenés nem domesztikálja, nem szelídíti meg a karácsonyi történetet, hanem megvárja, míg megnyílnak azok a lehetőségek, amelyekre az ember magától képtelen. Ez a karácsony ajándéka.
A mondat, "fogantatott Szentlélektől, született Szűz Máriától", Isten felülmúlhatatlan közelségét fejezi ki az emberhez. Ez a mondat nem valamilyen tudományos igazságot akar közölni, hanem azt, amit az angyal titokként elárul Józsefnek: Immánuel, vagyis "velünk az Isten!" "Ennyire velünk, ahogyan megmutatta Máriában a legnagyobb közelséget".
Jézus fogantatása pedig azt a reményt ébreszti, hogy lehetséges így élni, Isten állandó jelenlétében. És ha Isten "velünk lakozik", akkor a hit olyan új lehetőségei nyílnak meg, amelyre az ember önerőből nem képes. Például meg tud szólalni ott, ahol nem szabad hallgatni, és mégis mindenki hallgat; el tud engedni ott, ahol mindenki görcsösen ragaszkodik ahhoz, ami az övé; remélni tud ott, ahol mások föladták a reményt; és meg tudja látni az új életet, a feltámadást ott, ahol mások csak a pusztulást és a végső búcsút látják - sorolta.
Ez kétezer év óta a valóság, és újra és újra megtörténhet, megtörténik - zárta igehirdetését Balog Zoltán.

MTI/Fotó: MTI/ Balogh Zoltán

Szándékosan megfertőzte magát koronavírussal a híres motorversenyző
A MotoGP korábbi versenyzője, Marco Melandri hatalmas erőfeszítéseket tett, hogy megfertőződön.
Egy szabadnapos orvos segített világra hozni a repülőgépen egy csecsemőt
A kanadai doktornő egyáltalán nem számított hasonlóra, amikor felszállt a gépre.
Húsvágó bárddal támadt a szomszédjára a részeg férfi
Egész nap ivott és a szomszédját szidta a 22 éves férfi. Amikor teljesen lerészegedett egy húsvágó bárddal támadt rá...
Szervdonor lett a szervátültetett férfiből
Korábban ő is új esélyt kapott az életre, halála után több szervátültetésre váró emberen segített.
Kisodródott a szélviharban a leszállópályáról egy utasszállító Kolozsváron
Olyan manővert végzett a pilóta, amit az erős szélviharban nem lett volna szabad tennie.
Tények délben teljes adás, 2022. január 18., kedd
GYILKOSSÁG - Kutyasétáltatás közben öltek meg egy kétgyerekes apát Budapesten. Rászólt egy autók között sétáló férfi...
Mindenütt mérséklődik a szélfúvás
időjárás-jelentés, 2022. január 18., kedd, dél
Tények reggel teljes adás, 2022. január 18., kedd
GYILKOSSÁG - Kutyasétáltatás közben öltek meg egy kétgyerekes apát Budapesten. Rászólt egy autók között sétáló férfi...
Floridai magánszigeten építkezik a budapesti közműholding vezetője
Mártha Imre nem csak egy luxusingatlant vásárolt magának Floridában, hanem egy óceánparti területen hamarosan egy r...
Napsütés több helyen, viharos széllökések
időjárás-jelentés, 2022. január 18., kedd, reggel