Amikor a legnagyobb egyház feje meglátogat: milyen biztonsági intézkedésekkel várhatják a pápát?

Bár Ferenc Pápa csak pénteken érkezik Budapestre, a látogatását előkészítő biztonsági operatív felderítés már hónapokkal ezelőtt megkezdődhetett - véli Hajós István biztonságtechnikai szakértő. Ilyenkor a külső és belső védelmi gyűrűket már majdhogynem megszokott módon ellenőrzik, az útvonalakat biztosítják és a személyvédelem sem merül ki a testőrök jelenlétében. Ezek az intézkedések járnak a világ egyik legjobban védett személyének, természetesen a teljesség igénye nélkül.

Pénteken érkezik Magyarországra Ferenc Pápa, részletes programja már mindenki számára elérhető. Vasárnapig számos programon vesz részt: mások mellett találkozik Orbán Viktorral és Novák Katalinnal, szentmisét tart, magánlátogatásokon vesz részt, szegényekkel és menekültekkel is találkozik.

A pápa, az Amerikai Egyesült Államok elnöke és Vlagyimir Putyin Oroszország elnöke a világ három legjobban védett személye. Kimondatlanul azonban a pápát tartják a legjobban védettnek, hiszen az ő vezetői szerepe nem egy országra koncentrálódik, és a vallásosság az egyik legnagyobb szereppel bíró emberi értékrend. Ez nem csoda, hiszen a világ népességének körülbelül 30 százaléka vallja magát kereszténynek, ennek fele pedig katolikus vallásúnak.

A biztonságtechnikai tervezés valójában hónapokkal megelőzi a védett személy indulását-érkezését. Rengeteg kockázati tényezőt elemeznek ilyenkor a szakemberek.

„A Nemzeti Védelmi Szolgálat biztosan figyelemmel kíséri a potenciálisan vallási fanatikus személyeket, figyelik a beutazó külföldieket, a felderítés ilyenkor sok szinten zajlik egyszerre, minden esetleges veszélyforrásra kiterjed. Például a Kossuth tér körüli lakásokat fokozottan figyelik, költözött-e be új lakó mostanában, ha igen ellenőrzik a személyét, úgy hogy erről semmit nem tud az adott illető. Figyelemmel kell kísérni nincs-e régóta parkoló autó a környéken vagy nincs e véletlen felújítás egy üzlethelyiségben vagy annak pincéjében, ahol akár fel lehet készülni egy támadásra vagy elrejteni eszközöket. Az Alkotmány utcai ingatlanok alatt elég nagy pincerendszer épült ki, ezeket is kontrollálják ilyenkor” – részletezte Hajós István, a Bastion Group ügyvezetője.

Föld alatt, földön, vízen, levegőben...

A látogatás napján teljesen természetes, hogy a metrókat, a csatornákat, a föld alatti rendszereket is ellenőrzik, például, hogy a csatornafedeleket is lehegeszthetik. A metrók bizonyos állomásokon ilyenkor nem állnak meg és természetesen mindenhol fegyveres erők lesznek és rengeteg operatív munkatárs, civil ruhás rendőr és titkos ügynök vonul ki a helyszínre. A felszínen páncélozott járművek is lesznek, a vízen hajókról is fogják védeni a területet, a levegőben pedig drónok és helikopterek fogják pásztázni a teljes védelmi gyűrű területét és természetesen a teljes útvonalat is.

Fotó: MTI

„Olyan speciális kamerák, eszközök is szerepet fognak kapni, amelyek a Mesterséges intelligencia segítségével akár a mozgásunkból is meg tudják állapítani, hogy veszélyt jelentünk-e vagy van-e valamilyen támadási szándékunk. Fontos tudnunk, hogy Magyarország kész garantálni bárkinek a biztonságát. Biztos vagyok benne, hogy ezekkel az eszközökkel a magyarországi védelmi egységek is rendelkeznek, hiszen a Magyar hatóságok nagyon jól felszereltek technikailag és személyi létszámban is erősek. A magam részéről kíváncsian várom, hogy például robotok részt vesznek-e a személyvédelem biztosításban?” – mondta Hajós István biztonságtechnikai szakértő, majd folytatta:

„Azokat az objektumokat is ellenőrzik, ahol a Pápa akár csak egy percre is megáll. A külső és belső védelmi gyűrű szerepe, hogy magára a rendezvény területére is már csak ellenőrzött személyek juthassanak be. A belső védelmi gyűrű pedig az utolsó zárás a személyvédelmi csapatok előtt akik a Pápa közvetlen közelében lesznek. Ide bejutni már-már lehetetlen.”

A Svájci gárda és a TEK együttműködése

A Pápa közvetlen személyvédelmét a Svájci gárda látja el. Ez a szervezet több mint 500 éve védi a katolikus egyház vezetőségét. Ők azonban ki fognak egészülni a magyarországi rendvédelmi erők speciálisan kiválogatott tagjaival is. A személyvédelemben résztvevők fő feladata, hogy egy esetleges támadás esetén az életük árán is megvédjék a Pápát és a lehető leggyorsabban kimenekítsék a helyszínről az előre megtervezett menekülőutakon.

Az útvonalat is kiemelten fogják biztosítani, minden sarkon és a teljes útszakaszon fegyveres rendőrök fognak szolgálatot ellátni. A tetőkön mesterlövészek lesznek. A konvojban is lesz nehéztűzérség. Ilyenkor elrejtve, de szinte minden esetben van nagykaliberű gépfegyver is a személyvédelemben résztvevőknél.

„Mindezek mellett számos olyan eszköz kerül használatba és olyan technikai megoldásokat is alkalmaznak majd, amiről még, mint külső szereplő, nem tudunk vagy ha tudnánk se beszélhetnénk róla. Magát a konkrét, részletes biztonsági tervet alig néhány ember ismerheti az országban, pedig a komplett biztosításban és szervezésben akár több ezren is részt vehetnek majd.

"Végezetül látok egy minimális kockázatot a biztosítási feladatban. Magyarország Európai megítélése jelenleg nem a legjobb, valamint rengeteg menekült akar keresztül haladni rajtunk, mint tranzitországon. Ugyanakkor Európából ide is tudnak utazni viszonylag szabadon és sajnos volt már rá példa, hogy terroristák is voltak akár menekültek csoportjába épülve. Egyszóval nagy a nyomás a rendvédelmi erőkön, de biztos vagyok benne, hogy meg fogják oldani a feladatot” - mondta a szakértő.

Fontos elmondani, hogy sem Hajós István, sem a Bastion Group semmilyen formában nem vesz részt a biztosításban, a biztonsági tervet nem ismeri, tájékoztatása kizárólag általános alapismereteken alapul.

2023. április 26. 07:50
Három bankot is kirabolt egy rendőr, Pécsen is Budapesten is hasonló módszert vetett be
Részben fegyveresen, jelentős értékre elkövetett rablás, hivatali visszaélés és személyi szabadság megsértésének bűn...
Így telhet a harmadik világháború első néhány órája, döbbenetes jóslatok terjednek az interneten
Éleződhet a feszültség az Izrael és a Hamász, Észak- és Dél-Korea, Kína, Tajvan, Oroszország és a NATO között.
Megharapta párja 4 éves kislányát a 16 éves fiú, belehalt a kicsi
A fiatalt már korábban is keresték a hatóságok.
Lefeküdt volt barátja apjával, bosszúból megölte és elásta a győri házaspár
Lefeküdt a volt barátja apjával, ezért öltek meg egy 20 éves nőt Győrben. A lány náluk lakott, és miután szakított a...
Ezen a szurkolón röhög az internet népe, Eb stadionból jelentkezett be a meccs után
Hajnali négy órakor realizálta, hogy egyedül maradt az arénában.
Már másképp csinálnám!
Dívaként ismerte meg az ország, magánéletéről szinte semmit nem lehetett tudni, mostanáig. Megtörte a csendet Wolf K...
Hogy lehet ennyire élethű?
Gondolták volna, hogy egy közönséges házilegyet is be lehet tanítani filmes mutatványokra? Szóval egy léggyel is leh...
Nem tagadom, kegyetlen volt!
Mindig poénkodik, általában úgy látják őt az emberek a képernyőn, hogy fülig ér a szája, állandóan vidám Gáspár Zsol...
Tények teljes adás, 2024. június 18., kedd
SZÖRNYŰ - Megerőszakolhatta, baltával halálra verte áldozatát - egy 85 éves nőt - a borsodi rém. Füzérkajatán minden...
Elment az eszetek?
Lenne kedvük most Ukrajnába utazni? Esetleg Kijevben várost nézni? Sokaknak igen! Míg milliók menekülnek onnan, addi...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.