Amerikai befektetőknek is el akarták adni a Városházát

Orosz és olasz befektetők mellett amerikai beruházóknak is felkínálták eladásra a budapesti Városházát – nyilatkozta Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő a Mediaworks Hírcentrumának, aki az ezt bizonyító dokumentumokat már a hatóságokhoz is eljuttatta.

2021. december 31. 10:00

Budai Gyula, Berki József botrányban betöltött szerepére is kitért nyilatkozata során, ugyanis Berki bizalmas kapcsolatban állt Kiss Péter MSZP-s miniszterrel, akinek akkor közvetlen munkatársa Kiss Ambrus volt.

„A rendőrséghez eljuttatott dokumentumok egy része elektronikus levelezés, amely Berki Zsolt és a vagyonkezelő ügyintézője, F. Ildikó és mások között folyt. A beszélgetés során azokról az ingatlanokról esett szó, amelyeket a főváros árult, és amelyeknek a dokumentációját Karácsony Gergely is nyilvánosságra hozta” – válaszolt Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő arra a kérdésre, hogy pontosan milyen bizonyítékok lehetnek a rendőrségnél a Városház-gate botránnyal kapcsolatban.

Budai Gyula elárulta, hogy az elektronikus beszélgetéseket és a dokumentumokat egy olyan ingatlanbefektetőtől kapta, aki egy amerikai beruházó érdekeit képviselte. Az amerikai üzleti kört szintén Berki Zsolt kereste fel azzal, hogy eladó a budapesti Városháza.

A befektetők információi szerint Berki kétmilliárd jutalékot kért, amelyet az amerikai befektetők sokalltak, így nem történt meg az üzlet. Budai Gyula szerint a tárgyalásokon részt vevő ingatlanos a hatóságoknak is hajlandó tanúskodni az ügyben – írja a Magyar Nemzet.

Az ügy tisztázásával kapcsolatban Budai Gyula Tarlós Istvánnal volt főpolgármesterrel ért egyet, aki azt mondta, hogy ezt az ügyet a rendőrségnek kell kivizsgálnia, mert erre nekik vannak megfelelő eszközeik.

„Amennyiben Bajnai Gordont beidézik, akkor a bizottságnak tegnap adott, a Facebookon nyilvánosságra hozott válaszain túl a hatóság előtt is számot kell adnia arról, hogy volt-e tudomása a jutalékos rendszerről és a városházi cápákról” – tette hozzá Budai.

A baloldal ügyet hárító kommunikációjáról is elmondta a véleményét, miszerint lehet bagatellizálni a Városháza-gate-et, ám a bizonyítékok mást mutatnak.

„Ez jól felépített rendszer volt a vagyonkezelő ügyintézőjétől Berki Zsolton, Barts Balázson, Tordai Csabán – aki Karácsony jogi főtanácsadója – és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesen – akinek a felvételek szerint oda kellett adni a jutalékot – keresztül egészen Karácsony Gergelyig. Ezt a főpolgármester tudta nélkül nem lehet megcsinálni” – fejtette ki.

A botrányt vizsgáló sajtó többször felfedte a fontos összefonódásokat:

A jutalékos ember, Berki Zsolt testvére Berki József, aki annak idején a néhai Kiss Péter szocialista miniszter bizalmasa volt. A tárcavezető egyik legközelebbi munkatársa Kiss Ambrus jelenlegi főpolgármester-helyettes volt, aki akkoriban kabinetfőnökként segítette Kiss Péter munkáját. Ez jelenti a legfontosabb kapcsot Berki Zsolt és Kiss Ambrus között, csakhogy ezenkívül eddig nem derült ki, hogy Berki József bármilyen szerepet vállalt volna a fővárosi ingatlanügyekben.

Budai Gyula arról is beszélt, hogy volt ügyvédként úgy látja: az ügy hatósági kivizsgálása sokáig eltarthat, ez ugyanis bonyolult, szerteágazó történet, sok szereplővel. A képviselő arról is beszélt, hogy a botrány következményeként Karácsony Gergelynek és több helyettesének már rég távoznia kellett volna.

A nyilvánosságra került hangfelvételekből kiderült, hogy a fővárosi önkormányzat részéről valós volt a Városház értékesítésének a szándéka. A hanganyagokon többször elhangzott a „jutalék” szó, mely korrupciós rendszerre utal. A felvételek szerint Berki Zsolt kapta meg a vesztegetési pénzeket, amelyeket azután továbbosztott, a hangfelvételek alapján Kiss Ambrus főpolgármester-helyetteshez áramlott a „jutalék”, de utalnak arra is, hogy Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója is kaphatott belőle. A hanganyagokon kiemelték: Tordai Csaba, a főpolgármester jogi főtanácsadója „nem pénzezik”.

A tárgyalásokban Bajnai Godon volt miniszterelnököt is bevonták, ki Gansperger Gyula társaságában találkozott az orosz származású, milliárdos Rahimkulov család képviselőivel.

A tárgyaláson Bajnai elmondta: a befektetők számíthatnak arra, hogy több „cápa” is rámozdul az üzletre, és jutalékot fognak kérni a segítségért cserébe. – Így működik egy hatpárti koalíció – mondta a fővárosi baloldalra utalva. A volt kormányfő Barts Balázsnál „jóval magasabb szinten” győződött meg arról, hogy van szándék a Városháza eladására, utalt azonban arra, hogy a projekt támadható, nem tartotta szerencsésnek, ha a választásokig arról részletek derülnek ki.

A Mediaworks Hírcentruma kiderítette, hogy olasz befektetőknek is felajánlották a Városház megvásárlását. A bizonyítékok szerint Berki Zsolt az üzlettel kapcsolatban Riccardo Salvatore olasz befektetővel vette fel a kapcsolatot.

A Városház gyanús ingatlanügyletei miatt a rendőrség 14 feljelentés alapján nyomoz. A napokban Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesnél és a főjegyzőnél is házkutatást tartottak.

 

A címlapfotó: MTI/Illyes TIbor

Tömegeket vonzott a tengerpartra egy több tonnás óriás tetem
Több száz ember lepte el a tengerpartot, miközben nagy erőkkel dolgoztak az illetékesek a tetem elszállításán.
A falak és a föld is csupa vér volt - brutális látvány fogadott egy biztonsági őrt Somogy megyében
Sokkoló fotók érkeztek a pár napja történt vérengzésről.
Valóságos borzalom fogadta a rendőröket egy csepeli háznál
Elszörnyedtünk a videón láttán. Csak erős idegzetűeknek!
Végleg betelt nála a pohár, kikelt magából G.w.M
A zenészt megviselték az elmúlt pár nap történései.
Kizárták Bangóné Borbély Ildikót az MSZP-ből
Diplomabotránya miatt kizárta az MSZP a volt országgyűlési képviselőt.
19 évesen repülte körbe a Földet
19 évesen repülte körbe a Földet egy fiatal lány, Zara Rutherford, ezzel pedig ő lett a világon a legfiatalabb nő, a...
Turisták rekedtek a romvárosban
Több száz turista rekedt Machu Picchu romvárosában, azután, hogy sárlavina pusztított a vidéken. Az elmúlt napok hev...
Hármas ikrek születtek Gyöngyösön
Teljesen egészségesek és jól vannak a hármas ikrek, akik Gyöngyösön születtek január 22-én. Édesanyjuk elmondta, hog...
Napokon belül tetőzik a járvány
Napokon belül tetőzhet az ötödik járványhullám. Egy hét múlva már kevesebb koronavírus fertőzöttel számolnak a szake...
Templomban gyújtogatott, börtönbe mehet
Motorolajjal és alkohollal gyújtotta fel a gödöllői templomot egy 28 éves férfi. A rongálást ráadásul a gyújtogatás ...