A szabadban mozogva még a tanulás is könnyebb - Közel 14 ezer diák játszott a PénzFutamon

Nagy sikerrel zárult a Pénziránytű Alapítvány és a Medve Matek csapat közösen szervezett PénzFutam szabadtéri kalandjátéka. Március 8-31. között 4 278 csapat, összesen 13 717 általános- és középiskolás diák tette próbára pénzügyi tudását a pénzügyi feladványokkal színesített pályákon. A nagy sikerre való tekintettel a PénzFutam kalandpályái elérhetők lesznek júniustól is, így az utolsó tanítási napokra, vagy nyári táborok részeként is remek szórakozási lehetőséget teremt majd a PénzFutam.

Újra trend a szabadban, mozgással kombinált tudásátadás

„Ha hallom, elfelejtem, ha látom, megjegyzem, ha csinálom, értem.” (Konfuciusz Kr.e. 551–479). Konfuciusz állítólag először megfigyelte diákjait, feltérképezte, hogyan sajátítják el a tudást, majd ahhoz igazította saját oktatói tevékenységét. Egyre több tanár ismeri fel, hogy a hagyományos tanítási stílus csak nagyon keveseknél hoz valódi eredményeket. Több kutatás is bizonyította, hogy azok a diákok, akik a saját stílusuknak megfelelő környezetben dolgozhatnak, jobban teljesítenek, mint azok, akiknek a saját stílusuktól eltérően kell egy feladatot megoldaniuk. Ugyanakkor még egy kisebb csoportban is szinte lehetetlen mindenkinek a tanulási stílusához alkalmazkodni. Másképp sajátítja el ugyanis a vizuális, az auditív, a mozgásos, a magányosan tanuló vagy az interperszonális stílusú gyermek a tanultakat. Egyre több a tanulási nehézségekkel küszködő gyermek is, akiknél nem feltétlenül húzódik meg a háttérben komoly probléma, gyakran csak a tanulási stílusuk tér el attól, ahogy környezetük megköveteli tőlük. Az adaptív oktatási stratégiákat követő tanár ezért sokféleképpen tanít.

A pedagógusok számára régóta ismert, hogy a gyerekek tanulási stílusa nagyon különböző lehet. A tantermi tanulás sok esetben passzivitásra ítéli a gyerekeket, akiket az élelmes pedagógusok igyekeznek a szó szoros értelmében megmozgatni. A kinesztetikus, avagy mozgásos típusú tanulók például mozgásokon, közvetlen tapasztalatszerzésen át tanulnak igazán hatékonyan. Nem szeretnek egy helyben ülni. Tanulás közben segít, ha sétálnak, könnyebben tanulnak miközben fekvőtámaszokat nyomnak, hintáznak, esetleg csak forgatnak valamit a kezükben, netán rajzolnak.


Mozgás, játék és GPS támogatta tanulás

Az oktatási stratégiák színesítését szolgálta a PÉNZ7 kísérőeseményeként szervezett PénzFutam játék, mely mindennapi pénzügyi feladványokkal, logikai fejtörőkkel és a szabadtéri mozgás élményével kombinálta az ismeretszerzést. Három korosztály számára három nehézségi szinten kialakított pályákon országszerte több, mint 210 helyszínen, a szabadban csiszolhatta pénzügyi tudását a közel 14 ezer 4-14. évfolyamos diák.

A tanárok és a diákok körében is nagy népszerűségnek örvendett, hogy a tanteremből kiszabadulva, a jó levegőn tölthettek el egy tanórát az osztályok, miközben pénzügyi jártasságuk is növekedett. A játékot csapatokban, GPS koordinátákat követve oldhatták meg a tanulók, akik megismerkedhettek a költségvetéskészítés, a hitelek, befektetések, biztosítások alapfogalmaival is. Mindeközben fejlődtek problémamegoldási készségeik, logikai gondolkodásuk és megtapasztalhatták a csapatmunka erejét.

Országos elérés, remekül teljesítő csapatok, júniustól újra PénzFutam

A PénzFutamot három hét alatt összesen 4 278 csapat, összesen 13 717 fő játszotta. A csapatok közel 44 százaléka a közepes nehézségi szintű, 7-9. évfolyamosoknak ajánlott pályán játszott. Szintén népszerű volt a 4-6. évfolyamosoknak kínált könnyű pálya, a csapatok 36 százaléka ezt választotta, míg a legnehezebb, 10-14. évfolyamosoknak készült pályán a játékosok bő 20 százaléka mérette meg magát.

Helyszínek tekintetében a játék az egész ország területén zajlott. A csapatok 21 százaléka Budapesten, közel 15 százalékuk pedig Pest vármegyében játszott. Miskolcon, Székesfehérváron Nyíregyházán, Szegeden, Gödöllőn, Debrecenben, Dunaharasztin és Velencén pedig városonként több mint 300 diák pénzügyi tudása fejlődött játékosan. Volt olyan iskola, ahol 19 osztály szabadult ki a tanteremből márciusban.

A csapatok jól vették az akadályokat, 30 százalékuk érte el a legmagasabb gyémánt rangot. Legalább ezüst rangot ért el - ezzel a nyereménysorsoláson is részt vett - a versenyzők 81,5 százaléka. Minden korosztályban 3-3 csapatot sorsoltak ki a szervezők a legalább ezüst rangot elérők közül, amelyeknek csapattagjai felkészítő tanáraikkal együtt fejenként 10.000 Ft értékű vásárlási utalvánnyal lesznek gazdagabbak.

A tavaszi nagy sikerre tekintettel a tanév utolsó heteitől a PénzFutam pályái újra megnyílnak. Várhatóan a június 5-i héttől, akár más választott nehézségi szinten ismét kipróbálhatók a pénzügyes logikai kalandok. A tanév utolsó napjaiban, vagy a nyári napközis táborok részeként, de hétvégi családi szórakozásnak is jó szívvel ajánlhatók a PénzFutam szabadtéri kalandjai.

2023. április 15. 10:42
Két ember halála miatt hajtóvadászat indult utána
Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki seg...
Halálos tragédia történt egy budapesti hétvégi házban
Meghalt egy ember egy hétvégi házban keletkezett tűzben a fővárosi Kőérberki dűlőn vasárnap hajnalban - közölte az O...
Lelőtte feleségét, majd üldözte a nőt szállító mentőautót
Elképesztő esetre derült fény.
Ráthonyi-Palácsik Tímea végleg feladta, megtört sorokat írt a leendő édesanyákhoz
„Már nem tudom, hogy nekem valaha megadatik-e ebben az életben” - írta.
Hihetetlen átváltozásáról mutatott fotót a TV2 sztárja
Szinte rá sem lehet ismerni.
Fiatal férfi holttestére bukkantak a Tátrában
Családja nagyon aggódott érte.
Rosszullét miatt gázolt egy sofőr Horton, majd árokba csapódott
Ketten súlyosan megsérültek.
Összeütközött és lezuhant két katonai helikopter
Gyakorlatozás közben lezuhant két japán katonai helikopter a szigetország déli részén lévő Izu-szigetek fölött, egy ...
Tények Plusz adás, 2024. április 21., vasárnap
TÚLÉLTEM A ZUHANÁST! - lepergett az élete, mialatt a biztos halál felé zuhant a repülőgépével. Ám csodával határos ...
Ilyen időre számítsunk április utolsó hetében
Április utolsó hetében is változékony, a megszokottnál hűvösebb idő várható.

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.