A Nemzet Sportolói Jónyer Istvánt javasolják új tagnak

A már a jelenlegi tagok közötti szavazás első körében a kiválasztott Jónyer István négyszeres világbajnok asztaliteniszező lett. 

2021. május 20. 13:47

A már a jelenlegi tagok közötti szavazás első körében kiválasztott Jónyer István négyszeres világbajnok asztaliteniszező. A 70 éves sportember pályafutása alatt a vb-ken a 4 arany mellett 3 ezüstöt és 1 bronzot, az Eb-ken pedig 4 aranyat, 4 ezüstöt és 5 bronzot gyűjtött, ő volt az 1970-es évek egyik legjobb játékosa.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár az alig háromnegyed órás csütörtöki ülés végén elmondta, hogy a választás az első körben eredményesen zárult, annak ellenére, hogy tíz név került fel a jelöltlistára.

"A tíz jelölt közé olimpiai, világ- és Európa-bajnokok kerültek. Örülünk annak, hogy egy körben, szinte egyetértésben Jónyer István került ki győztesen" - mondta az államtitkár.
A sportvezető közölte, hogy Jónyer István mellett Bodnár András, Fábiánné Rozsnyói Katalin, Gedó György, Hegedüs Csaba, Ivánkay Teréz, Mészöly Kálmán, Papp Jenőné Méray Kornélia, Regőczy Krisztina és Sákovicsné Dömölky Lídia neve merült fel lehetséges új tagként.

Schmitt Pál a szavazást követően azt emelte ki, a magyar sport erejét mutatja, hogy tíz jelölt közül választhattak, s ugyan mindig nehéz egy ilyen döntést meghozni, sikerült egyetértésre jutniuk. "Ez méltó a magyar sporthoz, hogy tíz nagyszerű név került szóba" - jegyezte meg az olimpiai bajnok párbajtőröző, a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi elnöke, volt köztársasági elnök.

"Titkon reméltem, hogy megszólal a telefonom" - mondta az M1 aktuális csatornának Jónyer István. - "Amikor Szabó Tünde államtitkár asszonnyal beszéltem, elcsuklott a hangom, pláne, amikor a tagok vastapssal üdvözöltek, hogy én is közéjük tartozom."

A kiváló asztaliteniszező arról is beszélt, hogy egy eredményes sportolónak mindig az a célja, hogy a legmagasabb szintet elérje, így különösen nagy örömöt okozott számára a döntés.
"Még egyelőre nem tudom megemészteni, de rögtön a pályafutásom jutott eszembe, hogy honnan indultam, kik voltak az edzőim és a két fantasztikus társam, Klampár Tibor és Gergely Gábor" - jegyezte meg Jónyer István, hozzátéve, hogy a hír hallatán még elevenebben élnek benne karrierjének nagy pillanatai, a fontos poénok, meccsek. - "Mindenki azt képzeli, hogy egy sportolónak az egyéni világbajnoki cím a legnagyobb, de nekem az, amit hárman Phenjanban értünk el a csapattal, az felülírja az egyéni sikert."

Jónyer egyéniben 1975-ben, míg párosban 1971-ben és 1975-ben nyert vb-címet, a csapattal pedig 1979-ben diadalmaskodott, amikor Kínát kétszer is legyőzték.
Korának egyik legjobb asztaliteniszezője a 2021-re halasztott olimpiai játékokat is követi majd és figyelemmel kíséri a magyarok szereplését, akik közül Majoros Bencét tanította is korábban Nyírbátorban.

A Nemzet Sportolói exkluzív társaságban a tájfutó Monspart Sarolta április 24-i halálával üresedett meg egy hely a tizenkettőből.

A sporttörvény alapján a Nemzet Sportolói tesznek javaslatot az új tagra, akit a sportért felelős államtitkár terjeszt fel, majd a jelöltről a kormány dönt.

A testület tagja az lehet, aki a 60. életévét betöltötte, sportolóként kimagasló eredményt ért el, és versenyzői pályafutása után is fontos szerepet töltött be a hazai sportéletben.
A Nemzet Sportolója jelenleg Balczó András, Hammerl László, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Varga János és Faragó Tamás,

 

MTI

Sokkolta a dunakeszi tragédia a TV2 műsorvezetőjét, ismerte a kisfiút
Hogy lehet megölni egy gyereket?!? – tette fel a kérdést Szebeni István közösségi oldalán kedden. A TV2 műsorvezetőj...
Mesterlövész lőtt Abán
Egy családi ház melléképülete gyulladt ki Abán, amelyben egy gázpalackot a rendőrségnek kellett kilőnie.
Talán sose láthattunk ennyi hollywoodi sztárt egy lelátón
Olyan sztárok ültek a lelátón és szurkoltak, mint többek közt Brad Pitt, Bradley Cooper, vagy Leonardo DiCaprio.
Bizarr dolog került Gabriela Spanic nyakába
Első látásra kissé bizarrnak tűnik a különleges kiegészítő, ami a sztár nyaka körül látható.
Fidesz: Gyurcsányék az IMF-nek és külföldi hitelezőknek szolgáltatták ki az országot
A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc és jelöltjei ugyanazt az elhibázott gazdaságpolitikát akarják folytatni, amellyel ...
Kicibálták és a nyílt utcán agyba-főbe verték a 49 éves nőt
A bántalmazott nő súlyos sérüléseket szenvedett, esélye sem volt két támadójával szemben.
Halva született, paralimpiai bajnok lett
Halva született, de megmentették. Az orvosok azt tanácsolták az édesanyjának, hogy mondjon le róla.
Már balesete előtt is komoly betegséggel küzdött Michael Schumacher
Barátja és példaképe, Ayrton Senna halála annyira megrázta a hétszeres világbajnokot, hogy hosszú ideig inszomniában...
Saját otthonában égett halálra - Tények 18.00
A szomszédok vették észre a tüzet. A férfi élettársa még ki tudott menekülni a házból... További részletek a Tényekb...
Kirabolták a Chelsea futballsztárját
Betörtek Reece James otthonába, aki nyilvánosságra hozta a biztonsági kamera felvételeit.