A magyarországi látogatás lesz Ferenc pápa 41. külföldi útja

Ferenc pápa 41. külföldi látogatása lesz a péntektől vasárnapig tartó budapesti apostoli út. A katolikus egyházfő utazásai a 2013-as megválasztása hatvan országot érintettek. A pápalátogatás részletes programjáról, a legfontosabb tudnivalókról kedden kapott tájékoztatást az MTI a pápalátogatás biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzstől.

Azt írták, a pápa útja elsősorban pásztori látogatás, a katolikus egyházfő azért érkezik Budapestre, hogy meglátogassa a Magyarországon élő keresztényeket, katolikusokat, és biztassa, megerősítse őket hitükben; ugyanakkor állami látogatás is, amely lehetőséget teremt arra, hogy Ferenc pápa értékekről közvetítsen üzenetet.

A tájékoztatás szerint a vasárnapi, Kossuth Lajos téri szentmisére, valamint a pápalátogatás többi rendezvényére tilos bevinni üvegtárgyakat, üvegkulacsot, fémpalackot, termoszt, kerékpárt, rollert. Tilos a pirotechnikai eszközök, a robbanékony, mérgező vagy gyúlékony anyagot tartalmazó tárgy vagy eszköz, lőfegyver, szúró-, ütő- és vágóeszköz, illetve bármilyen, a közbiztonságra különösen veszélyes tárgyak bevitele. Tiltó listán vannak a szeszes italok, a kábítószerek, a drónok, távirányítható eszközök, játékok, valamint olyan reklámanyagok, jelképek, transzparensek, molinók, feliratok, amelyek a rendezvény céljával, szellemiségével nem összeegyeztethetők. Élő állat bevitele a jogszabályban meghatározott segítő és vakvezető kutyák kivételével szintén tilos.

A közlés szerint ugyanakkor a rendezvényekre bevihetőek zászlórudak és táblák, transzparensek; a rudak hossza azonban - a Kossuth téri szentmise zarándokterületeinek kivételével - nem haladhatja meg a másfél métert. A rendezvények területére csak összecsukható, kisméretű zarándokszék vihető be. Víz PET-palackban fél literig vihető be, míg a szintén bevihető tompa végű esernyőket csomagröntgen segítségével átvizsgálják.

A fotó illusztráció (MTI)

A pápalátogatáshoz kapcsolódó eseményekre utazók számára a MÁV-Volán-csoport és a GYSEV az ország bármely pontjáról díjmentes utazási lehetőséget biztosít. Arról is tájékoztattak, hogy a díjmentesség a MÁV-Start és a GYSEV menetrend szerinti járatainak másodosztályán, valamint a Volánbusz menetrend szerinti járatain érvényes. Az esetlegesen szükséges felárakat, illetve az első osztály díjkülönbözetét az utasoknak meg kell fizetniük.

A díjmentes utazáshoz regisztrációs jegy megváltása nem szükséges, a további technikai részletekről az érintett közlekedési szolgáltatók folyamatosan tájékoztatják az utazókat.

A Ferenc pápa látogatása kapcsán elrendelt ideiglenes forgalomkorlátozások részletes tájékoztatója a rendőrség honlapján, a fővárosi közösségi közlekedéssel kapcsolatos tudnivalók pedig a Budapesti Közlekedési Központ weboldalán érhetőek el - olvasható a Ferenc pápa magyarországi látogatásával kapcsolatos tájékoztatóban.

MTI

 

 

 

 

 

 

2023. április 25. 18:17
Rengeteg fotelszakértőt szült Suhajda Szilárd tragédiája, Pintér László üzent a bírálóknak
A hegymászó szakújságíró a hétfői Mokkában világossá tette, először tájékozódniuk kellene azoknak, akik Suhajda Szil...
Karóval szétverte, majd megfojtotta a terhes nőt a nyírkátai rém - videóval
A 34 éves asszony a férfi kisbabájával volt állapotos. A gyilkos a felismerhetetlenségig szétverte az áldozat fejét.
Méteres lángokkal égett egy kocsi a 8-as főúton, durva videó érkezett
Az utasok mindenüket hátrahagyva menekültek.
Izomautóval ölt egy részeg fiatal nő Kiskunhalasnál - videóval
Többször is próbálták újraéleszteni a férfit, de nem sikerült.
Csontokat találtak a veszprémi patak medrében - Fotók
Kirándulók bukkantak a csontvázra Veszprémben.
Mi is szoktunk veszekedni!
Akár veszélyes is lehet egy párkapcsolatra, ha a szerelmeseknek még a munkahelye is azonos. Nem minden párnak való u...
Figyelem, ki ismeri?
Ki ő, ki ismeri? Teszik fel a kérdéseket egymásnak az emberek. A közösségi médiában is futótűzként terjedt a hír az ...
6 évig élt együtt anyja holttestével, hogy havonta felvehesse a nyugdíját
Eljárás indult a férfi ellen.
A király él!
A fiatalok is tele torokból éneklik a Király számait, amik most reneszánszukat élik. Zámbó Jimmy nimbuszát testvérei...
Kitört a kommentháború
Kitört a kommentháború a magyar hegymászó tragikus halálával kapcsolatban. Mindez azután történt, hogy feladta Suhaj...
Mindössze 17 évesen világbajnok lett Márton Luana
Szijjártó Péter: Magyarország a nyugat-balkáni békében érdekelt
Ezért halhatott meg Suhajda Szilárd a Mount Everesten
A Fradi női csapata is útban van a bajnoki cím felé
Egyre inkább eldurvul a vita Zámbó Krisztián és Peter Srámek között