A magyar-szerb szakaszon tavaly 310 százalékkal nőtt a rendőrök és katonák elleni erőszak

A magyar rendőrség egyik legnagyobb kihívása volt tavaly is az egyre növekvő és egyre erőszakosabbá váló embercsempészet elleni küzdelem. A statisztikák szerint 2022-ben 167 százalékkal nőtt az embercsempész bűncselekmények száma, 1697 ügyben indítottak nyomozást. Az illegális migránsok száma 120 százalékkal nőtt, tavaly összesen 269 254-en lépték át az ország határait - hangzott el a Duna Televízió Kékfény című, hétfő este sugárzott műsorában.

Kuczik János rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes azt közölte, korábban inkább a kerítést próbálták átvágni, vagy alagutakat fúrtak az embercsempészek és a migránsok, de tavaly már más módon is próbálkoztak. A módszer az, hogy kisebb-nagyobb csoportokban érkeznek a biztonsági határzárhoz Szerbia irányából, és kövekkel, botokkal dobálják meg a határőrizetet ellátókat, közben onnan pár száz méterre létrák segítségével jutnak át a kerítésen.

Elhangzott az is, a határokon átjutott illegális migránsokat az autópályákon, ritkábban a mellékutakon viszik tovább a csempészek a nyugati határszakasz felé. Tavaly 1924 ilyen mélységi elfogás történt, ez 70 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A határ mellett fokozódik az erőszak, egyre többször kerülnek elő fegyverek, tavaly legalább száz alkalommal hallottak a rendőrök lövéseket Szerbia irányából, tizenkét alkalommal pedig a rendőrök, vagy a katonák előtt adtak le figyelmeztető lövéseket a csempészek. A magyar-szerb szakaszon tavaly 310 százalékkal nőtt a rendőrök és katonák elleni erőszak, a 485 támadás során 12 rendőr és 30 katona sérült meg, 210 jármű rongálódott meg.

A műsorban felidézték, tavaly augusztus 1-jén kezdődött meg a határvadászok toborzása, év végig csaknem 2600-an jelentkeztek a határvadász ezredbe, és december 31-ig 924-en meg is kezdték a szolgálatot.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, a határvadász ezred felállítását az indokolta, hogy korábban soha nem látott méreteket öltött az illegális migráció. A munkaerőpiaci helyzetet ismerve büszkék lehetünk arra, hogy a megalakulástól és a toborzás kezdetétől számítva alig egy hónappal a Készenléti Rendőrség központi objektumának udvarán már 5 századnyi határvadász tette le az esküt - tette hozzá.

Fotó: police.hu

A rendőrség munkáját a honvédség és a polgárőrség is segítette tavaly a határon, de osztrák, szlovák, cseh és török kontingensek is részt vettek a magyarországi határőrizetben. Azzal, hogy idén január 1-vel Horvátország csatlakozott a schengeni övezethez, megszűnt az állandó rendőri ellenőrzés a magyar-horvát határszakaszon. Az itt dolgozó állomány munkájára a rendőrkapitányságokon számítanak, illetve azzal, hogy a határon megszűnt az ellenőrzés, a hangsúly átkerült a mélységi ellenőrzésre.

Elhangzott az is, 1,5 százalékkal csökkent a halálos balesetek száma az országban, de még így is 460 tragikus kimenetelű baleset történt, és 2,8 százalékkal nőtt azoknak a baleseteknek a száma, amelyekben megsérült valaki, a rendőrség 14 679 esetben vizsgálódott. A rendőrség tavaly is szigorúan ellenőrizte a biztonsági övek használatát. Ha tavaly minden halálos balesetnél használták volna a biztonsági övet, 65 emberrel kevesebben vesztették volna életüket az utakon - hangzott el a műsorban.

A közlekedésbiztonság javításának fontos eszközei voltak tavaly is az országban 134 helyen telepített sebességmérő kamerák és a 160 mobil traffipax. Az országos sebességmérő rendszer, a VÉDA 2015-ös kiépítése óta 515 emberrel kevesebben haltak meg közúti balesetben, mint azt megelőző hét évben, ez 20 százalékos csökkenés. A rendőrök tavaly 2,5 millió embert szondáztattak meg közúti ellenőrzések során, és közülük 22 ezer ittas sofőrrel szemben intézkedtek. Egyre többször alkalmazott a rendőrség drónokat, és civilnek tűnő rendőrautókat a szabálytalankodó autósok kiszűrésére.

Elhangzott az is, tavaly 52 158 közterületen elkövetett bűncselekményt regisztráltak, ez 11,88 százalékos emelkedés. A legjellemzőbb az ittas járművezetés, a lopás, a garázdaság, a kábítószerbirtoklás és a rongálás volt. 2010 és 2019 között a rendőrök ellen elkövetett támadások száma csökkent, 2019-ben viszont megfordult a "trend", akkor 137 ilyen eset történt, tavaly pedig már 280 alkalommal támadtak rendőrökre, 113 esetben meg is sérültek az egyenruhások. Az elmúlt évek legsúlyosabb esete idén január 12-én történt, Baumann Péter posztumusz rendőr főhadnagyot a XI. kerületben egy jogszerű intézkedés közben halálra szúrták.
Kuczik János közölte, a hivatalos személy elleni erőszakokról esettanulmányt készítenek, hogy a hasonló esetek elkerülhetők legyenek.

A Kékfényben elhangzott: a fegyvermodernizációs programnak köszönhetően most már valamennyi hivatásos rendőr alapfelszereltségének része a korszerű, CZP09, illetve 07-es fegyver. A rendőrség közrendvédelmi állományának tavaly 8717 rendezvényt kellett biztosítania, ami 8,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ezek fele sportrendezvény volt, a másik fele egyéb, a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvény, ebből 18 be nem jelentett és négy megtiltott esemény.

Az ukrajnai háború miatt több mint egymillió ember menekült el Ukrajnából Magyarországon keresztül, többségük továbbutazott az Európai Unió más tagországaiba.
Kuczik János hozzátette: a háború kitörését követően a határellenőrzéseket, intézkedéseket a Magyar Honvédség állományával közösen erősítették meg.

Forrás: MTI

2023. március 07. 08:07
Nem győztek elugrani a gyalogosok egy fővárosi ámokfutó miatt, videón az eset
Elképesztő és egyben teljesen érthetetlen felvételt kapott a Budapesti Autósok Közössége egy olvasótól.
Menekülés közben tört el az ujja Lékai-Kiss Ramónának - videóval
Nem csak a szereplők történetei válnak egyre fordulatosabbá a TV2 Hazatalálsz című sorozatában, hanem maguk a forgat...
Forgács Gábor elárulta, hogy mivel tudta legyőzni a rákot
A humora segítette át az embert próbáló időszakon a népszerű színészt.
Brutálisan kivégezte kisfiát, majd egy kukába dobta a holttestet
Egy szemétlerakóban találták meg a 20 hónapos babát, akit a saját anyja vert agyon.
Szexre ajánlotta fel párját egy férfi, hihetetlen, hogy mit kért cserébe
A férfi nem aprózta el az üzletet, a bíróság a napokban hozott ítéletet.
Úton a világhírnév felé
Schiffer Miklós és Horváth Norbert olyan üzletemberek, akik igazán sikeresek a szakmájukban. Egyikük a divat, másiku...
Tények teljes adás, 2023. március 23., csütörtök
DRÁMAI - Teljesen összeroppant a balesetben meghalt makói közutas férfi édesapja. Megrázó interjút adott a Tényeknek...
Betámadták a rajongók
Gubik Petra múlt hét vasárnap a fiatal botrányhős, Azahriah bőrébe bújt. A Sztárban sztár színpadán kapott hideget-m...
Kilencmilliós kocsit is elbuktak
A Zsákbamacska forgatásainak különlegessége, hogy jelmezekbe öltöznek a szereplők. Így volt már nindzsa, vasutas és ...
Különleges égi jelenséget láthatunk jövő héten
Látványos együttállás, "bolygósorakozó" lesz a jövő héten: március 30-án este a Vénusz és az Uránusz alig több mint ...
Vízfelszín alatti nukleáris fegyvert tesztelt Észak-Korea
Hármaskarambol az M3-ason, egy autó az árokba borult
Az egyeduralkodóvá váló Cristiano Ronaldo fantasztikusan kezdte az Eb-selejtezőt
Kalmár Zsolt az Origónak élete egyik legfurcsább gólpasszáról is beszélt
Szenzáció: kirúgják a Bayern München edzőjét