A magyar-szerb szakaszon tavaly 310 százalékkal nőtt a rendőrök és katonák elleni erőszak

A magyar rendőrség egyik legnagyobb kihívása volt tavaly is az egyre növekvő és egyre erőszakosabbá váló embercsempészet elleni küzdelem. A statisztikák szerint 2022-ben 167 százalékkal nőtt az embercsempész bűncselekmények száma, 1697 ügyben indítottak nyomozást. Az illegális migránsok száma 120 százalékkal nőtt, tavaly összesen 269 254-en lépték át az ország határait - hangzott el a Duna Televízió Kékfény című, hétfő este sugárzott műsorában.

Kuczik János rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes azt közölte, korábban inkább a kerítést próbálták átvágni, vagy alagutakat fúrtak az embercsempészek és a migránsok, de tavaly már más módon is próbálkoztak. A módszer az, hogy kisebb-nagyobb csoportokban érkeznek a biztonsági határzárhoz Szerbia irányából, és kövekkel, botokkal dobálják meg a határőrizetet ellátókat, közben onnan pár száz méterre létrák segítségével jutnak át a kerítésen.

Elhangzott az is, a határokon átjutott illegális migránsokat az autópályákon, ritkábban a mellékutakon viszik tovább a csempészek a nyugati határszakasz felé. Tavaly 1924 ilyen mélységi elfogás történt, ez 70 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A határ mellett fokozódik az erőszak, egyre többször kerülnek elő fegyverek, tavaly legalább száz alkalommal hallottak a rendőrök lövéseket Szerbia irányából, tizenkét alkalommal pedig a rendőrök, vagy a katonák előtt adtak le figyelmeztető lövéseket a csempészek. A magyar-szerb szakaszon tavaly 310 százalékkal nőtt a rendőrök és katonák elleni erőszak, a 485 támadás során 12 rendőr és 30 katona sérült meg, 210 jármű rongálódott meg.

A műsorban felidézték, tavaly augusztus 1-jén kezdődött meg a határvadászok toborzása, év végig csaknem 2600-an jelentkeztek a határvadász ezredbe, és december 31-ig 924-en meg is kezdték a szolgálatot.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, a határvadász ezred felállítását az indokolta, hogy korábban soha nem látott méreteket öltött az illegális migráció. A munkaerőpiaci helyzetet ismerve büszkék lehetünk arra, hogy a megalakulástól és a toborzás kezdetétől számítva alig egy hónappal a Készenléti Rendőrség központi objektumának udvarán már 5 századnyi határvadász tette le az esküt - tette hozzá.

Fotó: police.hu

A rendőrség munkáját a honvédség és a polgárőrség is segítette tavaly a határon, de osztrák, szlovák, cseh és török kontingensek is részt vettek a magyarországi határőrizetben. Azzal, hogy idén január 1-vel Horvátország csatlakozott a schengeni övezethez, megszűnt az állandó rendőri ellenőrzés a magyar-horvát határszakaszon. Az itt dolgozó állomány munkájára a rendőrkapitányságokon számítanak, illetve azzal, hogy a határon megszűnt az ellenőrzés, a hangsúly átkerült a mélységi ellenőrzésre.

Elhangzott az is, 1,5 százalékkal csökkent a halálos balesetek száma az országban, de még így is 460 tragikus kimenetelű baleset történt, és 2,8 százalékkal nőtt azoknak a baleseteknek a száma, amelyekben megsérült valaki, a rendőrség 14 679 esetben vizsgálódott. A rendőrség tavaly is szigorúan ellenőrizte a biztonsági övek használatát. Ha tavaly minden halálos balesetnél használták volna a biztonsági övet, 65 emberrel kevesebben vesztették volna életüket az utakon - hangzott el a műsorban.

A közlekedésbiztonság javításának fontos eszközei voltak tavaly is az országban 134 helyen telepített sebességmérő kamerák és a 160 mobil traffipax. Az országos sebességmérő rendszer, a VÉDA 2015-ös kiépítése óta 515 emberrel kevesebben haltak meg közúti balesetben, mint azt megelőző hét évben, ez 20 százalékos csökkenés. A rendőrök tavaly 2,5 millió embert szondáztattak meg közúti ellenőrzések során, és közülük 22 ezer ittas sofőrrel szemben intézkedtek. Egyre többször alkalmazott a rendőrség drónokat, és civilnek tűnő rendőrautókat a szabálytalankodó autósok kiszűrésére.

Elhangzott az is, tavaly 52 158 közterületen elkövetett bűncselekményt regisztráltak, ez 11,88 százalékos emelkedés. A legjellemzőbb az ittas járművezetés, a lopás, a garázdaság, a kábítószerbirtoklás és a rongálás volt. 2010 és 2019 között a rendőrök ellen elkövetett támadások száma csökkent, 2019-ben viszont megfordult a "trend", akkor 137 ilyen eset történt, tavaly pedig már 280 alkalommal támadtak rendőrökre, 113 esetben meg is sérültek az egyenruhások. Az elmúlt évek legsúlyosabb esete idén január 12-én történt, Baumann Péter posztumusz rendőr főhadnagyot a XI. kerületben egy jogszerű intézkedés közben halálra szúrták.
Kuczik János közölte, a hivatalos személy elleni erőszakokról esettanulmányt készítenek, hogy a hasonló esetek elkerülhetők legyenek.

A Kékfényben elhangzott: a fegyvermodernizációs programnak köszönhetően most már valamennyi hivatásos rendőr alapfelszereltségének része a korszerű, CZP09, illetve 07-es fegyver. A rendőrség közrendvédelmi állományának tavaly 8717 rendezvényt kellett biztosítania, ami 8,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ezek fele sportrendezvény volt, a másik fele egyéb, a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvény, ebből 18 be nem jelentett és négy megtiltott esemény.

Az ukrajnai háború miatt több mint egymillió ember menekült el Ukrajnából Magyarországon keresztül, többségük továbbutazott az Európai Unió más tagországaiba.
Kuczik János hozzátette: a háború kitörését követően a határellenőrzéseket, intézkedéseket a Magyar Honvédség állományával közösen erősítették meg.

Forrás: MTI

2023. március 07. 08:07
Egy rendőrt is ki akart végezni az újpesti családirtó, kis híján megismétlődött az újbudai tragédia
A férfi egy vadásztőrrel akarta mellkason szúrni az egyenruhást, aki egy jól irányzott mozdulattal úszta meg a halál...
Exkluzív interjút adott három ukrán férfi, akik Magyarországra menekültek a halál elől
Exkluzív interjút adott a Tényeknek három ukrán férfi, akik néhány hónapja menekültek át Magyarországra a pusztító h...
Motorok repültek, kisbusz, kamion is tört, egy kocsi felborult az M5-sön - Fotók
Többen is megsérültek az M5-sön szombaton Szatymaznál.
Tetőtéri lakásból zuhant ki egy kisgyerek, nem élte túl
A helyszínre érkező mentők már nem tudták megmenteni a kicsi életét.
125 millió forintos kárt okozott egy macska
Egy macska áraszthatta el vízzel a hollandiai Dokkum tanácsházát 325 ezer euró (125 millió forint) kárt okozva - köz...
Halálos baleset Bujnál: A temető kerítésének, majd sírkőnek csapódott egy nyíregyházi motoros
Egy arra járó autós próbálta megmenteni az életét, de nem járt sikerrel.
Hatalmas tűz pusztított egy újdelhi gyermekmegőrzőben, több csecsemő meghalt
Az egészségügyi miniszter szerint 12 újszülöttet sikerült kimenteni.
Egy fedett szórakoztató-központban csaptak fel a lángok Indiában, több tucatnyian meghaltak
Az áldozatok között rengeteg gyerek van.
Beszakadt a föld egy teherautó alatt Csepelen, a katasztrófavédelem darut kért a helyszínre – Fotók
A lyuk több méter mély volt, ezért tűzoltók siettek a kocsi segítségére.
Hat éve bujkáló topbűnözőt fogott el a rendőrség
Egy tanyán bujkált a top 50-es körözési listán szereplő bűnöző.

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.