A határvadászok szeptemberi szolgálatkezdésével biztonságosabb lesz a határőrizet

A határvadászok szeptemberi szolgálatkezdésével biztonságosabb lesz a magyar államhatár őrzése - mondta az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese csütörtökön Budapesten, miután újabb 14 nehézterepjárót adott át azon megyei rendőr-főkapitányságoknak, ahol a határvadász századok szolgálnak majd.

2022. augusztus 25. 13:57

Kuczik János Zoltán különösen fontosnak nevezte a gépkocsik beszerzését és minél előbbi használatát, miután az illegális migrációval kapcsolatos rendőri intézkedések száma meghaladta a 150 ezret, és a nyár végére már elfogtak annyi embercsempészt, amennyit tavaly egész évben. A határőrizeti feladatot ellátó állomány bővítése is folyamatban van, a határvadász századokba beosztott határvadászok képzése már zajlik - tette hozzá.

Az átkelőhelyek, valamint a zöldhatár őrizete Magyarország egyik elsődleges gazdasági és biztonsági érdekei közé tartozik - fogalmazott a vezérőrnagy, majd hozzátette: Magyarország schengeni külső határainak illegális átlépése nemcsak Magyarország, hanem az egész Európai Unió társadalmára, gazdaságára és biztonságára jelent potenciális veszélyt.


A zöldhatár őrizetére már sok korszerű rendszer áll rendelkezésünkre, mint például a biztonsági határzár, mobil- és stabil hőkamerák, drónok, de ezek önmagukban nem elégségesek - folytatta Kuczik János Zoltán. Rámutatott: a határszakaszok hatékony ellenőrzéséhez az ott elkövetett jogellenes cselekmények megelőzéséhez, felszámolásához szükséges a rendőri jelenlét. A járőröknek pedig a lehető legrövidebb idő alatt a helyszínre kell érkezniük.

Felidézte: a migrációs útvonalak a domborzati és felszíni viszonyok miatt nehezen megközelíthetők, ezért már korábban felmerült, hogy a rendőrség nem rendelkezik elég, a feladatra alkalmas nehézterepjáróval. A 2020-ban az Európai Unió belső biztonsági alapjából beszerzett 52 járművet a végrehajtó állomány rendkívül pozitívan fogadta - mondta Kuczik János Zoltán, aki szerint a visszajelzések alapján a terepjárók teljes mértékben kielégítik a határrendészeti szakmai igényeket.


Tóth Judit, a BM európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy hosszú évek óta dolgoznak együtt a rendőrséggel az uniós források felhasználásában, hogy minél hatékonyabban járulhassanak hozzá a szervezet fejlesztéséhez. A közös munka mérföldkövének nevezte a járművek átadását. Hozzátette: ezek a járművek megfelelnek a korszerű határrendészeti szakmai igényeknek, és nagyon hasznosak a mindennapi határőrizeti feladatok ellátásában. Az első körben beszerzett járműveket az állomány sikerrel és örömmel alkalmazza - fogalmazott a helyettes államtitkár, aki reményét fejeszte ki, hogy a 2021-2027-es költségvetési időszakban is folytatni tudják a megkezdett munkát, tovább tudják fejleszteni a határellenőrzést támogató járműparkot.

A Toyota Central Europe képviseletében László Richard országigazgató arról beszélt, hogy a Toyota Land Cruiser a világ egyik legnagyobb múltú nehézterepjárója, több mint 10 millió darab készült belőle, és 1951 óta gyártják. Ez a típus a legextrémebb körülmények között is helyt áll az afrikai sivatagoktól a sarkvidékeken át az esőerdőkig - folytatta, reményét fejezve ki, hogy a rendőrség is évtizedekig fogja tudni használni a most átadott járműveket.

Forrás: MTI/fotók: MTI/Lakatos Péter

Hátborzongató, ahogy a kamionos bosszúból le akarta szorítani a fővárosi autóst - videó
A Budapesti Rendőr-főkapitányság befejezte a közúti veszélyeztetetés miatt folytatott nyomozást.
Budapesti Fidesz: Karácsony Gergely beismerte alkalmatlanságát
Karácsony Gergely főpolgármester beismerte alkalmatlanságát - írta Facebook-oldalán a budapesti Fidesz csütörtök
Vérfürdő az oviban, tömegmészárlást rendezett egy volt rendőr
Legalább 36-an meghaltak egy lövöldözésben - köztük túlnyomórészt gyerekek -, miután egy volt rendőr tüzet nyitott e...
14-szer szúrta meg fogorvosát a balassagyarmati férfi, videón a támadás
A két fél között egy fogászati beavatkozás miatt robbant ki a pereskedés Balassagyarmaton. Az 57 éves férfi ellen vá...
Robot segít a műtétekben a debreceni urológián
Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetem Klinikai Központ (DEKK) urológiai klinikáján végeztek robotasszisztált v...
Tények teljes adás, 2022. október 6., csütörtök
HORRORBALESET – 15 éves fiú halt meg egy brutális balesetben Gamásnál, Somogyban. Társaival részegen ültek egy furgo...
Tények röviden, 2022. október 6., csütörtök
Tények röviden adás
Nagy területen csökken a fátyolfelhőzet
időjárás-jelentés, 2022. október 6., csütörtök
Könyörtelen állatkínzásról rántották le a leplet Pusztaszabolcson
Egy lakossági bejelentés vetett véget az állatok szenvedésének.
Pikáns üzenetekkel zaklatják
Teljesen leépült fizikailag, tönkrement a térde és a vérnyomása is az egekben volt. Nádas György a poklot is megjárt...
Fokozódnak a harcok Ukrajnában
Erre ügyeljen, ha szabadtéri programot tervez a hétvégén!
A Soros Alapítvány egyik vezére elkapta a majomhimlő és a gonorrhoeát a New York Pride-on
A magyar válogatott focista megint szenzációt okozott a Konferencia-ligában
Simán nyert az Arsenal, Mourinho csapata megint kikapott az El-ben