milliárdok

A főváros elmutyizta volna a villát

A Haggenmacher-villa vagy Istenszeme fogadó néven ismert XII. kerületi ingatlan értékét már két évtizede is 1,5 milliárd forintra becsülték, az ingatlanpanamákba fulladó baloldali főváros vezetés most mégis 400 millióért akarta eladni. Az állam azonban közbelépett, elővásárlási jogával élve a patinás épületet és környezetét nem tudták áron alul eladni.

2022. január 26. 10:10

„A tárgyban jelzett ingatlan korábban a Gyermek- és Ifjúságvédelmi Ügyosztály vagyoni körébe tartozott. Néhány évvel ezelőtt az ingatlant a jogszabály szerint fel kellett becsültetni, mely szerint az értéke közel 1,5 milliárd forint volt – olvasható a XII. kerületi Szilassy út 3 alatti, Haggenmacher-villa néven ismert ingatlanról szóló 2005-ös keltezésű levélben, amit Schiffer János akkori főpolgármester-helyettes jegyez.

A Magyar Nemzet által megszerzett levél perdöntő, mivel közel két évtizeddel később a Karácsony Gergely vezette főváros az évek óta növekvő ingatlanárak mellett is mindössze 400 millió forintért adta volna el a Normafa közelében lévő műemlék ingatlant, és amelyet Fürjes Balázs előterjesztésére végül az állam vesz meg, élve elővásárlási jogával.

„Nem lesz privatizáció, az állam él az elővásárlási jogával!” – írta Fürjes Balázs Facebookon. A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, aki egyben a kormánypártok képviselőjelöltje a kerületben, úgy fogalmazott: A műemlék eladásának szándéka óriási felháborodást váltott ki a Hegyvidéken. Az Index cikke szerint Fürjes Balázs korábban ígéretet tett rá, hogy megmenti a Haggenmacher-villát, amelynek érdekében már a civilek, sőt még a XII. kerületi DK-s képviselő Élő Norbert is föllépett, civilek pedig petíciót indítottak a műemlék megmentésére. Fürjes Balázs politikus előterjesztést készített a kormánynak, amelyet elfogadva az állam él elővásárlási jogával, és biztosítja azt a bruttó 508 millió forintot, amelyet korábban vételárként a főváros kialkudott az ingatlan megvásárlására szerződő vevővel.

Az állam által megvásárolandó ingatlan jövőjéről fürjes Balázs azt írta: „Az Istenszeme fogadó közösségi hasznosításáról együtt döntünk! A tervezésbe bevonjuk a helyi önkormányzatot és természetesen a budaiakat is. Közösen találjuk ki majd, hogyan keltsük új életre ezt a valaha mesés villát és parkját, és hogy mire használjuk az épületegyüttest”. Az állami közbeavatkozásnak köszönhetően így köztulajdonban maradhat a Haggenmacher-villa mintegy hétszáz négyzetméteres műemlék épülete, amelyet klasszicista stílusban építettek, és korábban Istenszeme néven fogadóként működött. A villában kialakított fogadóban szállt meg korábban Kossuth Lajos is, akit a közeli parkban fogtak el 1837-ben a betiltott Országgyűlési Tudósítások terjesztéséért.

Az épület és a hozzá tartozó közel négyhektáros ősfás telek később Haggenmacher Károly sörgyáros, majd a főváros tulajdonába került. Az épület a szocializmus alatt több funkciót is betöltött, és folyamatosan romlott az állapota. Az ingatlan.com adatai alapján az ingatlanegyüttes az állagromlást is figyelembe véve egymilliárd forintot is érhet jelenlegi állapotában. Az Index rámutatott, hogy nem ez lett volna az első eset, amikor a főváros áron alul értékesít egy ingatlant a Hegyvidéken. A Városháza-ügyben érintett egyik ingatlaneladás esetében is hasonló történt. Az Istenhegyi úton mindössze 256,5 millió forintért adott el egy kiemelkedően értékes telket a főváros, amelyet új tulajdonosa néhány hónappal később már kétszázmillió forinttal többért kínálhatott eladásra – írja a Magyar Nemzet.

 

 

Fotó: Facebook / Fürjes Balázs

LED fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer: jelentős technikai fejlesztések a TV2-nél
A TV2 Csoport, hazánk vezető televíziós társasága megalakulása óta törekszik arra, hogy a legmodernebb technológiai ...
Földbe csapódott egy ejtőernyős Székesfehérváron
A férfi ernyője nem nyílt ki.
Nyomoznak a halála miatt
Még mindig kérdés, hogy ki a felelős Berki Krisztián haláláért. A médiaszemélyiség drogot fogyasztott halála előtt. ...
Több százan kísérték utolsó útjára
Berki Krisztián barátai megtörten álltak a ravatal előtt. Mindegyikük egy-egy szál hófehér virággal rótta le tisztel...
Egy komposztáló gödörben volt az eltűnt üzletember Szigetszentmártonon - Fotók
Újabb információk kerültek a nyomozók birtokába, ennek köszönhető, hogy megtalálták.
Gyermekeik életéért harcolnak
Egytől egyik nagybetűs hősök, akiknek az élete akkor vett teljes fordulatot, amikor kiderült, hogy kisbabájuk nem eg...
Tények teljes adás 2022. május 28., szombat
GYEREKGYILKOS - Korábban is bánthatta lányait az aszódi gyerekgyilkos - a 14 éves lány gyámügyi védelem alatt állt, ...
Kísérleti gyógyszerrel utazik az időben
Ki ne játszott volna már el a gondolattal, hogy visszapörgetné az időt, és valamit nagyon másképp csinálna az életéb...
Túlhajtotta magát
Két végén égeti a gyertyát, pedig megmondták már neki, hogy jobban figyeljen magára. Oszvald Marika komoly egészségü...
20 milliárdot sem sajnált az esküvőre
Ma már vannak, akik 10-20 millió forintot sem sajnálnak az esküvőjükre, de hamarosan láthatják, hogy van olyan is, a...