A bankszektort nem rengetné meg a kamatstop meghosszabbítása

A bankszektort nem rengetné meg a június 30-ig bevezetett kamatstop meghosszabbítása, az adósoknak viszont továbbra is nagy segítséget jelentene, így indokolt lehet az intézkedés fenntartása - írja csütörtöki számában a Világgazdaság.

2022. április 14. 06:36

A gazdasági napilap cikke felidézi, hogy Orbán Viktor miniszterelnök december 22-én jelentette be, hogy január 1-jétől a kormány lakossági kamatstopot vezet be, és október végi szinten rögzíti a jelzáloghitelek kamatait. Az intézkedés elsősorban a változó kamatozású jelzáloghitelt törlesztő adósoknak jelent segítséget. A Pénzügyminisztérium szerint ez közel félmillió családot érint, akik összesen 30 milliárd forinttal fizetnek kevesebbet a kamatstop révén.

Elemzők úgy kalkulálnak, legalább 20 százalékkal nőne a havi terhük az adósoknak az intézkedés nélkül, miközben Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke a VG-nek adott év végi interjújában arról beszélt, hogy 2021-ben rekordbevétellel zártak a pénzintézetek.

A fotó illusztráció: facebook.com/jegybank

A Magyar Nemzeti Bank arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a tavaly nyár óta tartó kamatemelések hatásai alig jelennek meg a betéti kamatokban, vagyis nem működik megfelelően a monetáris transzmisszió Magyarországon. A jegybank kommunikációs osztálya azt írta: a jelenlegi betétpiaci folyamatok nem optimális irányba mutatnak, mivel a megtakarítások reálértékét folyamatosan csökkentik az árazások, miközben az MNB a monetáris kondíciók folyamatos szigorításával küzd az infláció ellen.

A hazai bankrendszer 2021 végén 12,3 ezermilliárd forint értékű lakossági betétállományt kezelt, amelynek 80 százaléka látra szóló, 20 százaléka pedig lekötött betét. A látra szóló lakossági betétek átlagos évesített kamatlába 0,05 százalék, a frissen lekötött betétek átlagos kamatlába pedig 1,52 százalék volt 2021. decemberben. A hazai jegybanki kamatemelési ciklus elindítását követően, 2021. június és december között az egyhetes betéti kamat 325 bázisponttal emelkedett, ugyanezen időszak alatt az újonnan lekötött lakossági betétek átlagos kamatlába azonban mindössze 119 bázisponttal nőtt.

Tehát a bankok a jegybanknál elérhető magasabb kamat ellenére egyelőre nem kezdtek a betétekért folytatott intenzív versenybe - írta az MNB. Bár a betétek átárazása időigényes folyamat, a környező országokhoz képest is Magyarországon a legnagyobb a különbség az irányadó kamatláb és a lakossági betéti kamatlábak között. Miközben a jegybank a monetáris szigorítás következtében egyre magasabb kamatokat fizetett a bankok által nála elhelyezett betétekért, a bankbetétet választó lakossági megtakarítók csak részlegesen érezhették ennek kedvező hatását. Az MNB statisztikái szerint a hitelintézetek 555 milliárd forint üzleti nyereséggel zárták a 2021-es évet - ismerteti a Világgazdaság.

 

MTI

Előkerült, szemeteszsákban találták meg M. Beáta holttestét
A magyar nő holttestére egy elhagyatott benzinkúton találtak rá.
Rájuk nyitottak szex közben, sokkot kaptak - videóval
Van, aki sosem mert beszélni róla, traumaként, sokkhatásként élte meg, hogy kiskorában látta szeretkezni a szüleit.
Árpa Attila kalandvágyból lesz A Nagy Ő
Idén újra megnyílik a Bachelor - A Nagy Ő rezidenciája, ahol ezúttal Árpa Attila keresi szíve választottját. A TV2 p...
Versenypályának nézték az M0-ást, vérlázító ámokfutást rendeztek
A két "versenyző" óriási tempóval szlalomozott az autók között.
Így vágta szájba az óriási kő a notórius kocsifeltörőt - videó
Arcon ütötte a visszapattanó kő a kocsifeltörőt – a XVIII. kerületi rendőrök elfogták. Több járművet is ellopott és ...
Búcsúztatják Berki Krisztiánt - Tények 18.00
A család és a barátok hetekkel a tragédia után sem tudják felfogni, hogy Krisztián nincs többé... További részletek ...
Előállították az ismert magyar zenész fiát, a nyilvánossághoz fordult megvert barátnője
Zsanett kálváriáját kedden már bemutattuk, de akkor interjút még nem adott. Mára döntött úgy, hogy mégis az egész or...
Hollik István: Gyurcsányék nem tettek le arról, hogy eltöröljék a rezsicsökkentést
A Fidesz szerint a baloldal "reflexből azonnal megtámadta" a rezsivédelmi alapot, ami újabb bizonyíték arra, hogy Gy...
Most érkezett: Elhunyt a Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező
Családja közölte a hírt.
Tények délben teljes adás, 2022. május 26., csütörtök
ÍTÉLETIDŐ - Letarolta a jégeső Dél-Magyarországot. Vaskúton és Madarason szinte nem maradt ép ház. Sok helyen a menn...