A baloldal továbbra is fegyvereket vinne Ukrajnába

Rónai Sándor DK-s európai parlamenti képviselő nagyon sajnálja, hogy Magyarország nem szállít fegyvert Ukrajnába, és ezen a véleményen van a Momentum korábbi elnöke, Fekete-Győr András is - írta meg az Origo. 

2022. március 02. 09:27

A baloldal egyre egységesebb abban a kérdésben, hogy a fegyverszállítás lenne a hatékony segítség az ukránoknak. A Gyurcsány vezette baloldalt úgy tűnik, nem érdekli, hogy Magyarország belesodródhat az orosz-ukrán háborúba.

„Orbán Viktor egy személyben felelős a háborúért" - jelentette ki Márki-Zay Péter. Kijelentésével azt próbálta sugallni, hogy a Fidesz-kormány állítólagos "oroszbarátsága" gátolta Ukrajna NATO-tagságát, holott ez sosem Magyarországon múlt. 

A baloldalon hazug kijelentésekben eddig sem volt hiány, ám a háborús helyzet kiéleződésével ezek egyre veszélyesebbé válnak. 

Míg a kormány a nyugalmat hangsúlyozza, a választásra készülő Márki-Zay Péter és szövetségesei a konfliktus kiélezését tűzték ki célul.

A DK-s képviselő sajnálja, hogy nem adunk fegyvert

"Nagyon sajnálom a magyar kormány tegnapi bejelentését, miszerint mi nem segítünk száz százalékig, hiszen más uniós tagállamok például fegyverek szállításával segítenek" – fejtegette Rónai Sándor, DK-s európai parlamenti képviselő az ATV kedd reggeli műsorában. Hozzátette: szerinte ezzel nem veszélyeztetnék a kárpátaljai magyarságot.


Honvédelmi szakértők azonban egyetértenek abban, hogy ha jelentős fegyverszállítmányok érkeznének Kárpátalján keresztül az ukrán védelmi erőkhöz, az óriási célkeresztet rajzolna a térség közepére. Az oroszok ugyanis aligha néznék tétlenül a modern nyugati fegyverek beszivárgását a harcmezőre. 

A Momentum fegyvert szállíttatna

"Mi az ellenzék álláspontja, hogyan kellene cselekedni az országnak?" – tette fel a kérdést Gulyás Márton baloldali aktivista, a Partizán YouTube-csatorna műsorvezetője Szent-Iványi Istvánnak, Márki-Zay Péter külpolitikai tanácsadójának.


Mint mondta, Magyarországon ebben nincs egységes ellenzéki álláspont, ám van olyan ellenzéki párt, a Momentum, amely a fegyverszállítás lehetőségét támogatja. Fekete-Győr András még a háború kezdete előtt fejtegette, hogy a humanitárius segítség mellett fegyvereket is kellene küldeni. Szent-Iványi mondatai, amelyek február 24-én hangzottak el, a háború kitörése után, azt igazolják, hogy a Momentum álláspontja nem változott ebben a kérdésben, a fegyverszállítás pedig könnyen belesodorhatja a háborúba Magyarországot.

Krekó szerint a fegyverszállítás hatékony

A Soros György által is támogatott Political Capital nevű baloldali intézet vezetője, Krekó Péter, az ATV-ben beszélt a biztonságpolitikai helyzetről. A baloldali elemző szerint a fegyverszállítások „hatékony segítséget jelentenének" – mondta február 28-án.


Két nappal korábban, a már említett Partizán című műsorban fejtett ki hasonló véleményt. "Oroszországot csak fegyverrel lehet megállítani" – mondta Krekó, hozzátéve, hogy soft powerrel, kommunikációs eszközökkel nem. Kiemelte: Oroszország csak az erő politikájából ért.

"Hogyha az elmúlt években több defenzív fegyvert kapott volna Ukrajna, akkor lehet, hogy magasabb lett volna a beavatkozás ára és kétszer meggondolta volna Oroszország. Tehát én nem gondolom, hogy a békét csak és kizárólag a fegyverek eldobásával lehet megoldani, különösen, ha erre az egyik fél nagyon látványosan nem hajlandó" – fejtegette Krekó.

 

A címlapfotó illusztráció: MTI/Kovács Tamás

LED fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer: jelentős technikai fejlesztések a TV2-nél
A TV2 Csoport, hazánk vezető televíziós társasága megalakulása óta törekszik arra, hogy a legmodernebb technológiai ...
Először szólal meg a tragédia óta
Több mint négy hónapja temették el Babicsek Bernátot, mégsem tud békében gyászolni a családja. A színész 41 évesen f...
Nyomoznak a halála miatt
Még mindig kérdés, hogy ki a felelős Berki Krisztián haláláért. A médiaszemélyiség drogot fogyasztott halála előtt. ...
Több százan kísérték utolsó útjára
Berki Krisztián barátai megtörten álltak a ravatal előtt. Mindegyikük egy-egy szál hófehér virággal rótta le tisztel...
Egy komposztáló gödörben volt az eltűnt üzletember Szigetszentmártonon - Fotók
Újabb információk kerültek a nyomozók birtokába, ennek köszönhető, hogy megtalálták.
Kivégezte gyerekeit a férfi, magát is meg akarta ölni - Tények 18.00
Az édesanya vasárnap jelentette a rendőrségen lányai eltűnését... További részletek a Tényekben 18.00-kor a TV2-n!
Pilótával együtt lezuhant egy gép Balatonfőkajárnál - Fotók
A gépben a pilótán kívül nem volt senki.
Menczer Tamás: Megdöbbentő és elfogadhatatlan az ukrán tanácsadó tegnapi nyilatkozata
"Kérésére fogadtam ma reggel Ljubov Nepop nagykövet asszonyt, Ukrajna budapesti nagykövetét" – kezdte a hivatalos kö...
Tragédia Kiskőrösön, egy kerekesszékes férfi az áldozat
A mentők hosszasan próbálták újraéleszteni a 79 éves áldozatot.
Nyilvánossághoz fordult a gyászoló anya, szintet léphet a magyar színész tragédiája
Először szólalt meg kamerák előtt az elhunyt színész édesanyja.