2025. november 26. szerda, Virág
2°C Budapest

Egyre többen rendelik a karácsonyi menüt, mutatjuk, hogy milyeneket

Szalonnával díszített töltött káposztával, bőségtálakkal és számos ünnepi menüvel készülnek az éttermek a karácsonyra. A különleges ételeket egyre többen rendelik otthonra, többen is úgy gondolják, hogy ezzel időt és energiát spórolnak. Az árak viszont 20-30 százalékkal emelkedtek idén, egy teljes karácsonyi menü a család létszámától függően, akár 50 ezer forintba is kerülhet
Tenyek.hu
2023. december 24., vasárnap 13:27
Vágólapra másolva!

Az egyik szombathelyi étterem étlapján több karácsonyi fogásból is lehet választani. A gesztenyével töltött, serrano sonkába tekert csirkemell például nagyon népszerű.

A különlegességből egyre többen visznek otthonra is, sőt sokan az egész a karácsonyi menüt étteremből rendelik. Egy férfi szerinte olcsóbb, finomabb és egyszerűbb is, mint otthon főzni.

„Árakkal úgy állunk, hogy sajnos azt vettük észre, hogy egyre jobban emelkedik és igazából nem éri meg bevásárolni, tehát nem sokkal olcsóbb a történet, mint hogyha megrendeljük az ételt. Illetve emiatt, hogy rendeljük az ételt, sokkal több időnk marad a családra és egymásra” – mondta a Tényeknek Tóthpál Ákos.

Idén azonban az árak 20-30 százalékkal is emelkedtek. Egy teljes karácsonyi menü akár 40-50 ezer forintba is kerülhet, de ez a család létszámától függően még drágább is lehet.

„Sajnos a piaci árakhoz kénytelenek voltunk alkalmazkodni, rezsiben is áremelések történtek és az élelmiszer árakban is. És ezt sajnos nekünk is érvényesíteni kellett” - magyarázta Görög Andrea a Pannónia Étterem rendezvényszervezője.

Egy karcagi étteremben húsokkal, haltállal, és halászlével is készülnek a vendégeknek. Az étteremvezető szerint az elvitellel rengeteg energiát spórolnak meg.

„Manapság már elég sűrűn előfordul, hogy nem kínlódnak otthon az emberek a főzéssel, meg nyilván, hogyha étteremből rendel az ember az már picit drágább, de nem kell vele otthon kínlódni, tehát értem itt a mosogatásra, terítésre” – fejtette ki Baranyai Sándor étteremvezető.

Egy budapesti étteremben szalonnával díszített töltött káposztával, és harcsahalálszlével várják a vendégeket, de a bőségtál sem maradhat el, így 24-én sem lesz megállás.

„Mi egész éjjel fent vagyunk, olyan korán kelünk, hogy le se fekszünk. Úgyhogy mi frissen adjuk a halászlét. Reggel 24-én 12 órától 2 óráig sorban állnak és viszik a halászlét” – árulta el Bogár Imre, a Piroska Vendéglő üzletvezetője.

Az étteremvezető szerint, bár az alapanyagok miatt itt is érezhető a drágulás, tavalyhoz képest jóval többen adtak le rendelést. A több száz adag étel mellett pedig ünnepi ebéddel is várják majd a vendégeket.

+Ez is érdekelheti

+Címoldalról ajánljuk