Szigorodnak a határátlépőkre vonatkozó korlátozások Szlovákiában

Szigorodnak péntek reggeltől a Szlovákiába érkezőkre és az oda hazatérőkre vonatkozó korlátozások: a koronavírus ellen beoltottak, illetve néhány más csoportba sorolt személy kivételével a határt átlépőknek 14 napra karanténba kell vonulniuk.

2021. július 07. 15:28

A szigorításokról a múlt héten fogadott el határozatot a szlovák kormány, az intézkedések részletei a közegészségügyi hivatal (ÚVZSR) honlapján érhetők el (www.uvzsr.sk/en/) a többi járványintézkedés aktuálisan érvényes verziójával együtt, szlovák és angol nyelven.

A rendelkezés értelmében - az országon csak átutazó személyek kivételével - minden 12 évesnél idősebb határátlépőnek regisztrálnia kell a https://korona.gov.sk/en/ehranica/# honlapon, aminek elvégzéséről emailben kapnak visszaigazolást. Ezenfelül azoknak, akik nem kapták meg a koronavírus elleni oltás legalább első adagját, és nem tartoznak a közegészségügyi hivatal oldalán részletezett kivételek egyik csoportjába sem, érkezésüket követően 14 napos házi karanténba kell vonulniuk. A karantén időtartama lerövidíthető, amennyiben az adott személy a karantén legkorábban ötödik napján PCR tesztet végeztet, és annak eredménye negatívnak bizonyul.

A kötelező karantén - más kivételek mellett - nem vonatkozik azokra, akik egészségügyi okokból kifolyólag nem kaphatják meg a koronavírus elleni oltást, és azokra a szlovák állampolgárokra sem, akik a határ 100 kilométeres körzetében a szomszédos állam területén rendelkeznek állandó lakhellyel, nekik azonban a határátlépésnél egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel kell rendelkezniük.

Az említett intézkedések már hatálybalépésük előtt kiváltották a közvélemény jelentős részének tiltakozását, több ellenzéki párt és más szervezet is élesen bírálta őket. Köztük a pozsonyi törvényhozás legnagyobb ellenzéki pártja, az Irány (Smer-SD) az elnöke jelezte: alkotmánybírósághoz fordulnak az ügyben. A felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) pedig sajtóközleményében a kialakulóban lévő helyzet kapcsán a határ mentén élő ingázók helyzetének rendezését sürgette. Hasonlóképpen foglalt állást a külföldön élő szlovákok szövetsége (SZSZ) is, amely legfőképpen az új rendelkezések betartatásával összefüggésben már a hét elején lezárt kisebb határátkelők megnyitása mellett érvelt.

A szlovák hatóságok közlése szerint a rendőrség már hétfőtől fokozott mértékben tart ellenőrzéseket a határátkelőhelyeken.

A mintegy öt és fél millió lakosú Szlovákiában a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint szerdáig a legalább egy oltást már felvettek száma 2 millió 85 ezer volt, közülük 1 millió 686 ezren már a második adagot is megkapták. Már vagy másfél hónapja viszonylag alacsony szinten stagnál az újonnan kimutatott fertőzések száma, amely kedden 45 volt, az elvégzett 5637 PCR teszt kevesebb mint 1 százaléka.

MTI/Fotó: illusztráció (MTI)

Megmentették a sírásó életét a szabolcsi temetésen
A szabolcsi temetésen összeesett a sírásó, a lelkész a sírok között sietett a segítségére.
Állati barátság: kecske és kakas együtt mentett meg egy bajba jutott tyúkot - Videó
A tyúkra egy sólyom csapott le, aki azonban nem számolt azzal, hogy a szárnyas barátai a megmentésére sietnek.
Véget ért a TV2 túlélő-reality műsora: két férfi nyerte meg
A nagy sikerű Totem névre keresztelt kalandreality óriási küzdelemmel, pénteken véget ért véget, íme a nyertesek.
Ájultra verték az illegális fakitermelőket leleplező dokumentumfilmeseket
20 ember rontott neki annak a 2 újságírónak, akik mindössze az igazságot akarták megörökíteni.
James Bond elcsukló hangon mondott köszönetet, végleg elbúcsúzott
Filmje utolsó forgatási napján Daniel Craig teljesen elérzékenyült.
Élete végéig emlékezni fog a pillanatra
Pápai Joci büszkén és határozottan kijelentette, hogy szerinte a Sztárban sztár leszek idei évada minden várakozásuk...
Fürjes: Megszüntetés helyett felújítást!
Többezer budainak nehezítené meg a mindennapjait a főváros, ha megszüntetnék az 56-os villamos két megállóját, a Nyú...
Külföldön is várják a Gyurcsány-filmet
Több mint harminc helyszínen, 40 kiváló színésszel és 1200 statisztával forgatták az őszödi beszédről és annak követ...
Fesztivállal ünnepelték a Balatont
Több mint ezer ember bulizott együtt a Balaton Ünnepén, Balatonvilágoson. Idén először rendezték meg, miután a MOL N...
Rendőrterror: 1000 civil sérült meg
2006-ban kilőtték a szemét, ezért elvesztette a munkáját, a szerelmét, és az utcára került egy férfi. Nagy László eg...