Pénzhamisítási botránya is volt Magyar Péter baloldali segítőjének, aki a nyugati médiában panaszkodott Magyarországra

A magát a híres zeneszerző leszármazottjának tartó, Magyarországra a nyugati médiában panaszkodó Strausz Róbert mindezt azzal magyarázta, egy időben „buli volt, hogy középiskolások pénzeket másolgattak” és ő is kipróbálta, ma viszont már tagadja, hogy valaha bűncselekményt követett el - írja a Mandiner.

Minden körülményt figyelembe véve az elsőrendű vádlott Strausz Róbert (26 éves) 8 hónap, fogházban letöltendő szabadságvesztés büntetést kapott

– számolt be a Szegedi Ítélőtábla ítéletéről a Békés Megyei Hírlap 2005 nyarán.

A vád folytatólagosan elkövetett pénzhamisítás volt.

Arról a Strausz Róbertről van szó az ítéletben, aki nemrég Gyulán szervezkedett Magyar Péter országjáró fellépése és az ahhoz kapcsolódó tüntetés körül (s szervezte meg a Tisza Párt békés vármegyei és gyulai Facebook-csoportját).

Strausz korábban még a DK háza táján is felbukkant, jóval korábban pedig azzal haknizott, hogy ő a híres zeneszerző, Johann Strauss leszármazottja, nevét is emiatt változtatta meg Kliegl Róbertről Strausz Róbertre. Strausz egyébként Magyar Péter gyulai turnéja után a német közmédiában panaszkodott Magyarországra.

De vissza a pénzhamisítási ügyre. „Tavaly az elsőrendű vádlott vásárolt egy számítógépet és egy színes nyomtatóként is használható szkennert. A szkenner próbálgatása közben bankjegyekről is másolatot készített. Ezek közül az ezer forintosról gyártottat találta a legjobbnak, s úgy döntött, hogy azokból többet is nyomtat, majd a hamis pénzt forgalomba hozva valódi pénzhez jut. Legalább 40 hamisítványt készített, majd a szolnoki és szegedi piacokon vásárolt a hamis bankókkal” – olvasható a 2005-ös cikkben.

A Békés Megyei Hírlap cikkében az áll továbbá: „Szabó egyszer felvetette Strausznak, hogy a bankjegyutánzatokat ő is forgalomba tudná hozni. Abban állapodtak meg, hogy az elsőrendű vádlott darabonként 200 forintért legyártja a hamis ezreseket. A megbeszélés során végig jelen volt Czinanó is. Az elsőrendű vádlott elkészített 160 darab hamis ezrest, s azokat két társának eljuttatta. A másodrendű vádlott ismét felkereste lakásán az elsőrendű vádlottat, és a harmadrendű vádlott kérésére 2 millió forint névértékben rendelt meg hamis ezreseket. Ekkor lépett közbe a rendőrség, és bukott le a sarkadi pénzhamisító trió.”


Felmentették vagy sem?

Kb negyed évszázada buli volt hogy középiskolások pénzeket másolgattak. Én is kipróbáltam, 6 darabot lemásoltam és ez lett belőle

– fogalmazott ezzel kapcsolatban Strausz nemrég a Facebookon egy, a Mandiner szerkesztőségéhez eljuttatott képernyőfotó szerint.

Azt viszont nem részletezte, hogyan találkozott ezzel a – minimum meggondolatlan – középiskolai hóborttal, akkoriban ugyanis már 25 körül lehetett (az ítéletről beszámoló cikk 26 évesnek írja, az írásból pedig kiderül, hogy az eset a cikk megjelenését megelőző évben történt).

Strausz a posztjában továbbá azt állította, első fokon felmentették, másodfokon elítélték, aztán perújítással felmentették, ám utóbbi nyomát nem találták. Éppen ezért telefonon megkeresték Strausz Róbertet, hogy megismerjék állítólagos felmentésének pontos körülményeit.

Azt a portálnak már nem mondta ki, hogy felmentették volna, pedig erre konkrétan rákérdeztek, viszont azt kijelentette: soha életében nem követett el bűncselekményt. Ehhez képest érdekes, hogy egy 1999 december 5-én megjelent helyi lapban maga ismerte el, hogy betört egy helyi könyvtárba és művelődési házba.

Mindenesetre írásban újra megkeresték, hogy minél egyértelműbben tisztázhassák a tényeket a pénzhamisítási üggyel kapcsolatban. Levelükben is rákérdeztek, tényleg felmentették-e, és ha igen, tud-e dokumentumot mutatni erről.


Strausz elindul az önkormányzati választáson

Strausz Róbert a valasztas.hu szerint a júniusi önkormányzati választáson a Magyaroszági Régiókért Egyesület (MARÉG) gyulai jelöltje lesz, a szervezet kompenzációs listáján szerepel (Strausz a telefonban azt állította, már visszalépett a jelöltségtől, de a valasztas.hu-n május 24-én 18:53-kor még mindig az ő neve szerepelt a lista nyolcadik helyén). Strausz egyébként a MARÉG gyulai ügyvivője is egyben. Bár a MARÉG elsőre civilnek tűnik, de közel sem független a Magyar Péter alelnökölte Tisztelet és Szabadság Párttól (TISZA Párt). Lapunk információi szerint a MARÉG az önkormányzati választáson induláshoz szükséges aláírásokat TISZA pártos pólóban gyűjtötte.

A lenti fotón látszódik, ahogy Strausz Róbert TISZA pártos pólóban, többedmagával adja át Csige Gábor jegyzőnek az induláshoz szükséges aláírásokat.

Fotó: Gyulai Hírlap

A következő fotón a MARÉG gyulai listájának második helyezettje, Mikóné Hirth Beáta szerepel Magyar Péter társaságában. Mikóné sem számít pártoktól független szereplőnek a gyulai közéletben, egyértelműen a Momentumhoz kötődik és több botránya is volt a városban. Ő azzal tett szert országos ismertségre, hogy 2019-ben háziorvosi asszisztensként a rendelőben a betegeknek a férje előválasztási választási szórólapjait osztogatta, vagy csempészte a receptek közé. Tehát közpénzen, közalkalmazottként politizált. Férje, Mikó János ugyanis 2019-ben az MMM színeiben indult helyhatósági képviselőjelöltként. A második emlékezetes akciója a járvány első időszakára esett: O1G feliratú szájmaszkos szelfit posztolt magáról a közösségi oldalon. Mikóné is indult egyébként előválasztáson, méghozzá a Momentum jelöltjeként a 2021-es baloldali előválasztáson, a DK-s Leel-Őssy Gábor azonban megverte őt.

Fotó: Facebook

Időközben válaszolt az írásbeli megkeresésre Strausz Róbert, a lényeget összefoglalva azt írta, hogy:

Soha nem követtem el bűncselekményt, soha nem szerepeltem a bűntettesek nyilvántartásában, és soha nem törtem be sehova.

Továbbá válaszlevelében azt is állította, nincsenek politikai ambíciói és DK-s aktivista sem volt soha.

A teljes választ az alábbiakban olvashatja el:

„Köszönöm kérdéseit. Megtisztelnek kitüntetett figyelmükkel, azonban mielőtt regálnék rájuk, kérem válaszoljon meg nekem pár kérdést:
Miért érdekli önt és a Mandinert egy magánember 20-25 évvel ezelőtti élete?
Miért pont az én múltam után kutakodnak a múlt századi események között?
Miért nem kérdeztek meg az elmúlt napokban, mielőtt hatalmas mennyiségben elkezdtek rólam hazudozni?
Miért nem írnak arról, hogy milyen eredményeket értem el például az elmúlt 20 évben?
Miért pont egy civil családapát akarnak felhasználni arra, hogy az önök által rettegett Magyar Pétert lejárassák?

Engem nagyon érdekelnek ezek a válaszok! Amennyiben nincs kellő témájuk, és kellenek a botrányok, akkor kérem ne a múlt században kutakodjanak egy magánember után, hanem itt van mindjárt Méhkerék Fideszes polgármestere, Tát Margit, aki elítélten, büntetett előélettel indul most is a Fidesz színeiben. Vagy itt van Gyula város Fideszes polgármestere, Görgényi Ernő aki egy hangfelvételen bizonyítottan fenyeget meg egy párttársát, hogy amennyiben nem jár el szabálytalanul a munkahelyén, akkor veszélyezteti az állását. Pár éve pedig jogalap nélkül jelentette fel egy polgártársát. Ezek napi témák. Kérem itt kutakodjanak!

De tudja mit? Gondolkodjon el a magyar alkotmányon, a keresztény értékrendeken, és tegye fel magában a következő kérdést: amennyiben az önök hazug propagandájára támaszkodok és azt mondom, hogy én egy csaló, bűnöző ember voltam 20-25 éve, akkor lenne-e jogom megváltozni, jó útra térni? Lenne- e jogom felépíteni Európa legnagyobb utazó bábszínházát, beteg gyerekeknek segíteni, családokat támogatni? Lenne-e jogom ezzel példát mutatni azoknak a fiataloknak, akik elkövetnek kisebb-nagyobb hibákat az életükben, és a környezetük leírja őket? Lenne-e jogom példamutató életemmel reményt mutatni nekik, hogy mindig van kiút? Mindig meg lehet változni. És máris felvetődik a kérdés, hogy az önökhöz hasonló propagandistáknak lenne-e joguk ezeket az embereket életük végéig üldözni és lejáratni ezekkel a több évtizedes hibás cselekedetekért? Csak azért, mert nem osztják a Fidesz elveit. Egy keresztény országban, ahol a Fidesz szerint a legfőbb erény a megbocsátás. Tisztázza magában ezeket.
Milyen jogalapon szeretne engem védekezésbe és magyarázkodásba szorítani? Írja meg amit szeretne az újságokban, és majd én megteszem utána a szükséges jogi lépéseket.
Amit biztosra elmondhatok és ezt vállalom:
Soha nem követtem el bűncselekményt, soha nem szerepeltem a bűntettesek nyilvántartásában, és soha nem törtem be sehova. Továbbá DK-s aktivista sem voltam soha, hiába hazudta ezt a Gyulai Hírlap propagandistája a Mocsár-Pörjés József (eredeti nevén Mocsár József)
Sőt, Magyar Péternek sem voltam nagyobb segítője az országjárása során, mint bárki más az országban.
Tudja hogy lesz? Én hétvégétől Csehországban turnézok, beülök egy prágai kávézóba, és élvezve a prágai tavaszt megnézem majd mit találtak ki újra rólam. Mert hiába szeretné azt a látszatot kelteni 4 napos lejárató kampány után, hogy önök kíváncsiak a véleményemre. Ezt már nem lehet egy telefonnal lerendezni. Hívjanak el egy interjúra, ott bármit megkérdezhetnek, és vágatlanul leadhatják. És ott bemutatom dokumentumaimat.

Kérem gondolja át a fentieket, és ne tulajdonítsanak nekem nagyobb szerepet, mint amekkora megillet. Nincsenek politikusi céljaim, ezért meg is lep az a rengeteg támogatás amit azóta kapok, hogy önök hazudoznak rólam a hátam mögött. Ne tegyék! Természetesen minden hazugságot jogi útra terelek, és az eshetőleges sérelemdíjakat beteg gyerekeknek ajánlom majd fel.
Tegyük együtt békéssé és tisztává az országot, a médiát, és ne a múltról, hanem a jelenről, jövőről beszélgessünk!”

A címlapfotó illusztráció: MTI/Koszticsák Szilárd

2024. május 25. 12:00
Hatalmas változáson ment át Tóth Gabi, új frizurájával felperzselte az internetet - Fotó
A kommentelők azt írták, irigykedve nézik az énekesnő bejegyzéseit, hiszen minden egyes fotóján ragyog.
Ambrus úr, foglaljon helyet - reptéri ellenőrzésen akadt fenn a Viszkis
Ambrus Attila 12 éve szabadult, azóta aktív szereplője a közéletnek. A most példamutató, tisztességes életével az eg...
Megszólalt a miskolci gyilkosság áldozatának lánya, több dolgot szeretne tisztázni
Az idős férfit váratlanul, hátulról ütötte fejbe kalapáccsal, majd elgázolta autójával.
Agyonütött az áram egy nyaraló férfit a jakuzziban, felesége válságos állapotban került kórházba
A baleset okait egyelőre rejtély övezi.
Robbanás történt egy mélygarázsban, ketten meghaltak, sokan megsérültek
Két ember meghalt csütörtök este, tizenegy másik pedig könnyebben megsérült, mert több robbanás történt és tűz ütött...
Marics Petit kirúgták az egyetemről
Elárulta azt is, miért.
Egy nővér csapvízzel helyettesítette a fájdalomcsillapítót, többen belehaltak
Nem vádolhatják gyilkossággal.
Ferenc pápa elmondta véleményét a mesterséges intelligenciáról
Ferenc pápa elbűvölő, de félelmetes eszköznek nevezte a mesterséges intelligenciát, amelyhez szerinte "etikai algori...
26 évesen az Eb előtt halt meg a válogatott kapus
Huszonhat éves korában meghalt Matija Sarkic, a montenegrói labdarúgó-válogatott és az angol Millwall FC kapusa.
Meggyilkolta feleségét, majd barátnőjével is végzett
Szörnyű tettére fény derült.

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.