Bejelentette lemondását az olasz miniszterelnök

Bejelentette lemondását Mario Draghi olasz miniszterelnök csütörtök este, miután az Öt Csillag Mozgalom (M5S) nevű kormánypárt kivonult a kabinet energiacsomagjáról tartott szenátusi szavazásról.

2022. július 14. 19:13

"Még az este benyújtom lemondásomat a köztársasági elnöknek" - közölte Draghi a kabinettel. Lépését a kormánykoalíció megszűnésével indokolta.

A szenátusi szavazáson az M5S frakciójának 61 tagja kivonult az ülésteremből. Napirenden a Draghi-kormány újabb energia-csomagja szerepelt, amely az üzemanyag- és rezsiköltségek drágulásával szemben 23 milliárd euróval támogatja a családokat és vállalatokat. A csomagot a kormány bizalmi szavazásra bocsátotta. A parlamenti többség az M5S támogatása megvonásával sem szűnt meg: a szavazáson részt vevő 211 szenátorból 172-en igennel, 39-en nemmel voksoltak.

A szavazás előtti felszólalásában Maria Domenica Castellone, az M5S felsőházi frakcióvezetője kijelentette, hogy a párt az energiacsomagra nem adott bizalmat, a Draghi-kormányt azonban továbbra is kész támogatni. Az M5S magatartása azonban megkérdőjelezte a 2021. február 13-án megalakult nemzeti egységkormány jövőjét. Mario Draghi korábbi kijelentései szerint a kormány az M5S nélkül "nem létezik". Elemzők rámutattak, hogy az M5S kilépésével a Draghi-kormány belső erőviszonyai teljesen megváltoznak, mivel többségbe a jobboldali és jobbközép pártok kerültek.

Fotó: Európai Parlament

A szenátusi szavazást követően Mario Draghi Sergio Mattarella államfőhöz ment egyeztetésre a kormányzás lehetőségeiről. A találkozó kevesebb mint negyedóráig tartott. Az olasz politikai gyakorlat szerint a köztársasági elnök a kormányfőt újra a parlament elé küldheti felmérni, hogy továbbra is élvezi-e a pártok bizalmát. Mario Draghi korábban viszont azt hangoztatta, hogy nem akar második mandátumot vállalni. Az államfő a pártokkal konzultálva szakértői kormány felállítását kezdeményezheti, amely a következő választásokig irányíthatja az országot, és feladata mindenekelőtt a költségvetési törvénycsomag kidolgozása lenne.

Az esetleges miniszterelnökök névsorában az első helyen Giuliano Amato volt kormányfő neve szerepel, aki jelenleg az alkotmánybíróság elnöke. Nem kizárt az előrehozott választás sem: a parlament feloszlatása és a választások kiírása között hatvan napnak kell eltelnie. A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni minél előbbi választásokat sürgetett. Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője úgy vélte, hogy a kormánytöbbségnek vége. Salvini közösségi oldalán kijelentette, hogy "még hónapokig tartó haszontalan politikai csiki-csuki helyett bölcsebb lenne visszaadni a szót az olasz választóknak".

A 2018-ban megválasztott római parlament ötéves ciklusa jövő tavasszal ér véget. A négy évvel ezelőtti választásokat az Öt Csillag Mozgalom 32,7 százalékkal nyerte meg. A párt támogatottsága azóta a felére csökkent. Június 21-én az M5S vezető politikusa Luigi Di Maio külügyminiszter kilépett a pártból, és 62 szenátor és képviselő követte. Önálló frakciót alakítottak Együtt a jövőért, aminek következtében az M5S már nem volt a legnagyobb parlamenti erő. Július 7-én Giuseppe Conte, az M5S vezetője több pontos ultimátumot intézett Mario Draghihoz a többi között az Ukrajnába induló fegyverszállítmányok leállítását, valamint az európai minimálbér leállítását követelve. Utóbbiak teljesítéséhez kötötte a kormányzás folytatását.

MTI

Videón a kerepesi önkielégítő tette közben, keresik
Beváltotta ígéretét a kerepesi polgármester, közzétette a felháborító esetről készült felvételt.
Brutálisan megerőszakoltak egy 7 éves kislányt, majd kidobták az erdőben
A tett színhelyén egy másik gyanúsított is jelen volt, őt még keresi a rendőrség.
Nem indult be a kocsi, beindult helyette a sofőr, kalapáccsal verte szét saját autóját - Videó
Saját autóját verte szét látványosan egy esztergomi férfi egy lakótelep kellős közepén. A bíróság most kiszabta rá a...
A németek nagyon elrontották, saját maguknak okoztak hatalmas energiaválságot
A németek valójában azért fizetnek ilyen sokat, mert meghajoltak az amerikai nyomás előtt, és az amerikaiak azok, ak...
Elkezdődtek az augusztus 20-i ünnephez kapcsolódó programok
Elkezdődtek csütörtökön az augusztus 20-ai ünnephez kapcsolódó programok - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Közpo...
Gyászolnak a mentők, meghalt egyik legnagyobb ikonjuk
Nemrégiben váratlanul búcsút kellett venniük Országos Mentőszolgálat történelmének egyik legjelentősebb főorvosától....
Elkapták a kerepesi önkielégítő rémet, elmondta, hogy miért tette
A rendőrök kihallgatták a férfit és kezdeményezték bíróság elé állítását.
Tények délben teljes adás, 2022. augusztus 19., péntek
TŰZVÉSZ - Helikopterrel oltották az óriási tüzet Pécsnél, három ház teljesen leégett. A tűzvész okozója nyilvánosan ...
Pusztító zivatarok lehetnek főleg nyugaton
időjárás-jelentés, 2022. augusztus 19., péntek, dél
Összeütközött két repülő Kaliforniában, többen meghaltak - videóval
Összeütközött két kisrepülőgép leszállás közben csütörtökön egy kaliforniai repülőtérnél - közölték a helyi hatóságo...