Vitézy Dávid: Ma megfellebbezzük a főpolgármester-választás eredményét

A rendkívül szoros választási eredmény után sajtótájékoztatót tartott Vitézy Dávid. Bejelentette, hogy az érvénytelen szavazatok miatt azok újraszámlálását kezdeményezi az egész város összes kerületének összes szavazókörében. Azt mondta, érvényesek azok a voksok is, amin az ő nevét és Szentkirályi Alexandráét is behúzták a választók - írja a hvg.hu.

67 órával ezelőtt zárult le a főpolgármester-választás szavazása, vasárnap este elmondtam, hogy az újraszámlálást elkerülhetetlennek tartom

– mondta Vitézy Dávid.

Azóta felállítottak egy csapatot, amely több ezer bejelentést kapott arról, hogy milyen visszaélések történtek a választások lebonyolítások során. Azt mondta, a helyzet alapja egyszerű: 76-szor több az érvénytelen voksok száma, mint amennyi közte és Karácsony között a különbség. Mindenkinek az az érdeke szerinte, hogy a következő főpolgármester megfelelő legitimációval rendelkezzen.

Hozzátette: kizárólag a rendelkezésére álló jogi eszközöket használja, így ha kiderül, hogy Karácsony így is nyer, akkor gratulálni fog neki, és mindenkivel vitában fog állni, aki ezt megkérdőjelezi. A mai napon meg fogják kérdőjelezni a választás végeredményét.

Vitézy azt mondta, az utóbbi két napban két problémát azonosítottak.

807 ezer szavazó szavazott főpolgármesterre, vannak kerületek, ahol 10 százalékkal nőtt a részvétel 2019-hez képest, mind Karácsony, mind ő több szavazatot kapott, mind amennyi valaha szükséges lett volna a győzelemhez. A részvétel szerinte a pesti külső kerületekben nőtt igazán, ezekre a kampány során ő épített elsősorban, így szerinte neki is köszönhető, hogy ezekben a kerületekben megnőtt a részvétel.

24 592 érvénytelen szavazat volt ezen a választáson, Vitézy szerint kirívó probléma volt, a kerületek között jelentős szórás van, vannak kirívó kerületek, ahol meghaladta az átlagot az érvénytelen szavazatok száma. Ilyen a VII. és a IV. kerület is. Ez mutatott rá arra, hogy itt valami nem stimmel – mondta, szerinte itt még valami van a háttérben.

Összehasonlították a fővárosi listára leadott szavazatokkal, ott is kilógott a IV. és a VII. kerület az érvénytelen szavazatokkal. Erre a területi eloszlásra önmagában nehéz megoldást találni – mondta. A két kerület között kevés a hasonlóság, Vitézy azonban utalt arra, hogy politikai hasonlóság van.

Vitézy kiemelte: Magyar Péter beszélt arról, hogy nem tud választani a jelöltek közül, azonban ő nem érvénytelenül szavazott, hanem fel sem vette a szavazólapját, erre buzdította szavazóit is. Hozzátette: azokban a kerületekben volt magasabb az érvénytelen szavazatok száma, ahol a Tisza Párt gyengébben szerepelt, vagyis összefüggés Magyar szavai és az érvénytelen voksok között nincs.

Elemezték a szavazólapokat is. Azt látták, hogy Szentkirályi Alexandra visszalépése után új szavazólapokat nem tudtak nyomtatni, így fekete vonallal kellett eltüntetni a nevét. A kerületek viszont eltérően tették ezt meg, bár szerinte illő lett volna egy egységes gyakorlatot alkalmazni. A IV. és a VII. kerületben szerinte láthatatlan vékonysággal húzták ki Szentkirályi nevét a szavazólapokról, míg a II. és a XVI. kerületben például jól láthatóan tették meg.

Vitézy szerint statisztikával tudják bizonyítani, hogy ennek jelentős hatása volt a választásra.

A IV. és VII. kerület esetén „cérnavékonyságú” vonalról beszélt, míg máshol jól látható volt Szentkirályi nevének áthúzása. Vitézy ezen a ponton emelte ki, hogy a XVI. kerület, ahol jól húzták ki, fideszes, míg a IV. és a VII. kerület DK-s vezetésű. Szerinte az nincs rendben, hogy a kerületek szavazólapjai között ekkora különbség van. Az összes főpolgármesteri szavazólap 6 százaléka lett érvénytelen a VII. kerületben.

De ez csak az egyik problémakör szerinte, fakad belőle egy másik is. Vitézy arról beszélt, könnyű volt abba a hibába esni szavazóként, hogy behúzta Szentkirályit, majd szembesült azzal, hogy ő visszalépett, és behúzta Vitézyre is. Így szerinte sok érvényes szavazat is érvénytelen lett. Azt gondolják, lehetnek olyan szavazók, akik leadták voksukat Szentkirályi Alexandrára, de Vitézy mellett is elhelyezett egy ×-et. Ezek a szavazatok szerinte érvényesek.

Viszont nem akar senkit gyanúsítgatni, csak egy félreértésre akart rávilágítani. Szerinte a számlálóbiztosok azt hitték, így érvénytelenek a voksok. A Nemzeti Választási Iroda kézikönyve szerinte félreérthetően fogalmazott az ilyen helyzetekre vonatkozóan, annak egyik pontja azt írja, hogy az az érvénytelen, ahol a kiesett jelölt mellett is van × vagy + jel. Ebből gondolhatták azt a delegáltak, hogy amely lapon két név, Szentkirályi és Vitézy neve mellett is van jelölés, az érvénytelen.

Vitézyék érvelése viszont arra épül, hogy Szentkirályi neve olyan, mintha ott sem lett volna, vagyis ha Szentkirályi és az ő neve mellett szerepelt × vagy +, akkor az a szavazat érvényes.


A problémát észlelte szerinte a főváros is. A Fővárosi Választási Iroda vasárnap kiadott egy közleményt, amelyben kiemelték, hogy több helyről is volt érdeklődés a Szentkirályira adott voksok miatt. Ebben leírták azt is, hogy ha valaki Szentkirályira voksolt, az érvénytelen, de ha van rajta másik névnél is × vagy +, akkor az a másik jelöltre érvényes voksnak minősül.

Innentől Vitézy szerint egy kérdés maradt: előfordulhatott-e olyan, hogy Szentkirályi Alexandrára és egy másik jelöltre leadott, érvényes szavazatok mégis érvénytelenné lettek nyilvánítva?

Szerinte igen, és ezt bizonyítani is tudják, hiszen azt mondta, legalább húsz kerületben és 202 szavazókörben érvénytelennek nyilvánították tévesen ezeket a voksokat.

Ez azt jelenti, hogy alapos gyanú van arra, hogy Budapest-szerte tévesen történt az érvénytelen szavazatok számolása, így nagy számban lehetnek olyan érvényes szavazatok, amiket érvénytelenként számoltak el – mondta. Hozzátette: nem tudja, hogy hány ilyen lehet, de teljes Budapesten elkerülhetetlen így a szavazatok újraszámlálása.

Vitézy szerint ő és Karácsony is azzal tartozik a szavazóinak, hogy bizonytalan helyzetet nem tartanak fenn. Szerinte nem arról van szó, hogy ne tudnának belenyugodni a helyzetbe.

A pártok a Nemzeti Választási Bizottságban ülő embereit arra kérte, hogy támogassák az újraszámlálásért folytatott küzdelmet, ne engedjék meg, hogy a következő főpolgármester legitimitását megkérdőjelezni lehessen a jövőben.

Karácsony elmondása szerint nem hívta vissza, pedig még akkor kereste, amikor még ő vezetett. Állítása szerint azért hívta fel, hogy megállapodjanak abban, hogy az újraszámlálás elkerülhetetlen. Karácsony szerinte ünnepel, de mindannyiunk érdeke az, hogy tisztán lássunk.

Nem tudni, mi lesz az újraszámlálás vége, egyáltalán nem biztos, hogy megfordul ez az eredmény

– emelte ki Vitézy. Azt mondta, ma délután fél négykor fogja kérését a városházán átadni. Azt kezdeményezik, hogy Budapest összes kerületében, összes szavazókörében az összes szavazólapot számolják újra.

Vitézy sajtókérdésekre válaszolva elmondta, hozzájuk érkeztek olyan bejelentések, hogy egyes kerületekben a láthatatlan, vékony vonal használata egy tudatos stratégia volt. Szerinte Szentkirályi Alexandra visszalépése – a nemzetközi megfigyelők véleményével ellentétben – nem lehetett megtévesztő a választók számára. Azt viszont csodálja, hogy az ő nevének lehúzását nem vették észre a nemzetközi megfigyelők

A főpolgármester-jelöltnél arra is rákérdeztek, hogy elmenne-e az LMP és Vitézy addig, hogy újra voksoltassa a budapestieket, mire Vitézy annyit mondott, meg kell várni, hogyan dönt a a Fővárosi Választási Bizottság az újraszámlálásról. Vitézy elmondta, az ő szavazóbiztosaikat, számlálóikat nem készítették fel külön erre a helyzetre. Volt egy félreérthető NVI állásfoglalás, azt érthették félre a számlálóbiztosok. Ők jelzéseket nem csak a saját embereiktől, hanem ellenzékiektől és kormánypártiaktól is kaptak elmondása szerint.

Vitézy elárulta, voltak olyan szavazókörök is, ahol a biztosok szavazással döntöttek arról, elfogadják-e a duplavoksos lapokat érvényesnek, vagy sem. Volt olyan szavazókör, ahol érvénytelennek ítélték ezeket.

Vitézy azt mondta, ha az NVI nem számoltatja újra a voksokat, készek a Kúriára, majd az Alkotmánybíróságra vinni az ügyet.

Az Inforádiónak reagált Karácsony azon mondatára, amely egy hangfelvételen szivárgott ki, ezen az hallható, ahogy a főpolgármester arról beszél, hogy lapáttal kergeti majd el Vitézyt. Az, hogy ő átvitt értelemben kísérletet tett arra, hogy agyonverjen egy lapáttal, azt érzékeltem, a választók is, ennek is köszönhető a szűk eredmény – magyarázta.

Karácsony Gergely a vasárnapi önkormányzati választáson 324 szavazattal győzte le Vitézy Dávidot. Vitézy már aznap éjjel jelezte, hogy a szavazatok újraszámolását fogják kérvényezni, erre hivatalosan csütörtökig van ideje.

Vitézy azt követően vált Karácsony közvetlen kihívójává, hogy múlt pénteken, mindössze két nappal a választások előtt Szentkirályi Alexandra, a Fidesz jelöltje az ő javára lépett vissza a jelöltségtől. Ezt a lépést utólag a nemzetközi megfigyelők a választók megtévesztéseként értékelték.

Címlapfotó: Vitézy Dávid hivatalos Facebook-oldala

2024. június 12. 16:02
Elfogtak egy budapesti gyilkost, évek óta keresték
Évek óta keresték gyilkosság miatt, most találták meg a rendőrök azt a 62 éves férfit, aki 2021 novemberében halálra...
Telefonért gyilkolt egy 12 éves lány, felvette a kamera a szörnyűséget
Úgy helyezte az élettelen testet, mintha semmi sem történt volna.
Vagyonért árulja csodajárgányát L.L. Junior, semmi sem hiányzik belőle
Bőrülés, kis kijelző, nagyképernyős tévé és hatalmas hangszórók szolgálják az utasok kényelmét.
14 éves fiú ölt Csernelyben
Minősített emberölés és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség egy fiata...
Ledobta a bikinibombát Zimány Linda, alig takarja valami napbarnított idomait
A szexi modell a francia riviérán sütkérezik.
Így hűsöltek ők!
Kutyameleg van! Strandolnak a házi kedvencek, a macskák is úsznak, sőt! A kutyák még a jet-skire is felültek. Az áll...
Tények teljes adás, 2024. július 23., kedd
VÉRFAGYASZTÓ - Meghalt a kórházban a szombat hajnali budapesti horrorbaleset 47 éves vétlen áldozata, ijesztő videón...
Engedjetek ki!
Félelem, kétségbeesés és harag. Százezer dühös ember várt órákon át arra az autójában, hogy végre hazamehessen Pozso...
Balaton vagy Adria?
Balaton vagy Horvátország? Hekk vagy kagyló? Melyik ország a drágább, melyik az olcsóbb? Minden nyaralási szezon elő...
Gyilkos viszony
Döbbenetes tragédia történt, újra gyászol a kézilabda világa. Nejlonba csomagolva találták meg a Debrecen egykori já...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.