Izlandon folytatott tárgyalásokat Kövér László

Izlandon folytatott tárgyalásokat Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a látogatás célja a parlamenti és politikai kapcsolatok élénkítése és szorosabbá tétele volt - tájékoztatta Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke szerdán az MTI-t.

Az Országgyűlés elnöke Birgir Ármannsson, az izlandi parlament elnöke meghívására érkezett hivatalos látogatásra Reykjavíkba.

Szilágyi Zoltán közleményében azt írta, az észak-európai országok, köztük Izland Magyarország kapcsolatrendszere szempontjából fontos régiónak számítanak. A két ország nemcsak NATO-szövetségesként, hanem az Európai Gazdasági Térség keretében is szoros partneri viszonyt ápol egymással. Emellett képviselőik több nemzetközi szervezetben, így például az Európa Tanácsban, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetben és a NATO Parlamenti Közgyűlésében is együtt dolgoznak.

"Érdekeltek vagyunk a kétoldalú politikai kapcsolataink fejlesztésében, és ebben fontos szerepet szánunk a törvényhozásoknak, készek vagyunk megerősíteni a parlamenti együttműködést a világ egyik legrégebbi parlamentjével" - mondta a közlemény szerint a házelnök az izlandi kollégájával folytatott tárgyaláson.


A sajtófőnök tájékoztatása szerint Kövér László és Birgir Ármannsson megbeszélésének témái között szerepelt az orosz-ukrán háború, Svédország és Finnország NATO-csatlakozási szerződésének ratifikációs folyamata, valamint szó volt az Európa Tanács 4. reykjavíki csúcstalálkozójáról, Európa biztonsági helyzetéről, a Magyarországot és Izlandot egyaránt sújtó inflációról, a klímaváltozás és az illegális migráció okozta közös kihívásokról.

Az eszmecserén a gazdasági kapcsolatok további fejlesztéséről szólva a házelnök megemlítette, hogy az egyik legígéretesebb területnek a geotermikus energia felhasználása ígérkezik, amelyben Izlandnak komoly szaktudása, tapasztalata van, Magyarország pedig kiváló adottságokkal rendelkezik. Megemlítették a turizmusban kínálkozó lehetőségeket is.

Az orosz-ukrán háborúról szólva Kövér László elmondta: Magyarország a háború kitörésének pillanatától hangoztatta, hogy Ukrajna agresszió áldozata, és elismeri Ukrajna jogát a nemzeti szuverenitáshoz. Magyarország azon az állásponton van, hogy ezt a háborút minél hamarabb be kell fejezni, először a tűzszünetet kell elérni, azután igazságos békét kell teremteni a nemzetközi közösségek hathatós támogatásával.

Birgir Ármannsson tájékoztatta partnerét, hogy Izlandon minden politikai párt támogatja Ukrajnát, a szigetország több mint kétezer ukrán menekültet fogadott be, és pénzügyi segítséget is nyújt a háború sújtotta országnak.


Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról Kövér László elmondta, hogy a magyar kormány támogatja a ratifikációt, és azt erkölcsi kötelességének tartja, hiszen a svéd és a finn emberek is Magyarország csatlakozása mellé álltak azokban a történelmi időkben, amikor ez Magyarországnak létfontosságú volt. A finn csatlakozás magyar parlamenti ratifikálására március 27-én sor kerül, Svédországé pedig a közeljövőben megvalósul, de nem Magyarország lesz az utolsó a sorban.

Kövér László úgy fogalmazott: "kénytelenek voltunk konzultációkat folytatni a két ország házelnökével, külügyminiszterével és parlamenti képviselőivel, arról hogy szövetségesként tekintenek-e Magyarországra, mert az elmúlt évek politikai nyilatkozatai méltatlanul ellenséges és a magyarországi valóságot nem tükröző tartalmúak voltak".

Magyarország kiemelt figyelmet fordít az Európa Tanács (ET) 4. csúcstalálkozójára, amelynek témái között szerepel a nemzeti kisebbségek jogainak európai szintű védelmét rögzítő ajánlás. Ezt az ET magyar delegációja vezetőjének, a politikai bizottság elnökének, Németh Zsoltnak a kezdeményezésre rögzítettek a csúcstalálkozó előkészítéséről szóló jelentésben. A májusi állam- és kormányfői csúcstalálkozón Magyarországot Novák Katalin köztársasági elnök képviseli majd.

Az Országgyűlés elnöke megbeszélést folytatott a parlamenti pártok frakcióvezetőivel és Martin Eyjólfssonnal, a külügyminisztérium államtitkárával is, és udvariassági látogatáson fogadta őt Gudni Jóhannesson köztársasági elnök, a találkozón energetikai kérdések, az oktatási- és sportkapcsolatok szerepeltek napirenden - közölte Szilágyi Zoltán.

MTI/Fotók: MTI/Országgyűlés Sajtóirodája

2023. március 23. 08:23
Békéscsabai Extrém sportpálya - kihívás, adrenalinfröccs, jó közösség
Az extrém sportok szerelmesei számára új közösségi tér alakult ki Békéscsabán. A megújult Extrém Sportpályán garantá...
Menczer Tamás: A baloldal szerint a fideszesek állatok, adjunk csattanós választ a sértegetőknek június 9-én
Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója a közösségi oldalára feltöltött videójában hívta fel a figyelm...
Defektet kapott egy busz a hőség miatt, több halott
A halálos áldozatok között nők és gyerekek is voltak.
Mentőhelikopter landolt Hajdúnánásnál, több gyermek is megsérült - fotókkal
Több egységet riasztottak a helyszínre.
Újabb vízidráma: elragadott a vihar két horgászt a Balatonon
A tó túlsó partján találtak rájuk.
Szakadékba zuhant három pénzügyőr Olaszország északi részén egy hegyi gyakorlaton
A helyszínen életüket vesztették.
Egy szálloda vendégei felett öntötte ki a vizet egy tűzoltórepülő Görögországban
Kellemetlen meglepetésben volt részük egy görög szálloda vendégeinek a Halkidikí félszigeten.
Győztek az állatvédők, betiltják a bikaviadalokat Kolumbiában
Az új jogszabály értelmében három éven belül illegálisak lesznek a bikaviadalok az országban.
Nem milliárdosként kezdtük!
Eddig inkább háttérben maradt, ritkán szerepelt és soha nem is hangoztatta, hogy ő Jákob Zoltán volt felesége. Most ...
Azt hittem, meghalunk!
Tényleg csak egy hajszálon múlt az élete! Király Linda lassan már igazi túlélőnek számít. Hol egy buszbalesetet úszo...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.