Izlandon folytatott tárgyalásokat Kövér László

Izlandon folytatott tárgyalásokat Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a látogatás célja a parlamenti és politikai kapcsolatok élénkítése és szorosabbá tétele volt - tájékoztatta Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke szerdán az MTI-t.

Az Országgyűlés elnöke Birgir Ármannsson, az izlandi parlament elnöke meghívására érkezett hivatalos látogatásra Reykjavíkba.

Szilágyi Zoltán közleményében azt írta, az észak-európai országok, köztük Izland Magyarország kapcsolatrendszere szempontjából fontos régiónak számítanak. A két ország nemcsak NATO-szövetségesként, hanem az Európai Gazdasági Térség keretében is szoros partneri viszonyt ápol egymással. Emellett képviselőik több nemzetközi szervezetben, így például az Európa Tanácsban, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetben és a NATO Parlamenti Közgyűlésében is együtt dolgoznak.

"Érdekeltek vagyunk a kétoldalú politikai kapcsolataink fejlesztésében, és ebben fontos szerepet szánunk a törvényhozásoknak, készek vagyunk megerősíteni a parlamenti együttműködést a világ egyik legrégebbi parlamentjével" - mondta a közlemény szerint a házelnök az izlandi kollégájával folytatott tárgyaláson.


A sajtófőnök tájékoztatása szerint Kövér László és Birgir Ármannsson megbeszélésének témái között szerepelt az orosz-ukrán háború, Svédország és Finnország NATO-csatlakozási szerződésének ratifikációs folyamata, valamint szó volt az Európa Tanács 4. reykjavíki csúcstalálkozójáról, Európa biztonsági helyzetéről, a Magyarországot és Izlandot egyaránt sújtó inflációról, a klímaváltozás és az illegális migráció okozta közös kihívásokról.

Az eszmecserén a gazdasági kapcsolatok további fejlesztéséről szólva a házelnök megemlítette, hogy az egyik legígéretesebb területnek a geotermikus energia felhasználása ígérkezik, amelyben Izlandnak komoly szaktudása, tapasztalata van, Magyarország pedig kiváló adottságokkal rendelkezik. Megemlítették a turizmusban kínálkozó lehetőségeket is.

Az orosz-ukrán háborúról szólva Kövér László elmondta: Magyarország a háború kitörésének pillanatától hangoztatta, hogy Ukrajna agresszió áldozata, és elismeri Ukrajna jogát a nemzeti szuverenitáshoz. Magyarország azon az állásponton van, hogy ezt a háborút minél hamarabb be kell fejezni, először a tűzszünetet kell elérni, azután igazságos békét kell teremteni a nemzetközi közösségek hathatós támogatásával.

Birgir Ármannsson tájékoztatta partnerét, hogy Izlandon minden politikai párt támogatja Ukrajnát, a szigetország több mint kétezer ukrán menekültet fogadott be, és pénzügyi segítséget is nyújt a háború sújtotta országnak.


Svédország és Finnország NATO-csatlakozásáról Kövér László elmondta, hogy a magyar kormány támogatja a ratifikációt, és azt erkölcsi kötelességének tartja, hiszen a svéd és a finn emberek is Magyarország csatlakozása mellé álltak azokban a történelmi időkben, amikor ez Magyarországnak létfontosságú volt. A finn csatlakozás magyar parlamenti ratifikálására március 27-én sor kerül, Svédországé pedig a közeljövőben megvalósul, de nem Magyarország lesz az utolsó a sorban.

Kövér László úgy fogalmazott: "kénytelenek voltunk konzultációkat folytatni a két ország házelnökével, külügyminiszterével és parlamenti képviselőivel, arról hogy szövetségesként tekintenek-e Magyarországra, mert az elmúlt évek politikai nyilatkozatai méltatlanul ellenséges és a magyarországi valóságot nem tükröző tartalmúak voltak".

Magyarország kiemelt figyelmet fordít az Európa Tanács (ET) 4. csúcstalálkozójára, amelynek témái között szerepel a nemzeti kisebbségek jogainak európai szintű védelmét rögzítő ajánlás. Ezt az ET magyar delegációja vezetőjének, a politikai bizottság elnökének, Németh Zsoltnak a kezdeményezésre rögzítettek a csúcstalálkozó előkészítéséről szóló jelentésben. A májusi állam- és kormányfői csúcstalálkozón Magyarországot Novák Katalin köztársasági elnök képviseli majd.

Az Országgyűlés elnöke megbeszélést folytatott a parlamenti pártok frakcióvezetőivel és Martin Eyjólfssonnal, a külügyminisztérium államtitkárával is, és udvariassági látogatáson fogadta őt Gudni Jóhannesson köztársasági elnök, a találkozón energetikai kérdések, az oktatási- és sportkapcsolatok szerepeltek napirenden - közölte Szilágyi Zoltán.

MTI/Fotók: MTI/Országgyűlés Sajtóirodája

2023. március 23. 08:23
Ledobta kutyáját a negyedik emeletről, 20 métert zuhant az öleb
A házikedvenc nem élte túl a zuhanást.
Húscafatok lepték el az autópályát, le kellett zárni a külső sávot - videóval
Horrorfilmben is megállta volna a helyét a sztráda látványa.
Könyv készül Jákob Zoltán életéből, titkokat árul el a Nagy Ő
Magyarország egyik leggazdagabb embere hamarosan az ország szeme láttára kezd párkeresésbe a Nagy Ő című reality ker...
Nem lehet halottá nyilvánítani Suhajda Szilárdot
A hegymászó holtteste nem került elő.
Kisgyerekeket késeltek meg egy játszótéren, videón a szíriai támadó
Három gyerek életveszélyes állapotban van.
Perceken múlott az idős nő élete, ismerőse talált rá
Az idős nő otthonában esett össze.
Szijjártó: a Türkmenisztánból származó földgáz enyhítheti az európai energiaválságot
Újabb források bevonására van szükség az ukrajnai háború és az arra válaszul elrendelt szakciók okozta energiaválság...
Évekig titkolták traumáikat
Két sikeres és erős ember, akik nyíltan vállalják: megküzdöttek a démonaikkal. A gyönyörű Dj Vokság Virág kiskorában...
Barátnők, de irigyek egymásra
Visszavonulása óta először állt kamerák elé Tóth Andi. Őszintén beszélt a róla szóló pletykákról és botrányokról. El...
"Az egész életemet elmosta a víz"
Megbénult a közlekedés, leálltak a villamosok, brutális vihar csapott le Budapestre. Mindent elöntött az árvíz, sárl...
Elhagyhatta az országot az RTL Klub szexbotrányba keveredett sztárja
Elek Gábor megszólalt a jövőjéről
A bronzérmes Debrecen ott lehet a Bajnokok Ligája következő szezonjában
Évek óta zaklatja egy nő a magyar színészt
A népszerűség átka