Nacsa Lőrinc: Az EU értékközösségként hivatkozik magára, miközben tagadja az egyetemes értékeket

Az Európai Unió értékközösségként hivatkozik magára, miközben az egyetemes értékeket egyre inkább tagadja - jelentette ki Nacsa Lőrinc, a KDNP frakcióvezető-helyettese pénteken Budapesten.

 

A kereszténydemokrata politikus a Christian Damocratic Instute és a Szent István Intézet közös, XVI. Benedek pápa társadalom-kritikájáról és Európa-víziójáról tarott konferenciáján arról beszélt: Európa a hitehagyás különös formáját gyakorolja, amikor azt gondolja, hogy a kereszténységet, amely egykor szilárd alapot adott neki, fölemelte és naggyá tette, most bezárhatja egy múzeumba, egy poros vitrin mögé, mutogatva, hogy "ilyen is volt, de mi ezt már meghaladtuk".

És azt látjuk, hogy sajnos erre a vonatra a nyugat-európai kereszténydemokrácia is fölült

- tette hozzá. Az európai baloldali liberális politika szellemi fősodorrá szélesedett az elmúlt pár évtizedben, amely behatolt a politikán túl a kultúrába, a médiába és sok helyen az egyházakba is.

A balliberális politika olyan kánont alkotott, amely képes volt igazodásra késztetni a nyugat-európai kereszténydemokrata politikát is, így ezek a pártok identitást és iránytűt vesztettek.

Meglátása szerint a nyugat-európai kereszténydemokrácia válsága pont abból áll, hogy megszűnt kereszténydemokratának lenni, mert feladta legfőbb célját, hogy a képviselje a keresztény értékeket a politikában. A legnagyobb probléma pedig az, hogy miközben feladta a keresztény értékeket, nem állított azok helyére semmit.

Nacsa Lőrinc hangsúlyozta: Európa múltja, jelene és jövője is a kereszténység. Maga az Európai Unió is kereszténydemokrata innováció, kereszténydemokrata politikusok és pártok találták ki.

Megjegyezte, az elmúlt pár száz év tapasztalata alapján kijelenthető, hogy igazán hosszan és társadalomformálóan azok a kormányok és politikai erők voltak sikeresek, amelyek valamilyen módon keresztény alapon álltak.

Ezért Európában kereszténydemokráciára van szükség, de ehhez keresztény politikusok is kellenek - jelentette ki Nacsa Lőrinc.

Andrásfaly János szalézi tartományfőnök köszöntőjében kiemelte: a konferencia felhívja a figyelmet arra, hogy a keresztény önazonosság megőrizhető és gazdagítandó ma és a jövőben is "az evangélium éltető forrásából".

Fotó: Nacsa Lőrinc/Facebook

XVI. Benedek pápát idézve hangsúlyozta: a keresztény üzenet nemcsak informatív, tájékoztató, hanem performatív átalakító erő is.

Schaller-Baross Ernő, a Fidesz európai parlamenti képviselője azt mondta: az európai identitás XVI. Benedek pápa által megnevezett három alappillére, az emberi méltóság, a család és a vallás annak a keresztény gondolkodásnak a része, amelyen Európa múltja, jövője és jelene is nyugszik.

Tehetünk azért - tette hozzá, hogy egyre többen felismerjék, Európa nem lehet többé Európa, ha társadalmi felépítményének Benedek pápa által megjelölt alappillérei eltűnnek vagy háttérbe szorulnak.

A konferencia keretében Balog Zoltán református, Kocsis Fülöp görögkatolikus és Martos Balázs Levente római katolikus püspökök beszélgettek XVI. Benedek pápáról és a kereszténység előtt álló kihívásokról.

XVI. Benedek pápának a keresztények egységéért tett erőfeszítéseiről szólva Martos Balázs Levente esztergom-budapesti segédpüspök azt mondta: ökumené tekintetében Szent II. János Pál a gesztusok, a szimbólumok embere volt, aki látványos jelekkel fejezte ki a közeledést a katolikus egyházzal teljes egységben nem lévő egyházakhoz.

Hozzá képest XVI. Benedek pápa a tényleges párbeszéd pápája volt, aki fel merte tenni a különbözőség hátterében lévő kérdéseket és mint teológus, megpróbálta feltárni ezek rendszerét.

Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a gesztusok fontosságáról szólva felejthetetlennek nevezte, amikor II. János Pál pápa magyarországi látogatása során elment Debrecenbe és megkoszorúzta a protestáns hitük miatt gályarabságra ítélt mártírok emlékművét.

A református püspök rámutatott: a keresztények egysége a hitelességük egyik legfontosabb feltétele. Ahhoz, hogy elhiggye a világ, hogy "Krisztus küldött minket, egységben kell lennünk", mert hiteltelen, ha a békét hirdető keresztények veszekednek egymással.

Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája arról beszélt, a görögkatolikusok óriási megerősítésként élték meg, ahogy Benedek pápa testvéregyházakként fordult az ortodox egyházak felé.

A kereszténység jövőjéről szólva Kocsis Fülöp fontosnak nevezte, hogy miközben Európa mind szellemileg, mind érzelmileg "elsivatagosodik", a keresztény közösségek pezsgő, élettel teli, vonzó oázisok maradjanak, amelyek mernek nem ellenségként, hanem együttérzéssel tekinteni a sivatagban bóklászó emberekre.

Martos Balázs Levente felidézte Benedek pápa gondolatát, mely szerint a mai kereszténység és a mai európai kultúra általában pesszimistán tekint a saját gyökereire. A katolikus püspök szerint sokat tehetünk azért, hogy teret hódítson a pozitív látásmód.

Azt is mondta, miközben az egyházat, mint közöséget az üdvösség hatékony eszközének tartja, megítélése szerint komolyan kell venni a mai kort jellemző "egyéni tapasztalatra éhezést". A fiatalok, akik az egyháznál azt a bizonyos oázist keresik, nagyon bensőséges vallásosságot keresnek és akarnak megélni.

Balog Zoltán kulcskérdésnek nevezte az egyház belső megújulását. Jelezte, Magyarországon érdekes kísérlet zajlik, hogy hogyan kapcsolható össze a keresztény közösségek strukturális megerősítése, amit a kormány feladatának tekint és a belső megújulás.

Mert belső megújulás nélkül az intézményi keretek megerősítése éppen az ellenkező célt fogja elérni: az egyházak erősnek hiszik magukat, mert egyre több intézményünk van, miközben gyengék maradnak - mondta.

Forrás: MTI

2023. június 09. 14:25
Mennyire ismeri sztárjainkat? Ezzel a játékkal kiderítheti!
Tesztelje magát!
Holtan esett össze egy kisdiák Tiszadadán, tanárai próbálták megmenteni az életét
A gyerek már nem lélegzett, mikor mentőt hívtak.
Ön is viszi magával a telefont a WC-re? Súlyos következményekkel járhat, még ma érdemes leszokni erről
A gasztroenterológus óva inti az embereket a szüntelen mobilnyomkodástól.
Napi tény: A babák nem sírnak
Bár a legtöbben azt hiszik, hogy a kisbabák mást sem csinálnak egész nap, csak sírnak, ez nem igaz. Sőt, egyáltalán ...
Elgázoltak egy kutyát Borsodban, kegyetlen gazdái a szeméthez kötötték ki a sérült állatot segítség helyett - Fotók
A négylábúról készült fotók megtekintését csak erős idegzetűeknek ajánljuk.
Magas a koleszterinem! Baj?
Magas a koleszterinszintje! Na ez az egyike azoknak a mondatoknak, amit nem szívesen hallunk az orvostól, ugye? Egyb...
Veszélyben a Föld?
A gyerekek jövője és a bolygó védelme, ezeket tartja szem előtt Vér Balázs, aki éppen ezért az alumínium csomagolás ...
Lehull a lepel
Vadonatúj, soha nem látott show indul a hétvégén, most lerántjuk róla a leplet! Ott voltunk a kulisszák mögött!
Tények teljes adás, 2023. szeptember 29., péntek
DRÁMA - Holtan esett össze egy 12 éves gyerek a tiszadadai iskolában, nem lélegzett, mentőt hívtak hozzá, tanárai pr...
Nagy bajban vagyok!
Óriási vita a stúdióban, kamerák előtt esett egymásnak Tóth Gabi és Majka, az énekesnő szerint a rapper totálisan el...
Újabb hatalmas ukrán veszteségek, nagy bajban Zelenszkij
A hétszeres magyar bajnok legenda fontos szerepet vállal az I. Hell Diósgyőr Rallyn
Felülről fotózta hatalmas melleit Kylie Jenner - képek
Nem vagyok hajlandó halkan beszélni magyarul, én otthon vagyok
Borzalmas ügyetlenség: óriási helyzetet hagyott ki a Zalaegerszeg focistája - videó

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.