Menczer Tamás: Magyarország megvédi közösségeit és képviseli érdekeit

Magyarország számára fontosak a közösségek, ezért támogatja azok megmaradását és minden erejével képviseli azok érdekeit - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Menczer Tamás az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Kárpát-medencei Magyar Nyári Egyetemének és a Határon Túli Felsőoktatási Intézmények Fórumának megnyitóünnepségén arról beszélt, hogy a balliberális, mainstream álláspont szerint a közösségek idejétmúltak, már nincs rájuk szükség. Hozzátette, Magyarország azonban ezzel szemben úgy gondolja, hogy a közösségek alapvető értéket jelentenek, ezért építeni és erősíteni kell őket.

A balliberális ideológia azért akarja lerombolni a közösségeket, mert a közösségek erősek és nehéz őket befolyásolni, szemben az egyénnel, akinél el lehet érni, hogy ne a saját érdekeit képviselje - mondta az államtitkár.

Menczer Tamás szerint mindez jól látszik az orosz-ukrán háború kérdésében, Európa érdeke ugyanis a Magyarország által is szorgalmazott azonnali tűzszünet és béke lenne, de Európa mégsem ezt képviseli.

Magyarország a külhoni magyar közösségeket is támogatja, mert "minden magyar felelős minden magyarért", de a kormány nem Budapestről akarja megmondani, hogyan éljenek a határon túli magyarok, hanem megkérdezi tőlük, mire van szükségük - emelte ki az államtitkár.

Közölte, az Orbán-kormány az elmúlt években 900 határon túli bölcsőde és óvoda építését, felújítását támogatta, ezzel 300 ezer gyerek számára tette lehetővé az anyanyelvi nevelést, 1600 külhoni templom, plébánia, parókia, közösségi ház létrejöttéhez vagy megújulásához járult hozzá, a gazdaságfejlesztési programok során pedig több mint 60 ezer külhoni vállalkozást támogatott 215 milliárd forint értékben.

Menczer Tamás rámutatott, a magyar külpolitika a tiszteleten alapszik, mindenkinek megadja a tiszteletet és ugyanezt el is várja, szemben a 2010 előtti időszakkal, amikor Magyarországba "bele lehetett (...) rúgni".

A magyar külpolitika a magyar érdeket őszintén és hatékonyan tudja képviselni, erre pedig azért képes, mert Magyarországon politikai stabilitás van, mivel az emberek az Orbán-kormányt "nagy többséggel felhatalmazták az ország vezetésére" egymás után már négy alkalommal - mondta az államtitkár. Megjegyezte, a politikai stabilitás válságok idején különösen nagy előny.


Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára arról beszélt: köztudott, hogy a külhoni magyaroknak küzdelmes az identitásuk megőrzése, de örvendetes, hogy ennek ellenére a fiatalok közül sokan a szülőföldjükön tervezik a jövőjüket. Hozzátette: ezért minden lehetőséget meg kell teremteni, hogy ott tanulhassanak és dolgozhassanak, mert ez szolgálja a Kárpát-medence fejlődését és erősödését.

A versenyképes, minőségi és magyar identitású felsőoktatás érdekében az elmúlt hónapokban számos egyezetetés zajlott a meghatározó külhoni magyar felsőoktatási intézményekkel, a kormány pedig elkötelezett amellett, hogy a Kárpát-medencei magyar felsőoktatást úgy támogassa, hogy az "a külhoni magyar közösség kristályosodásához vezessen" - hangoztatta a helyettes államtitkár.

Varga-Bajusz Veronika úgy fogalmazott, amíg van tudásra éhes magyar fiatal, addig van magyar jövő is.

Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára azt hangoztatta, a nyári egyetem résztvevőinek nagy száma annak bizonyítéka, hogy a Kárpát-medencei magyar fiatalok készek egységben cselekedni az összmagyarság szellemi fejlődése és identitásának megerősítése érdekében.

Egység azonban nincs magától, megteremtése érdekében működtetni kell azokat a közösségeket, meg kell valósítani azokat a rendezvényeket, ahol a fiatalok együtt lehetnek, valamint meg kell találni azt a szellemi alapot, amelyben a fiatalok egyet tudnak érteni - mondta a helyettes államtitkár.

Szilágyi Péter kiemelte, a fiatalok támogatása olyan stratégiai cél, amely mellett a nehéz gazdasági helyzetben is ki kell tartani.

Hamar Imre, az ELTE nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese elmondta, az idén 26. alkalommal megrendezett nyári egyetemre 150 fiatal érkezett Erdélyből, Kárpátaljáról, a Felvidékről és a Délvidékről.

Az ELTE fontos feladatának tekinti a Kárpát-medencei szerepvállalást és tehetséggondozást, ezért rendezik a nyári egyetemmel párhuzamosan a Határon Túli Felsőoktatási Intézmények Fórumát, amelyen 16 külhoni egyetem képviselői vesznek részt - közölte a rektorhelyettes.

Forrás: MTI/Fotó: MTI/Balogh Zoltán

2023. július 26. 12:34
Mennyire ismeri sztárjainkat? Ezzel a játékkal kiderítheti!
Tesztelje magát!
Holtan esett össze egy kisdiák Tiszadadán, tanárai próbálták megmenteni az életét
A gyerek már nem lélegzett, mikor mentőt hívtak.
Ön is viszi magával a telefont a WC-re? Súlyos következményekkel járhat, még ma érdemes leszokni erről
A gasztroenterológus óva inti az embereket a szüntelen mobilnyomkodástól.
Napi tény: A babák nem sírnak
Bár a legtöbben azt hiszik, hogy a kisbabák mást sem csinálnak egész nap, csak sírnak, ez nem igaz. Sőt, egyáltalán ...
Elgázoltak egy kutyát Borsodban, kegyetlen gazdái a szeméthez kötötték ki a sérült állatot segítség helyett - Fotók
A négylábúról készült fotók megtekintését csak erős idegzetűeknek ajánljuk.
Tiszta Amerika!
Egy kis magyar községben él, mégis úgy tölti a mindennapjait, mint egy igazi vérbeli amerikai, átvette a kaliforniai...
Magas a koleszterinem! Baj?
Magas a koleszterinszintje! Na ez az egyike azoknak a mondatoknak, amit nem szívesen hallunk az orvostól. Egyből fel...
Veszélyben a Föld?
A gyerekek jövője és a bolygó védelme, ezeket tartja szem előtt Vér Balázs, aki éppen ezért az alumínium csomagolás ...
Lehull a lepel
Vadonatúj, soha nem látott show indul a hétvégén, most lerántjuk róla a leplet! Ott voltunk a kulisszák mögött!
Tények teljes adás, 2023. szeptember 29., péntek
DRÁMA - Holtan esett össze egy 12 éves gyerek a tiszadadai iskolában, nem lélegzett, mentőt hívtak hozzá, tanárai pr...
Sergio Ramos bosszút állt a Real Madridon: megnyert egy meccset a Barcelonának
Nem vett melltartót a nyitott ruha alá Palvin Barbi - képek
A Hoffenheim Szalai Attila nélkül simán kikapott a Dortmundtól
Ukrajna meghátrált: itt a magyar vétó eredménye
Neymar tizenegyesből sem tudott betalálni, Ronaldo győztes gólt lőtt - videó

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.