Kövér László: Államunk és társadalmunk biztonságának megőrzése a legfontosabb feladatunk

Államunk és társadalmunk biztonságának megőrzése a legfontosabb közös feladatunk - jelentette ki Kövér László az Országgyűlési Őrség megalakulásának 10. évfordulója alkalmából tartott csütörtöki megemlékezésen az Országház Kupolatermében.

A házelnök emlékeztetett: közbiztonság nincs közérdeket képviselő demokratikus közhatalom nélkül, demokratikus közhatalom pedig nincs legitim parlament nélkül, amely mindig csak a rend és a biztonság keretei között töltheti be hivatását. Kövér László kiemelte: ha Magyarország szabad és szuverén, akkor "mindannyian biztonságban vagyunk, hiszen megvan a lehetőségünk arra, hogy megszabjuk a saját magyar életrendünket. Ha bármilyen okból csorbul Magyarország szabadsága és szuverenitása, az életünk rendje is mindig veszélybe kerül, ezért mindenkinek megrendülhet a biztonsága és elnehezülhet az élete" - fogalmazott.

Hozzátette: ezt igazolja az Országgyűlési Őrség, illetve jogelődei intézményi története is.
Az Országgyűlés elnöke felidézte: 1912-ben fokozódó bel- és külpolitikai feszültség hívta életre a Képviselőházi Őrséget a korabeli magyar Országgyűlés védelmére. Két esztendő múlva, 1914-ben egy politikai gyilkosság Szarajevóban lángra lobbantotta két szomszédos állam lokális katonai konfliktusát, amely aztán nagyon gyorsan az első világháborúba torkollott. Abba a háborúba, amelyet száz esztendő távlatából már a tévedés kockázata nélkül nevezhetünk tragikus európai öngyilkosságnak. A két világháború között a Képviselőházi Őrségnél szolgáló összesen közel ezerszáz képviselőházi őr biztosította hűséggel, becsülettel az Országgyűlés védelmét. A második világháború után berendezkedő kommunista diktatúra megfosztotta az Országgyűlést politikai súlyától és díszletté változtatta, a Képviselőházi Őrséget pedig feloszlatta, ezzel is jelképezve a kommunista karhatalom mindenhatóságát.

A fotó illusztráció: MTI/Filep István

Ma európai földön ismét háború zajlik,
két szembenálló állam egymás közötti lokális konfliktusa mára gyakorlatilag globális gazdasági világháborút eredményezett és azzal fenyeget, hogy bármikor nukleáris világháborúvá szélesedhet, amely ezúttal nemcsak európai, hanem globális öngyilkosságot is jelenthet az emberiség számára.

Kitért arra is: napjainkban az államok célpontjaivá váltak olyan globális magánhatalmaknak, amelyek érdeke, hogy felforgassák az államok demokratikus rendjét és közbiztonságát, ezért olyan hálózatokat és tevékenységeket támogatnak, amelyek nyílt fizikai erőszakot alkalmaznak és valójában a politikai terrorizmus előfutárai - vélekedett, megemlítve a napokban Budapesten magyar állampolgárokat brutálisan bántalmazó külföldi irányítású ideológiai csoportok példáját.

Kövér László szólt arról is: egy parlamentáris demokráciában nyilvánvaló, hogy a parlament a törvényhozás által és a jogalkalmazás ellenőrzése révén hivatott megvédeni az ország és az állampolgárok érdekeit. Kevésbé nyilvánvaló azonban, hogy ha baj van, ki hivatott megvédeni magát a parlamentet az esetleges külső vagy belső erőszakkal szemben? A demokráciák történetében ez alapvető kérdés, amelyre változó intézményes válaszok születtek, de a lényegnek mindig változatlannak kell maradnia: "egy törvénytelen támadó erővel szemben mindig csak egy törvényesen és a fenyegetettséggel szemben arányosan és hatékonyan fellépő véderő szavatolhatja a jogállam fundamentumát jelentő parlament mindenkori biztonságát". Ezt tartotta szem előtt a magyar Országgyűlés 1912-ben, amikor törvényt alkottak a Képviselőházi Őrség létrehozásáról és 2012-ben, amikor újraalakította a kommunista diktatúra által felszámolt parlamenti véderőt Országgyűlési Őrség néven.

Értékelése szerint az Országgyűlési Őrség az elmúlt tíz évben magas szakmai színvonalú, a jogi normáknak mindenben megfelelő szolgálatellátásával kivívta méltó helyét a hazai fegyveres testületek körében. A házelnök az ünnepségen kitüntető zászlószalagot adományozott az Országgyűlési Őrségnek, amelyet a történelmi egyházak képviselői áldottak meg. Kövér László továbbá a házelnöki érdemjel arany, ezüst, illetve bronz fokozatával tüntette ki a testület több vezetőjét, alapító tagját.

Forrás: MTI

2023. február 16. 13:22
Lepereghetett egy autós előtt élete filmje, egy pillanatra a madarak közé emelkedett - Videó
Brutális felvétel készült.
Félmeztelen holttestekre bukkantak a hatóságok, már azt is tudni, hogy kik lehetnek
A halál pontos okát hivatalosan azóta sem közölték.
Elszabadult a pokol egy menekültközpontban, az elmúlt évtizedek legsúlyosabb migránstragédiájaként tartják számon a történteket
Rengeteg halálos áldozata és 30 sérültje van az incidensnek.
Egy kézdivásárhelyi tinit odaadtak egy láda sörért az ördögnek, saját apja bűntudat nélkül a pokolba küldte
A napokban hoztak ítéletet az ügyben.
Vérre menő harc tört ki nyugdíjasok között a Lidlben, videón, ahogy egymást lökdösve izmoznak
Az akciós termékért taposták el egymást.
Új élet kezdődik
Ildikó tízéves kora óta kénytelen együtt élni azzal, hogy a bal lábát amputálni kellett rák miatt. Egy új térdprotéz...
Váratlan fordulatok várnak még rájuk
Jaskó Bálint és Hajmási Dávid között komoly feszültség robbant ki, méghozzá egy nő miatt, mindketten ugyanabba a höl...
Tények teljes adás, 2023. március 29., szerda
CSODA - Csoda, hogy túlélte - ezt mondta az anyja annak a hatéves kisfiúnak, akit csaknem egy napig százak kerestek,...
Fitnesz 50+ csinálják utána!
Azt mondják a hozzáértők, hogy nemcsak férfiakra, hanem sok 50-es nőre jellemző a "kapuzárási pánik"... és hogy ilye...
A visszaszámlálás elkezdődött
Az utolsó erejével is küzd Valkusz Milán. A Sztárban Sztár leszek versenyzője úgy érzi, elfáradt, ennek ellenére igy...
Drámai fordítás, a hetedik meccs dönt az Erste Liga döntőjében
Tüntetést szervez a Pesti Srácok a Google székházhoz
Súlyos alkoholista több magyar sztár, végzetesen lecsúsztak
A legvéresebb nap a háborúban: elképesztő, sosem látott ukrán veszteségek
Megszólalt kisfia halálos balesetéről L.L. Junior