György István: Magyarország sikerrel küzdötte le a járvány mindhárom hullámát

Magyarország sikerrel küzdötte le a koronavírus-járvány mindhárom hullámát - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szerdán Szekszárdon.

2021. szeptember 08. 16:01

György István a Tolna megye védelméért emlékérmek átadásán hozzátette: mindez a védekezésben és az oltás megszervezésében részt vevő szakemberek áldozatos munkájának, és annak köszönhető, hogy "a pandémia ellen egy jól felkészült egészségügyi ellátó és kormányhivatali rendszerrel vettük fel a harcot".

Azt mondta, a sikerhez jó döntések sorozatára is szükség volt. Ezek között említette a közigazgatás csaknem tíz éve kezdődött átalakítását, az új kormány- és járási hivatali rendszert, amely "hatékonyan képes a kormány döntéseinek gyors, eredményes végrehajtására". Idesorolta azt is, hogy a 2011-ben a létrejöttek a megyei és járási védelmi bizottságok, amelyek "képesek szinte azonnali problémamegoldásra". Ez a szervezési előny megmutatkozott a járvány első hullámában, amikor a védekezés a tesztelések, fertőtlenítőszerek, védőeszközök biztosítására és az intézmények fertőtlenítésére korlátozódott - jegyezte meg.

Jó döntésnek nevezte a kormány részéről azt, hogy időben határozott a keleti vakcinák beszerzéséről, amellyel másfél, két hónapos előnyt teremtett a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, és emberek millióit védte a vírussal szemben. Hasonlóan jó kormánydöntés volt, hogy a védekezés és az oltás szervezésének feladatait a területi közigazgatásra, az oltás beadását a teljes egészségügyi szolgáltatórendszerre bízta - fűzte hozzá.


"Közösen értük el", hogy ma már az emberek többsége is úgy látja, Magyarország sikeresen képes kezelni a vészterhes időszakokat, és jelenleg a járvány negyedik hullámában is a világ egyik legbiztonságosabb országa - mondta.

Az államtitkár példaértékűnek nevezte az összefogást a magyar közigazgatás történetében. Úgy fogalmazott, hogy orvosok, mentősök, egészségügyi szakdolgozók, egyetemi hallgatók, katonák, rendőrök, katasztrófavédők munkájának eredménye megmentett emberi életek ezreiben mérhető.

Kitért arra is, hogy a koronavírus elleni harc még nem zárult le, Magyarországon is megjelent a korábbi vírusvariánsoknál sokkal fertőzőképesebb delta variáns, amely Európában agresszíven terjed a beoltatlanok között, és itthon is egyre nagyobb fertőzési arányt okoz.

Azt mondta, a járvány negyedik hulláma az oltatlanok hulláma lesz, náluk huszonötször valószínűbb, hogy a fertőzéssel kórházba kerülnek, és ugyanennyivel nagyobb a valószínűsége a betegség fatális kimenetelének.

"Az egyetlen esély az, hogy minél több embert beoltunk, csak így védhetjük meg magunkat és élhető életünket" - húzta alá.


Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, a paksi választókerület KDNP-s országgyűlési képviselője többek között arról beszélt, hogy további összefogást igényel a negyedik hullám kezelése.

Horváth Kálmán Tolna megyei kormánymegbízott - megköszönve a védekezésben résztvevők munkáját - azt mondta, Tolna megye jelesre vizsgázott a védekezésben.

Horváth István, a szekszárdi választókerület fideszes országgyűlési képviselője egyebek mellett arról szólt, hogy a védekezésben résztvevők annak érdekében dolgoztak, hogy "a lehető legkisebb áldozattal nyerjük meg a csatát".

Az emlékérmeket az államtitkár és a kormánymegbízott 41 olyan, Tolna megyei, egészségügyi, honvédelmi, vízügyi szakembernek adta át, aki a védelmi feladatok ellátásában kimagaslóan állt helyt; az esemény végén a kormánymegbízott - a támogatást megköszönve - György Istvánnak is átnyújtotta az elismerést.

MTI/Fotók: illusztráció (MTI)

Tapintani lehetett a szexuális feszültséget Tóth Andi és Andrei között
Feszült táncot adott elő a Dancing with the Stars színpadán Tóth Andi és Andrei Mangra szombaton. A zsűri imádta a k...
Megkéselve távozott a kísértetházból egy kisfiú
A 11 éves fiút a kísértetház egyik színésze szúrta lábon.
Könnyek között omlott párja karjai közé Demcsák Zsuzsa
Euforikus mámorban úszott Demcsák Zsuzsa arca táncprodukciója alatt, érzelmei pedig apró könnycseppek formájában tör...
Nékülözhetetlen szerepe van a vidéknek
Meg kell végre adni a magyar vidéknek, ami jár neki, ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök Sárospatakon, a Tokaj-He...
Metzker Viki sírva öntötte ki lelkét a Dancing With The Stars első showja után
A Dancing with the Stars második évadának első kiesői Metzker Viki és Márki Norbert. Érzéseikről őszintén meséltek G...
Orbán: minden új templom bástya a nemzet szabadságáért és nagyságáért folyó küzdelemben
A magyarok csak keresztényként maradhatnak meg és minden egyes új templom bástyát jelent a nemzet szabadságáért és n...
Beoltották a tanárok nyolcvan százalékát, kezdődhet a tanév Koszovóban
Miután az oktatásban dolgozók nyolcvan százalékát beoltották a koronavírus ellen, hétfőn megkezdődhet a tanév Koszov...
Nemzetközi díjat kapott a világkiállítás
Solymász- és vadászíjbemutató, óriáshalak akváriuma, kutyás programok, és bagolysimogatás, az állatos programoknak ...
Ismét agresszív volt a baloldal
Agresszívan megfenyegetett egy férfit Gyurcsány Ferenc az egyik baloldali utcafórumon Debrecenben. Valaki videóra ve...
"A családokat nem lehet felülírni"
A családnak nincs alternatívája, ez a magyar kormány és a negyedik demográfiai csúcson részt vevő befolyásos külföld...