Uniós biztos: egyre több migráns indul el majd életveszélyes úton Európába

A migránsok halálával végződő melillai események vészjelzés, hogy egyre több ember fogja magát migránscsempészekre bízni, és életveszélyes úton elindulni Európába - jelentette ki Ylva Johansson uniós belügyi biztos Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén hétfőn.

2022. július 05. 08:36

Johansson beszédében emlékeztetett arra, hogy mintegy kétezerötszáz Európába igyekvő migráns tört át június 24-én Marokkóból az arab országot a Spanyolországhoz tartozó észak-afrikai enklávétól, Melillától elválasztó határkerítésen.

A halálesetek, erőszak és embertelen bánásmód a nemzetközi védelmet kereső emberekkel szemben a spanyol-marokkói határon címmel tartott EP-vitán az uniós biztos közölte: mivel az illegális migránsok 99 százalékát embercsempészek szállították az unió határára, szorosabb együttműködésre van szükség az unión kívüli partnerországokkal és a migráció kiinduló országaival a migránscsempészet felszámolására.

Elmondta, hogy az Európai Unió partnereivel a migráció gyökerét próbálja kiirtani azért, hogy az embereknek ne kelljen életveszélyes utazásokra vállalkozniuk. Az EU emellett megpróbál jogszerű módokat találni arra, hogy az Európába igyekvő emberek elérjék céljukat életük kockáztatása nélkül.

"Elfogadhatatlan az erőszak az Európai Unió határain. Elfogadhatatlan, hogy emberek erőszakkal, erőszakos eszközökkel akarnak áttörni az Európai Unió határain, ahogy elfogadhatatlan az is, hogy ennek következtében emberek halnak meg" - mondta.

Minden helyzetben méltósággal és az emberi jogok tiszteletben tartásával kell közelíteni mindenkihez, és meg kell menteni a migránsok életét úgy az uniós határokon, mint a származási és a tranzitországban - tette hozzá az uniós belügyi biztos.

Fotó: MTI/Molnár Edvárd

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője a vita során elmondott felszólalásában kijelentette: a bevándorláspárti erők felelősek a spanyol-marokkói határon történt halálesetekért. Ami Melillában történt, az igazi tragédia, ugyanakkor nem helyes a határőröket hibáztatni azért, mert megvédik a határt az agresszív, illegális határátlépésekkel szemben. Ezzel szemben a valódi politikai felelősöket kell megtalálni - mondta.

A politikus hangsúlyozta: az ilyen tragédiákért valódi felelősség a migrációpárti politikusokat, a civilszervezeteket és a nyílt társadalom egyéb szószólóit terheli, akik évek óta ösztönzik az Európába irányuló illegális migrációt. Ezek az erők folyamatosan támadják a tagállamok jogszerű határvédelmi erőfeszítéseit, és azt a hamis illúziót keltik, hogy bárki akadály nélkül, illegálisan is Európába jöhet - mondta.

"Ideológiailag elvakult cselekedeteik egyetlen eredménye az, hogy folyamatosan emberéletek kerülnek veszélybe a Földközi-tengeren és a Balkánon. Ha el akarjuk kerülni a hasonló tragédiákat, akkor ennek a felelőtlen politikának kell véget vetni" - tette hozzá Hidvéghi Balázs.

A marokkói hatóságok szerint legalább 23 migráns vesztette életét, és 140 rendőr megsebesült, amikor mintegy kétezerötszázan megrohamozták a Marokkót a Spanyolországhoz tartozó észak-afrikai enklávétól, Melillától elválasztó határkerítést. Hasonló kísérletekre már többször volt példa, de eddig ez volt a legvéresebb közülük. Az afrikai kontinensről csak Melillán és a szomszédos Ceután keresztül lehet eljutni az Európai Unióba a szárazföldön.

Forrás: MTI

Borzalmas tragédia, 2 és fél éves kislány fulladt bele a Balatonba
Egy matracról csúszott bele a vízbe.
Örökbefogadta a cuki kutyát, majd megette
A férfi azt ígérte az állatmentőnek, hogy imádni fogja a kiskutyát. Mint kiderült, betartotta ígéretét, csak épp más...
Horror nyaralás, három cápa támadt egyszerre a nyolcéves gyerekre
A nyolc éves fiú egy olyan lagúnában úszott, amiről az idegenvezető azt mondta a családnak, hogy biztonságos. Miután...
Megfojtott egy csecsemőt egy bölcsődei dolgozó, mert zavarta a gyermek sírása
Súlyos büntetésre ítélte a bíróság.
Hihetetlen, feljelentették az állatmentőket, mert vacsorázni mertek
A bejelentő levélben adott hangot nemtetszésének.
1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl
1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - írta ...
Magyar uralkodók földi maradványait sikerült azonosítani, megmutatták fotókon
Több magyar uralkodó, köztük Szent László király földi maradványait azonosították a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) k...
Nagy robbanás és villanás a győri éjszakában, mindenki találgatja, mi történt
Szokatlan dolog zavarta meg győriek álmát.
Elképesztő hétvége: Dunaújváros történelmet írt
Mertek nagyot álmodni, majd meg is valósították azt.
Magasról tojt a STOP-táblára, mindkét sofőr a második születését ünnepelheti - Videó
Maga a csoda, hogy senki és semmi nem sérült meg.