Szijjártó: több ezer helyszínen zajlanak turisztikai fejlesztések Magyarországon

A világjárvány alapjaiban változtatta meg az emberek utazási szokásait, így mára egyre többen választják a belföldi turizmus adta lehetőségeket, és fedezik fel hazánk rejtett kincseit. Ennek következtében egy rendkívül nehéz első félévet követően, tavaly az elmúlt 30 év legjobb főszezonját tudta produkálni a magyar turisztikai ágazat - mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Tiszanánán, a felújított dinnyésháti strand- és csónakkikötő átadóján.

2021. július 13. 18:32

 A külügyminiszter a tárca közleménye szerint kijelentette: az elmúlt évtizedek legnehezebb másfél esztendeje van a hátunk mögött, amely a turisztikai iparágat is drasztikusan érintette. "Globális szinten 87 százalékkal esett vissza az idegenforgalom a tavalyi esztendőben, ezzel pedig 1300 milliárd dollárnyi bevételkiesést regisztráltak világszerte, és 100-110 millió munkahely került veszélybe csak a turizmus mélyrepülése miatt" - mutatott rá a miniszter.

Magyarország vonatkozásában hozzátette, hogy a világjárvány következtében a szálláshely szolgáltatáshoz és a vendéglátáshoz kapcsolódó bevételek 32 százalékkal csökkentek, valamint a vendégéjszakák száma visszaesett majd 60 százalékkal. Szijjártó Péter ugyanakkor kiemelte, hogy Magyarország az Európai Unió második leggyorsabb oltási kampányát hajtotta végre, mára pedig több ezer helyszínen zajlanak turisztikai fejlesztések az országban.

"Többek között 35 új szálloda épül, valamint 14 ezer magánszálláshely, közel 600 panzió és a Dinnyéshátival együtt 14 strand újul meg jelenleg Magyarországon" - hangsúlyozta a miniszter, külön kiemelve, hogy a strandok és a hozzákapcsolódó vendéglátó egységek forgalmának rekorddöntésére idén is jó esély van.

A dinnyésháti strand- és csónakkikötő fejlesztése kapcsán Szijjártó Péter kifejezte köszönetét és nagyrabecsülését Tiszanána polgármesterének és valamennyi lakókájának, hogy még a világjárvány ellenére is készek voltak fejlesztésbe fogni a településen. "A kormánynak mindösszesen annyi dolga volt, hogy 420 millió forint értékben támogatást biztosítson, amelynek nyomán, ez a csodálatos hely megújulhatott és ma már remek kikapcsolódási és feltöltődési lehetőséget biztosít nemcsak Tiszanána polgárainak, de a környékről vagy a még távolabbról érkezőknek egyaránt" - mondta a miniszter a megújult strand átadóján.

A fejlesztéseket sorolva elmondta, hogy a kikötőfejlesztés nyomán Tiszanána a tó egyik legjelentősebb kikötőjévé vált és az alapinfrastruktúra megújulásával jelentős mértékben megnőtt a befogadható hajók száma. Az iszap eltávolításával javult a strand élvezhetősége és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség minősítése szerint is a Tisza tó öt szabadvízű strandja - köztük Tiszanána is - a kiváló minősítést kapta.

Szijjártó Péter elmondta, hogy a nemzet teljesítménye az alapvetően a helyi közösségek teljesítményéből adódik össze, ezért a magyar gazdaság újraindításában rendkívül fontos szerepük van a vidéki közösségeknek. "Ahogy elnézem a vidék újraéledését, a magyar vidéken, a magyar kistelepüléseken a magyar közösségeken egészen biztosan nem fog múlni az ország újraindulása" - mondta a külügyminiszter.

MTI

Megmentették a sírásó életét a szabolcsi temetésen
A szabolcsi temetésen összeesett a sírásó, a lelkész a sírok között sietett a segítségére.
Állati barátság: kecske és kakas együtt mentett meg egy bajba jutott tyúkot - Videó
A tyúkra egy sólyom csapott le, aki azonban nem számolt azzal, hogy a szárnyas barátai a megmentésére sietnek.
Véget ért a TV2 túlélő-reality műsora: két férfi nyerte meg
A nagy sikerű Totem névre keresztelt kalandreality óriási küzdelemmel, pénteken véget ért véget, íme a nyertesek.
Ájultra verték az illegális fakitermelőket leleplező dokumentumfilmeseket
20 ember rontott neki annak a 2 újságírónak, akik mindössze az igazságot akarták megörökíteni.
James Bond elcsukló hangon mondott köszönetet, végleg elbúcsúzott
Filmje utolsó forgatási napján Daniel Craig teljesen elérzékenyült.
Élete végéig emlékezni fog a pillanatra
Pápai Joci büszkén és határozottan kijelentette, hogy szerinte a Sztárban sztár leszek idei évada minden várakozásuk...
Fürjes: Megszüntetés helyett felújítást!
Többezer budainak nehezítené meg a mindennapjait a főváros, ha megszüntetnék az 56-os villamos két megállóját, a Nyú...
Külföldön is várják a Gyurcsány-filmet
Több mint harminc helyszínen, 40 kiváló színésszel és 1200 statisztával forgatták az őszödi beszédről és annak követ...
Fesztivállal ünnepelték a Balatont
Több mint ezer ember bulizott együtt a Balaton Ünnepén, Balatonvilágoson. Idén először rendezték meg, miután a MOL N...
Rendőrterror: 1000 civil sérült meg
2006-ban kilőtték a szemét, ezért elvesztette a munkáját, a szerelmét, és az utcára került egy férfi. Nagy László eg...