Szalay-Bobrovniczky: a szabadság utáni vágy a vérünkben van

A szabadság elvont eszméjéért magyarok százezrei adták életüket, a szabadság a vérünkben van, és ezt a harcos szellemet tartjuk ébren, amikor fejet hajtunk annak ragyogó képviselői, 1956 forradalmárai és fegyveres felkelői előtt - mondta a honvédelmi miniszter a tárca és a Magyar Honvédség 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából rendezett központi ünnepségé, csütörtökön Budapesten. 

2022. október 20. 15:02

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett arra, hogy 1944-ben a Vörös Hadsereg elérte Magyarország határait, és az ország területe "gigantikus csaták színtere lett". A fegyveres harcok elültével a kommunista pártvezérek "a Szovjetunió érdekszférájába tartozó országok teljes alávetése érdekében ügyködtek", amihez "a legaljasabb politikai manővereket, árulásokat és ellenfeleik fizikai megsemmisítését is gátlás nélkül használták"; 1949 augusztusára elérték céljukat, a kommunista többségű Országgyűlés új alkotmányt fogadott el, ami a Szovjetunió 1936-os alkotmányának másolata volt.

Hozzátette: ezzel "eljött a rettenet ideje, a gátlástalan elnyomásé, terroré, a jogfosztottságé". "Ám van egy pont, amikor a szabadság utáni vágy nyílt, vagyis a hősi halált is vállaló harcba fordul át az elnyomók ellen" - emelte ki, hozzátéve, ilyen spontán, a lélek által inspirált harcba fogtak a magyarok 1956-ban.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta, "a szabadság utáni vágy a vérünkben van" és ezt a harcos szellemet tartjuk ébren, amikor fejet hajtunk annak ragyogó képviselői, 1956 forradalmárai és fegyveres felkelői előtt. Megjegyezte: a pesti srácok, a Széna téri és Corvin közi, a csepeli szabadságharcosok vagy a Juta dombnál harcoló honvédegység mind-mind a magyarok törhetetlen szabadságvágyának képviselői, akik közül sokra később bitó, hosszú börtönbüntetés vagy emigráció várt, a túlélőkre pedig "szabadon bocsátásuk után keserű és megbélyegzett, nyomorra ítélt sors várt a szocializmusban".

A miniszter szerint az egy hónapja elhunyt Wittner Mária az 1956-os forradalom és szabadságharc ikonikus alakja volt, akit nem tört meg a börtön, elviselte a kádári rendszer megaláztatásait, majd a rendszerváltás után a baloldal "igaztalan, velejéig romlott rágalmait".
"Egy dolog lebegett a szeme előtt, hogy 56 élő lelkiismerete legyen, de ezt nem magáért tette, hanem mártírhalált halt bajtársai emlékéért, 56 emlékéért, emlékeztetve bennünket a kötelességünkre, a szabadságunk iránti kötelességünkre" - fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf. 

 A miniszter szerint Wittner Mária példaképe a becsületes életnek és jelképe egy spontán forradalomnak, de sorsa és meghurcolása emlékeztet másra is: 1956 felkelői arra kényszerítették a kádári diktatúra irányítóit, hogy látszatszabadságot adjanak az embereknek, lehetőséget teremtve egy relatív anyagi jóléthez, és ezért ezt a korszakot sokan a mai napig nosztalgikus mázzal vonják be.

"De soha nem szabad elfelejteni, hogy ezt az +emberarcú szocializmust+ is a felakasztottak csontjaira építették, és működtetését egy kifinomult, háttérbe vonult, de nagyon hatékony ellenőrző és könyörtelen megtorló gépezet biztosította" - mondta, hozzátéve, a sors kegyéből ez a rendszer összeomlott, és a történelem megadta a magyaroknak azt a lehetőséget, hogy új, demokratikus és nemzeti szellemiségű országot építsenek, amely maga dönt a sorsáról. 


"Azonban az önálló döntéshez béke kell, a békéhez pedig erő, olyan erő, amely képes megtartani a békét, távoltartani határainktól mindazt, ami ezt veszélyezteti. Ez az erő pedig a Magyar Honvédség" - fogalmazott, kiemelve, hogy amikor a Magyar Honvédséget fejlesztik, visszaadván a testület megbecsültségét, önbecsülését, szervezettségét és tettrekészségét, azt akarják óvni, amiért elődeink életüket adták, "egy szabad és független Magyarországot".

Kiemelte: őseink az 1956-os felkelőkkel bezárólag "vérükkel aláírtak egy örökre szóló szerződést arról, hogy a magyarok szabadságban fognak élni és ez az utódokra nézve is kötelező érvényű".
"Az kivételes szerencse, hogy a mi generációnk most nem vérrel írja az ellenjegyzést. Ennek adjunk hálát, de a felelősség nem kisebb. A függetlenségünk záloga most nem a harc, hanem a megfeszített munka, és a nemzet sorsa iránti feltétlen elkötelezettség" - emelte ki.

Fotók: MTI/Bruzák Noémi

A rendezvényen - amelyen részt vettek a HM és háttérintézményeinek vezetői, parancsnokai is - a honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka előléptetéseket és elismeréseket adott át. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint az elismerés visszaigazolása annak, hogy a kitüntetettek jól végzik munkájukat.

"Katonának lenni, a Magyar Honvédségben szolgálni nem csupán szakma. Az egyik legnemesebb hivatás, elköteleződés, amit ha szívvel-lélekkel végeznek, egy életen át elkíséri önöket, ahogyan a hazánk védelmére tett esküjük is egy egész életre szól" - szólította meg az elismerésben részesülteket a miniszter, rámutatva, többek között nekik köszönhető, hogy a magyar katona neve itthon és külföldön is jól cseng.

Forrás: MTI

Gyomorbaj? Sietve hágta át a létező összes szabályt a 10-es út fenegyereke
A sofőr ámokfutását egy fedélzeti kamera rögzítette.
Váratlan látogatók toppantak be a kiskunfélegyházi szeszgyárba, gazdát cserélt a vegyes pálinka
Nem kegyelmeztek az éppen pálinkát főző házigazdának. 
Jogerősen elítélték Lagzi Lajcsit
Jogerősen 3,5 év börtönbüntetésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék Galambos Lajost.
Különös fotók készültek a Mecsekben, több méteresre nőttek az óriási árnyak
A látvány leírhatatlan.
Letépte a nő ruháját, majd a nyakát szorítva akarta megerőszakolni a miskolci utcán - videó
Most emelt vádat az ügyészség a férfi ellen nemi erőszak kísérlete miatt.
Így ugrottak le a kilók
A párjaik, családjuk támogatták őket, nélkülük még mindig felfalnák a hűtőt, a végletekig elmennének az evésben a hí...
Született Anyák nem csak anyáknak
Három Született Anya, akik kendőzetlen őszinteséggel és közvetlen stílusban elmesélték anyaságuk minden rejtett titk...
Hírességek a vörös szőnyegen
Csak úgy, mint Hollywoodban, vörös szőnyegen vonultak fel a magyar hírességek azon a nívós eseményen, amit New York ...
A szeretet gyógyító ereje
Egy váratlan komplikáció a születésnél vagy nem sokkal utána és minden megváltozik egy család életében. Oxigénhiány,...
Minden lében kanál
Alekosz - ahogyan azt már tőle megszokhattuk - minden lében kanál. Minden részletre alaposan figyel, legyen szó az é...
Magyar sztárok, akik titkolják a párjukat
Bochkor Gábor megalázta Kulcsár Edinát
Ezzel a modellel csalta Diana hercegnőt a szeretője
Fésűs Nelly arról vallott, mit plasztkáztatott magán
A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a MOL-ra