Rekordszámú súlyos Covid-beteget ápolnak az izraeli kórházakban

Rekordszámú súlyos Covid-beteget ápolnak az izraeli kórházakban, de már a lakosság ötöde hozzájutott a védőoltás első dózisához.

2021. január 10. 12:02

1029 súlyos Covid-beteget ápolnak a kórházakban, ami több minden eddiginél, de lelassult a kritikus esetek számának növekedése, a szakemberek szerint az idősek és a veszélyeztetett csoportok elmúlt hetekben történt gyors beoltásának következtében - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

A szombati ünnepnapon viszonylag kevés, 82 006 tesztet végeztek el, amelynek 6,3 százaléka (5047) bizonyult pozitívnak. Lassú csökkenésnek indult az új fertőzöttek száma a múlt héten mért nyolcezer fölötti adatokhoz képest, ami a koronavírus-járvány izraeli harmadik hullámának lassú visszaszorulását jelzi a több mint két hete tartó országos zárlat, illetve annak péntek óta tartó szigorítása nyomán.

A karantén és az oktatási intézmények teljes bezárása ellenére a helyi médiában vasárnap reggel fényképeket közöltek arról, hogy Jeruzsálem legfertőzöttebb ultraortodox negyedében mégis kinyitották az iskolákat, és a rendőrség továbbra sem hajtatja végre a kormány rendeleteit ebben a lakossági csoportban.

A lakosság gyors és minél teljesebb körű beoltásában látja a kormány a kiutat a koronavírus-járványból, ezért szombat este ismét az összes televíziós csatorna kamerájának kereszttüzében oltatta be magát a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyag második dózisával Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Juli Edelstein egészségügyi miniszter.

Izraelben a lakosság 20 százalékát már beoltották a vakcina első adagjával a december 20-án indított oltási kampány első három hetében, és vasárnap megkezdték az újraoltásukat. Mellettük tovább folytatják az egészségügyi és biztonsági dolgozók, a 60 évesnél idősebbek és az 50 évesnél idősebbeknél a veszélyeztetett csoportok oltását is.

A fotó illusztráció: MTI/Rosta Tibor

Már vasárnap elkezdik beadni a készítményt a kihívással élő gyerekekkel foglalkozóknak, mert az ő intézményeik a zárlat alatt is nyitva vannak, és várhatóan szerdától a pedagógusok számára is elérhetővé válik az oltás, hogy a zárlat után ők is védettebben fogadhassák az iskolákban a gyermekeket.

Megérkeztek az országba az amerikai Moderna vállalat oltóanyagának első szállítmányai, amelyek a mélyhűtés után 30 napig felhasználhatóak szemben a csak öt napig elálló Pfeizer-BionTech vakcinával. Ezzel a szerrel a periférikus helyeken élők, és az otthonukhoz kötöttek oltását kezdték meg, ahová kisszámú ampullával látogatnak el az oltásokat beadó egészségügyi dolgozók.

Izraelben azt tervezik, hogy március végéig minden 16 évesnél idősebb ember hozzájuthat a koronavírus elleni védőoltáshoz. 

Március óta 487 ezer 680-an fertőződtek meg koronavírussal. Jelenleg 68 ezer 933 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 3651-en haltak meg. Jelenleg 1721 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 1029-en súlyos állapotban vannak, 240 embert kapcsoltak lélegeztetőgépre.

 

MTI/A címlapfotó illusztráció

Orbán: minél több vakcinának kell lennie Magyarországon
Emberéletek múlnak a vakcinán, és minden élet számít, ezért fontos, hogy minél több vakcina legyen Magyarországon.
Ma van a magyar kultúra napja
Ma van a magyar kultúra napja, amelyet országszerte és a határokon túl is megünnepelnek.
Már a börtönből szabadulása napján is csalt - VIDEÓ
Országszerte károsított meg szállásadókat egy férfi, aki mentősnek adta ki magát, pedig soha nem dolgozott a mentősz...
"Rám fog rohadni a műanyag zár"
Hazugság, ezt mondta Lagzi Lajcsi ügyvédje arról a hírről, hogy nyomozók szállták meg a mulatós sztár házat kora reg...
Vakcinaigazolványt kapnak a védettek
Védettséget igazoló plasztik kártyát kapnak azok, akik beoltatják magukat a koronavírus ellen, vagy már átestek a fe...
Csalók küldenek sms-t vagy e-mailt egy áruházlánc nevében
Csalók küldenek sms-ben vagy e-mailben értesítést egy kereskedelmi lánctól érkező csomagról, nyereményről vagy teszt...
Életbe lépett az atomfegyverek teljes betiltásáról szóló nemzetközi egyezmény
Életbe lépett pénteken az ENSZ nukleáris fegyverek teljes betiltásáról szóló nemzetközi szerződése (TPNW).
Elmarad idén a riói karnevál - VIDEÓ
Elmarad idén a világhírű Rio de Janeiró-i karnevál az új koronavírus okozta világjárvány miatt.
Hihetetlen: előkerült Erzsébet királyné pihenőházának oroszlánszobra a budai Várban - FOTÓK
Több értékes római kori, középkori, kora újkori és századfordulós leletet találtak a szakemberek a Budavári Palotane...
Von der Leyen: nagy aggodalomra adnak okot a vírusmutációk
A koronavírus-járvány továbbra is nagyon súlyos következményekkel jár Európában, a vírus újonnan megjelent mutáns vá...