portugália
novák katalin

Novák Katalin: a csütörtökön kezdődött állami látogatás is jelzi, hogy a portugál-magyar barátság erősebb, mint valaha

Az orosz-ukrán háború, a két fél közti mielőbbi békekötés elérése, demográfiai kérdések, valamint a honvédség, az önkéntes tartalékosok megerősítése is szerepelt Novák Katalin magyar és Marcelo Rebelo de Sousa portugál köztársasági elnök csütörtöki lisszaboni megbeszélésének témái között.
 

Novák Katalin a portugál elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett: ez az első állami látogatása, és a két ország, Portugália és Magyarország közötti kapcsolatot a barátság és a szövetségesség jellemzi. Hozzátette, hogy csütörtökön átvehette a legmagasabb, külföldieknek adható portugál állami kitüntetést, a Henrik Infáns Rend Nagylánc díjat, valamint meghívta Marcelo Rebelo de Sousa portugál köztársasági elnököt a Családbarát Elnökök Hálózatába is.

Elmondta, hogy a portugál elnökkel azonos álláspontot képviselnek a háborút illetően, mindketten elítélik a putyini agressziót, kiállnak Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett. A cél a mielőbbi béke, a tűzszünet és a béketárgyalások elérése - mutatott rá. Felhívta a figyelmet a Kárpátalján élő 150 ezer fős magyar kisebbség helyzetére, jogaik csorbítására, amelyre minden alkalommal emlékezteti tárgyalópartnereit.

Elmondta, hogy a demográfiai válság egész Nyugat-Európát érinti, és Magyarországon mintegy 10 éve dolgoznak azon, hogy csökkentsék a népességfogyást. A jövőben a portugál és a magyar szakemberek megoszthatják majd egymással tapasztalataikat - mondta, hozzátéve: meghívja a portugál elnököt a Családbarát Elnökök Hálózatába, valamint a szeptemberi demográfiai csúcsra Budapestre. Emlékeztetett arra is, hogy jövőre ünnepeljük a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulóját, s ebből az alkalomból is látogatásra invitálja a portugál köztársasági elnököt.

Harmadik témaként említette a honvédség kérdését. Novák Katalin elmondta, hogy Portugáliában 200 ezer önkéntes tartalékos van, amely példaértékű Magyarország számára. Hozzátette: Magyarországon toborzó kampány indult az önkéntes tartalékosok számának növelése, a honvédség megerősítése érdekében.

Kérdésre válaszolva elmondta: a Bukaresti Kilencek varsói csúcstalálkozója legnagyobb jelentőségének az nevezhető, hogy a résztvevő országok megmutathatták egységüket és szövetségüket, s ebből fakadó erejüket, és megerősítették, hogy a szövetség területének minden miliméterét megvédik.

A köztársasági elnök elmondta azt is, hogy magyar eredmény az, hogy a találkozó záródokumentuma utal a békére és a NATO védelmi szövetségi jellegére. Marcelo Rebelo de Sousa kiemelte, hogy Portugália és Magyarország több ponton kapcsolódik egymáshoz, ilyen a NATO, az ENSZ és az Európai Unió, valamint az Arraiolos-csoport. Emlékeztetett, hogy utóbbit egy portugál elnök hívta életre, s októberben ünneplik fennállásának 20. évfordulóját.

Marcelo Rebelo de Sousa a beszélgetés témái közül kiemelte az orosz-ukrán háborút, ehhez kapcsolódva a kárpátaljai magyarok helyzetét, a demográfiai és gazdasági kérdéseket. Kiemelte, hogy a jövőbe tekintő, szociálisan igazságos Európára van szükség. Novák Katalin csütörtökön találkozott Mariana Vieira da Silva miniszterelnök-helyettessel, majd megtekintették Szenes Árpád kiállítását a Vieira da Silva Múzeumban. Pénteken Augusto Santos Silva házelnökkel találkozik, majd Lisszabon Városi Tanácsának tagjai előtt mond beszédet, s átveszi Carlos Moedas lisszaboni főpolgármestertől Lisszabon város kulcsát - közölte az MTI.

Képek forrása: MTI/Bruzák Noémi

2023. február 23. 18:28
Lepereghetett egy autós előtt élete filmje, egy pillanatra a madarak közé emelkedett - Videó
Brutális felvétel készült.
Félmeztelen holttestekre bukkantak a hatóságok, már azt is tudni, hogy kik lehetnek
A halál pontos okát hivatalosan azóta sem közölték.
Elszabadult a pokol egy menekültközpontban, az elmúlt évtizedek legsúlyosabb migránstragédiájaként tartják számon a történteket
Rengeteg halálos áldozata és 30 sérültje van az incidensnek.
Egy kézdivásárhelyi tinit odaadtak egy láda sörért az ördögnek, saját apja bűntudat nélkül a pokolba küldte
A napokban hoztak ítéletet az ügyben.
Vérre menő harc tört ki nyugdíjasok között a Lidlben, videón, ahogy egymást lökdösve izmoznak
Az akciós termékért taposták el egymást.
Fitnesz 50+ csinálják utána!
Azt mondják a hozzáértők, hogy nemcsak férfiakra, hanem sok 50-es nőre jellemző a "kapuzárási pánik"... és hogy ilye...
A visszaszámlálás elkezdődött
Az utolsó erejével is küzd Valkusz Milán. A Sztárban Sztár leszek versenyzője úgy érzi, elfáradt, ennek ellenére igy...
Elfajult a celebháború
Tavaly óta nem csillapodnak a kedélyek a zenei világban. Az ország legfiatalabb és legnézettebb előadói ismét egymás...
Nem bűnös!
Másodfokon sem találták bűnösnek L. L. Junior volt feleségének a barátnőjét, ő fogta a kezét a hároméves kisfiúnak, ...
Ők az ország hősei!
Hősként tekint rájuk az ország. Lehet is! Két paksi családapáról van szó, akik nem képzett kutatómentők, egyszerű hé...
Megszólalt kisfia halálos balesetéről L.L. Junior
Ismert férfi kezdett udvarolni Szabó Zsófinak
Kialakult a női kézilabda Magyar Kupa négyes döntőjének mezőnye
Reagált a közkedvelt androidos mobilgyártó: távozik Európából vagy sem?
Csecsemő kislánynak nevezteti magát egy 65 éves férfi, aki pelenkákat lopott magának egy bölcsődéből