Nem eszméken veszekednek a baloldalon, hanem az utolsó filléreken

"Jelenleg Gyurcsány bárkit tönkre tud tenni a baloldalon, akit csak szeretne. Márki-Zay erre tökéletes példa. Gyurcsánnyal szemben senki sem mer fellépni, ellenben Márki-Zay egy eszköztelen, párt nélküli politikus, akit most mindenki ütni és vágni fog" – mondta Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője az Origónak adott interjúban. Rotyis a Kész-Márki-Zay vita kapcsán kifejtette, hogy Kész Zoltán úgy vélheti, hogy most még idejében van annak, hogy a saját karrierje érdekében szakítson Márki-Zay Péterrel, ennek pedig legjobb módja mindig a nyilvános vád. Az elemző beszélt még Márki-Zay feleségének kommentháborújáról, és arról is, hogy Gyurcsány Ferencnek milyen szerepe van a baloldal „felszalámizásában".

2022. május 25. 12:16

"Nyílt levélben üzent a baloldali összefogás volt miniszterelnök-jelöltjének, Márki-Zay Péternek legközelebbi szövetségese, Kész Zoltán. A veszprémi politikus azt kéri, hogy a politikus számoljon el a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) számlájára utalt támogatásokkal. Ön szerint mire utal, hogy a nyilvánosság előtt teregeti ki a szennyest a baloldal?"

Ha egy régi szövetséges gyakorlatilag azonnal a nyilvánosság előtt él egy váddal a vele szövetséges politikus iránt, akkor jelen helyzetben nem a transzparencia a legfontosabb üzenet, hanem valójában egy szakítást készít elő.

Márki-Zay Péter nagy sztár volt a baloldalon április 3. előtt, aznap estétől viszont minden olyan baloldali politikus, akinek van valamilyen politikai érzéke, politikai túlélőkészsége, Márki-Zayt hibáztatja.

fotó: Facebook

Minden bizonnyal Kész Zoltán is felismerte azt, hogy ha minél tovább Márki-Zay Péter mellett marad, akkor az ő jövőbeli karrierje is nehezebben fog alakulni.

Kész úgy vélheti, hogy most még idejében van annak, hogy a saját karrierje érdekében szakítson Márki-Zay Péterrel, ennek pedig legjobb és leghitelesebb módja mindig a nyilvános vád.

Maga a vád a transzparencia hiánya, amely abból a szempontból egy nagyon fontos üzenet, hogy Márki-Zay Péter saját maga jellemzésénél mindig a transzparenciára hivatkozik, és állítása szerint ő sokkal transzparensebb, mint akár a Fidesz, sőt a többi ellenzéki párthoz képest is az. Azzal, hogy Kész Zoltán ezt megkérdőjelezi, lényegében Márki-Zay saját magának felépített legfontosabb identitásbeli elemét kérdőjelezi meg.

fotó: Origo

"Kész Zoltán lopással vádolja Márki-Zayt. Mi lehet az oka, hogy így megromlott a kapcsolat az egykori szövetségesek között?"

Itt az is kérdés, hogy ennek a pénznek mi lesz a sorsa. Márki-Zay nem titkolja, hogy új pártot akar alapítani, viszont a baloldalon egyértelműen kijelentették, hogy nincs szükség több pártra, és való igaz, hogy jelenleg rengeteg párt van a baloldalon. Kész Zoltán elképzelhető, hogy úgy gondolja, hogy még egy párt káros lenne, inkább egy másik pártot akarna erősíteni, akár a háttérből. Azzal, hogy pont ezeket a pénzeket támadja, lehet, hogy éppen Márki-Zay pártalapítását nehezíti meg. Márki-Zay arra hivatkozik, hogy ezt a pénzt hivatalosan pártalapításra nem tudja elkölteni, de ha direktben nem is, közvetetten biztos, hogy fel tudná ilyen célokra használni ezeket az összegeket. Ennek pontos mértékét nem ismerjük, de az biztos, hogy ha Márki-Zaynak pártalapítási célja van, és ehhez neki pénz kell, azzal, hogy Kész Zoltán ezt megvilágítja, biztosan megnehezíti egykori szövetségese jövőjét.

"Miért furcsa jelenség a magyar politikában, hogy nyilvánosan, a Facebookon marakodik Kész és Márki-Zay, ráadásul Márki-Zayt a felesége védi meg egykori szövetségesétől kommentekben?"

Alapvetően nem jellemző, hogy a családtagok beleszólnak a napi politika működésébe; azok a családtagok, akik nem viselnek politikai tisztséget. Márki-Zay Péter feleségével kapcsolatban az az érdekes, hogy a kikerült információk szerint ő a programok megírásában is részt vett esténként, főleg a női jogok területén. Egyes információk szerint a feleség a saját nézeteit is beleszőtte ezekbe az anyagokba. Elképzelhető, hogy otthon aktívan politizálnak, de mindenképpen furcsa, hogy a felesége a nyilvánosság előtt egy politikai küzdelem részesévé válik.

fotó: Facebook

Ezt a küzdelmet Márki-Zay Péternek kellene megvívnia, ő a mozgalom elnökségének tagja, ő volt a baloldal miniszterelnök-jelöltje, ő akar új pártot csinálni. ilyenkor nem a családtagoknak kell előkerülni.

"Láthatóan széthullott az összefogás, a baloldal veszekszik a koncon, és megmutatja, mit tettek volna kormányon. Ön hogyan értékeli a baloldal további lejtmenetét, és Gyurcsány Ferencnek milyen szerep jut ebben?"

A viták nem most kezdődtek, hanem már a kampány alatt vitatkoztak azon, hogy ki kerülhet fel a pártlistára, és ki nem; lesz-e hetedik frakció vagy sem. Amint megtörtént a választás, kiderült, hogy sokkal kevesebb pozíció van, mint ahány politikus van a baloldalon. Ez után elkezdődött a vita a parlamenti helyekért, a parlamenti bizottsági pozíciókért, majd most a vita tovább folytatódik az adományozott pénzekkel kapcsolatban. Tehát gyakorlatilag ki lehet jelenteni, hogy az utolsó fillérig mindenen civakodik a baloldal, legyenek azok pozíciók, állami támogatások, vagy adományozott pénzösszegek. Ez egy újabb hosszú fejezetet fog nyitni az ellenzéki válságok terén, mert nemcsak eszmei vitákról van szó, hanem kézzel fogható anyagi konfliktusról is.

fotó: Csudai Sándor Origo

Ezt biztos, hogy egyik szereplő sem fogja egyik napról a másikra elengedni. Ami Gyurcsány Ferenc szerepét illeti, ha megnézzük, hogy van egy olyan szereplő, aki stabilnak és kiszámíthatónak mondható a baloldalon, akkor az ő. Ahhoz képest, hogy ő a legelutasítottabb politikus, Márki-Zay Péteren kívül nem nagyon meri őt támadni senki, a baloldali politikusok felismerték, hogy neki van a legnagyobb frakciója, neki van a legerősebb pártja, és jelenleg Gyurcsány bárkit tönkre tud tenni a baloldalon, akit csak szeretne.

Márki-Zay erre tökéletes példa, hiszen egyik napról a másikra ki is tette az „Elnökök" elnevezésű Signal-csoportból Márki-Zayt, amiben korábban ott volt. 

"Gyurcsánnyal szemben senki sem mer fellépni, ellenben Márki-Zay egy eszköztelen, párt nélküli politikus, akit most mindenki ütni és vágni fog."

 

A címlapfotó illusztráció

6 éves kislányt és édesanyját erőszakolta meg a több fős banda
Az anyának és lányának felajánlották, hogy autóval hazaviszik őket.
Kétgyermekes családot juttatott kórházba egy ámokfutó cserbenhagyó Szentesnél
A sofőr megállás nélkül elhajtott a helyszínről.
Szexért kínált önkormányzati állást egy polgármester
A férfi valószínűleg nem számított arra, hogy az ajánlattételről felvétel készül.
Szentkirályi Alexandra: A háború árát nem a magyar családoknak kell megfizetniük
A kormányszóvivő a Facebook-oldalán számolt be róla, hogy fogyasztóvédelmi vizsgálatot indítottak a Ryanair ellen.
Megölte súlyos beteg édesapját egy kazincbarcikai férfi
Meztelenre vetkőztette, betette a kádba, majd megfojtotta Parkinson-kórban szenvedő apját egy férfi.
Orosz feketelistára került Biden felesége és lánya
Újabb 25 amerikai állampolgárnak, köztük Joe Biden amerikai elnök feleségének és lányának tiltották meg válaszintézk...
Tények Plusz adás, 2022. június 28., kedd
A TRAGÉDIA MÁSNAPJÁN - Életveszélyben van a Jókai utcában megsérült táncművész, a lány műtétjét félbeszakították az ...
Újabb információk érkeztek a házomlás súlyos sérültjéről - videó
Életveszélyben van az Operettszínház 26 éves táncosa, aki hétfőn sérült meg, amikor a 6. kerületben leomlott egy ház...
Csupán 21 éves, de ő látta el droggal Szekszárdot
A fiatal új pszichoaktív anyagot és kábítószert árusított.
Porördögöt kaptak lencsevégre Nyíregyházán - Videó
A keringőt járó természeti jelenség a rekkenő hőség hatására alakult ki, egy szemtanú pedig nem habozott, megörökíte...