autó

Kiálló vasdarabok nehezítik az autós közlekedést Budán

Autóval, biciklivel, de akár gyalogosan is pórul járhatunk az úttestből városszerte kiálló vasdarabok miatt. A Metropol riporterei felkerestek két helyszínt, ahol már több autós is beszámolt arról, hogy a veszélyes fémdarabok miatt defektet kapott – írta a Metropol

2022. április 26. 07:47

A III. kerületi Piroska utcában lévő kiálló vasdarabokra egy Facebook-csoportban hívta fel a figyelmet egy autós. A férfi a családjával épp temetésre készült, mikor leparkolt kocsijával. Ekkor történt meg a baleset.

„Amikor elindultam, már éreztem, hogy valami baj van, de jobb megoldásnak tartottam a nagy esőben előre menni még néhány métert” – nyilatkozta a pórul járt autós. „Na, akkor már éreztem, hogy tényleg nagy baj van. Kiderült, hogy a jobb első kerekemen már a felnin mentem” – számolt be a történtekről a férfi, akinek végül a szomszédja vitt pótkereket, hogy egyáltalán el tudjon indulni.

Fotó: Bánkúti Sándor / Metropol

Az egyik kommentelő a poszt alatt azonosította a kiálló fémtüskéket: úgynevezett Hilti szegek, amelyeket földmérők használnak, hogy a különböző tereptárgyakat mérjék be a segítségükkel.

„Négy éven keresztül, kitűzőmérnökként használtam kibiztosításként Hilti szeget, de emlékezetem szerint akkoriban nem ilyen éles szélűeket, és minden esetben úgy vertük be a burkolatba, hogy max. 4-5 mm-re álljon csak ki, így ne legyen botlásveszélyes, és ne árthasson a gumiknak se. A Piroska utcában található szegek 8-9 mm-re kiállnak” – írta Dénes, aki szerint a fémtüskék a földmérési szerepüket akkor is ugyanúgy betöltenék, ha nem állnának ki ennyire.

Nem csak a túlzottan kiálló földmérőszegek veszélyeztetik a budapesti autósok gumijait. Egy másik Facebook-csoportban osztotta meg történetét Kriszti, aki a II. kerületi Erőd utcánál lévő bevásárlóközpont előtti parkolóban kapott defektet egy vízelvezető csatorna megrongálódott rácsa miatt.

Fotó: Metropol

„A kerekem szép lassan eresztett le, már a helyszínről eljöttem, így már esélyem sem volt, hogy rendőrökkel jegyzőkönyveztessem” – írta Kriszti, aki a környéken lakóktól megtudta: nem ő az első, akinek tönkretette a gumiját a hónapok óta meredező vasdarab. A kiálló fém nemcsak defektet okozhat, de akár a bokánkat is kitörhetjük miatta.

„Amikor ide leparkoltam, akkor felfelé állt a kiálló rész és le kellett nyomnom ahhoz, hogy ki tudjak szállni és az ajtóba ne akadjon bele. Ezt máshogy kellene kialakítani, vagy egy vastagabb fémből megcsinálni, de ez így nagyon nem jó” – bosszankodott az éppen akkor a helyszínre begördülő Szemesi István.

Fotó: Bánkúti Sándor / Metropol

„Egy ilyen kiálló tüske simán kilyukaszthatja a kereket” – mondta a megkérdezett futóművekre specializálódott autószerelő. Prekovics Zsolt szerint akár durrdefektet is okozhat egy ilyen aszfaltból kiálló merev fémtárgy. Ráadásul sok autóban nincs pótkerék, csak defektjavító spré, amivel ezt nem lehet kijavítani, és muszáj kihívnia az autómentőt a bajba jutott autósnak.

„Hiába jelölték meg a tüske helyét az úttesten, a kocsiból csak annyit lát az autós, hogy van ott egy zöld pont, és mire észreveszi a tüskét, már át is hajtott rajta. Ha pedig nedves az aszfalt, és visszaveri a fényt, akkor gyakorlatilag észrevehetetlen a veszély” – mondta Prekovics.

A másik esettel kapcsolatban a szakember elmondta: ha szerencsétlenül hajt rá az autós egy ilyen letört vízelvezető rácsra, az kivágja a gumit, főleg, ha az oldalánál kapja el. Ez acélszálszakadást okoz, ami a gumiba beleszőtt merevítőszálakat tépi el, tönkretéve az abroncsot. Ez gyakran akár csak egy hét múlva derül ki, amikor a gumin keletkezett dudor miatt egyszer csak azt kezdjük el érezni, hogy szokatlanul „beráz” a kormány. És ilyenkor már azt sem tudjuk, mi lehetett az, ami miatt súlyos költségekbe kell verjük magunkat.

LED fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer: jelentős technikai fejlesztések a TV2-nél
A TV2 Csoport, hazánk vezető televíziós társasága megalakulása óta törekszik arra, hogy a legmodernebb technológiai ...
Földbe csapódott egy ejtőernyős Székesfehérváron
A férfi ernyője nem nyílt ki.
Nyomoznak a halála miatt
Még mindig kérdés, hogy ki a felelős Berki Krisztián haláláért. A médiaszemélyiség drogot fogyasztott halála előtt. ...
Több százan kísérték utolsó útjára
Berki Krisztián barátai megtörten álltak a ravatal előtt. Mindegyikük egy-egy szál hófehér virággal rótta le tisztel...
Egy komposztáló gödörben volt az eltűnt üzletember Szigetszentmártonon - Fotók
Újabb információk kerültek a nyomozók birtokába, ennek köszönhető, hogy megtalálták.
Elszabadultak a lovak, parkoló autók fogták meg a Ferrarit - Fotók
A körülbelül 300 millió forintos autóval öt parkoló autónak ment neki a sofőr.
Végzetes tragédia történt Zagyvaszántón - Fotók
A férfi életét már nem lehetett megmenteni.
Megtalálták az elveszett várost
A régészek megdöbbentek, amikor körbejárták a romokat.
Tények este teljes adás, 2022. május 27., péntek
GYILKOSSÁG - Családi tragédia Aszódon! Megölte lányait és magával is végezni akart egy 46 éves férfi. A lányokat elt...
Tények Plusz adás, 2022. május 27., péntek
CSALÁDI TRAGÉDIA - Kivégezte kislányait, majd vonat elé ugrott egy férfi Aszódon. A gyerekek láthatáson voltak nála,...