autó

Kiálló vasdarabok nehezítik az autós közlekedést Budán

Autóval, biciklivel, de akár gyalogosan is pórul járhatunk az úttestből városszerte kiálló vasdarabok miatt. A Metropol riporterei felkerestek két helyszínt, ahol már több autós is beszámolt arról, hogy a veszélyes fémdarabok miatt defektet kapott – írta a Metropol

A III. kerületi Piroska utcában lévő kiálló vasdarabokra egy Facebook-csoportban hívta fel a figyelmet egy autós. A férfi a családjával épp temetésre készült, mikor leparkolt kocsijával. Ekkor történt meg a baleset.

„Amikor elindultam, már éreztem, hogy valami baj van, de jobb megoldásnak tartottam a nagy esőben előre menni még néhány métert” – nyilatkozta a pórul járt autós. „Na, akkor már éreztem, hogy tényleg nagy baj van. Kiderült, hogy a jobb első kerekemen már a felnin mentem” – számolt be a történtekről a férfi, akinek végül a szomszédja vitt pótkereket, hogy egyáltalán el tudjon indulni.

Fotó: Bánkúti Sándor / Metropol

Az egyik kommentelő a poszt alatt azonosította a kiálló fémtüskéket: úgynevezett Hilti szegek, amelyeket földmérők használnak, hogy a különböző tereptárgyakat mérjék be a segítségükkel.

„Négy éven keresztül, kitűzőmérnökként használtam kibiztosításként Hilti szeget, de emlékezetem szerint akkoriban nem ilyen éles szélűeket, és minden esetben úgy vertük be a burkolatba, hogy max. 4-5 mm-re álljon csak ki, így ne legyen botlásveszélyes, és ne árthasson a gumiknak se. A Piroska utcában található szegek 8-9 mm-re kiállnak” – írta Dénes, aki szerint a fémtüskék a földmérési szerepüket akkor is ugyanúgy betöltenék, ha nem állnának ki ennyire.

Nem csak a túlzottan kiálló földmérőszegek veszélyeztetik a budapesti autósok gumijait. Egy másik Facebook-csoportban osztotta meg történetét Kriszti, aki a II. kerületi Erőd utcánál lévő bevásárlóközpont előtti parkolóban kapott defektet egy vízelvezető csatorna megrongálódott rácsa miatt.

Fotó: Metropol

„A kerekem szép lassan eresztett le, már a helyszínről eljöttem, így már esélyem sem volt, hogy rendőrökkel jegyzőkönyveztessem” – írta Kriszti, aki a környéken lakóktól megtudta: nem ő az első, akinek tönkretette a gumiját a hónapok óta meredező vasdarab. A kiálló fém nemcsak defektet okozhat, de akár a bokánkat is kitörhetjük miatta.

„Amikor ide leparkoltam, akkor felfelé állt a kiálló rész és le kellett nyomnom ahhoz, hogy ki tudjak szállni és az ajtóba ne akadjon bele. Ezt máshogy kellene kialakítani, vagy egy vastagabb fémből megcsinálni, de ez így nagyon nem jó” – bosszankodott az éppen akkor a helyszínre begördülő Szemesi István.

Fotó: Bánkúti Sándor / Metropol

„Egy ilyen kiálló tüske simán kilyukaszthatja a kereket” – mondta a megkérdezett futóművekre specializálódott autószerelő. Prekovics Zsolt szerint akár durrdefektet is okozhat egy ilyen aszfaltból kiálló merev fémtárgy. Ráadásul sok autóban nincs pótkerék, csak defektjavító spré, amivel ezt nem lehet kijavítani, és muszáj kihívnia az autómentőt a bajba jutott autósnak.

„Hiába jelölték meg a tüske helyét az úttesten, a kocsiból csak annyit lát az autós, hogy van ott egy zöld pont, és mire észreveszi a tüskét, már át is hajtott rajta. Ha pedig nedves az aszfalt, és visszaveri a fényt, akkor gyakorlatilag észrevehetetlen a veszély” – mondta Prekovics.

A másik esettel kapcsolatban a szakember elmondta: ha szerencsétlenül hajt rá az autós egy ilyen letört vízelvezető rácsra, az kivágja a gumit, főleg, ha az oldalánál kapja el. Ez acélszálszakadást okoz, ami a gumiba beleszőtt merevítőszálakat tépi el, tönkretéve az abroncsot. Ez gyakran akár csak egy hét múlva derül ki, amikor a gumin keletkezett dudor miatt egyszer csak azt kezdjük el érezni, hogy szokatlanul „beráz” a kormány. És ilyenkor már azt sem tudjuk, mi lehetett az, ami miatt súlyos költségekbe kell verjük magunkat.

2022. április 26. 07:47
Lepereghetett egy autós előtt élete filmje, egy pillanatra a madarak közé emelkedett - Videó
Brutális felvétel készült.
Félmeztelen holttestekre bukkantak a hatóságok, már azt is tudni, hogy kik lehetnek
A halál pontos okát hivatalosan azóta sem közölték.
Elszabadult a pokol egy menekültközpontban, az elmúlt évtizedek legsúlyosabb migránstragédiájaként tartják számon a történteket
Rengeteg halálos áldozata és 30 sérültje van az incidensnek.
Egy kézdivásárhelyi tinit odaadtak egy láda sörért az ördögnek, saját apja bűntudat nélkül a pokolba küldte
A napokban hoztak ítéletet az ügyben.
Vérre menő harc tört ki nyugdíjasok között a Lidlben, videón, ahogy egymást lökdösve izmoznak
Az akciós termékért taposták el egymást.
Guszti a hős
Bódi Guszti a saját életét is kockáztatta, amikor egy vízben fuldokló fiatal segítségére sietett Thaiföldön. A népsz...
Harcolnak az idővel
Idő. Ez az, amire leginkább szüksége van a Pálfi-Kelemen családnak. Zselyke és Barnabás ritka genetikai betegséggel ...
„Kellene ma éjjel egy kis hacáré”
Flitteres ruhák és csokornyakkendő, de persze a jó modor sem maradhat otthon. Az 1970-es évek hangulatát hozza vissz...
Tények teljes adás, 2023. március 30., csütörtök
ZUHANÁS - Meghalt egy nő, miután az élettársa kilökhette a tizedik emeletről Győrben. Veszekedhettek a tragédia előt...
Élet-halál harcot vívott Jeremy Renner, felépülése után először adott interjút
Januárban szenvedett hókotróbalesetet, napokig az intenzíven ápolták.
Orbán Viktor megküzdött Deutsch Tamással - videó
Oscar-díjas filmsztárral találkozott Miamiban a Grand Slam-győztes teniszcsillag - kép
Megdöbbentő dolgot művelt egy panda a Zsákbamacskában
Hatalmas pofon lett az idétlen lánykérés vége - videó
"Zokogtam, három napig beteg voltam" - a francia focilegenda összeomlott a katari vb-döntő után