Csák János: Európában a magyar kormány támogatja a legnagyobb mértékben a kultúrát és a családokat

Európában a magyar kormány támogatja a legnagyobb mértékben a kultúrát és az annak továbbadását biztosító családokat - hangsúlyozta a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) szerdai budapesti közgyűlésén elmondott beszédében a kulturális és innovációs miniszter.

Csák János kiemelte, hogy az irányítása alá tartozó, egy éve felállt tárca meglehetősen széles portfólióval rendelkezik, ezeket a területeket azonban összeköti, hogy mind a jövővel foglalkoznak.

A kultúra nemcsak műalkotásokat jelent: a kultúra maga az életmód, az észjárás, átadása pedig nem elsősorban az iskolában, hanem a családban történik - mutatott rá, hozzátéve, hogy ezért foglalkozik ugyanaz a tárca kultúrával és a családpolitikával.

Csák János elmondása szerint a kultúrát nem lehet ráerőszakolni a következő nemzedékekre, csak kívánatossá tenni számukra. Az MMA küldetése, hogy minden generáció számára vonzóvá tegye a magyar kultúrát - jegyezte meg.

Mint emlékeztetett, a magyar nemzetnek mindig határvidéken, nála nagyobb erőkkel szemben kellett megőriznie a zsidó-keresztény kultúrát és saját hagyományait; fő feladata a jövőben is a megmaradás.

A kormányzat célja, hogy a magyarság gazdaságilag erős, kulturálisan magabiztos, magabíró családokból álló nemzet legyen, amelynek van identitása és ezért cselekvőképes - közölte.

A siker a jó intézményeken is múlik, ezért létfontosságú a magyar kultúra jövőjének szempontjából az MMA aktív és alkotó részvétele - mondta el Csák János.

A köszöntők után a tagok megemlékeztek a legutóbbi közgyűlés óta elhunyt akadémikusokról: Ambrus Éváról, Bak Imréről, Duray Miklósról és Párkai Istvánról.

A napirend elfogadását követően a tagság meghallgatta és elfogadta az éves beszámolókat és az MMA 2023. évi művészeti és szakmai programtervét, valamint egyeztettek a 2023-as tisztújítás menetéről is.


Írásos beszámolója kiegészítéseként Richly Gábor, az MMA főtitkára kiemelte: az idén hét régiós központtal megalakult munkacsoportok megteremtik azt a keretet, amelyben az MMA kezdeti időszakát felidéző, klubjellegű közös gondolkodás a megújult keretek között sikerrel továbbvihető.

Kitért arra, hogy a Műcsarnokban jó ütemben halad a részleges rekonstrukció, ezzel párhuzamosan pedig a teljes rekonstrukció előkészítése, de rövidesen kiírják a pályázatot a Magyar Építészeti Múzeum új főépületének megtervezésére is.

Richly Gábor az új kihívások között említette a háborús konfliktus és a nemzetközi energiaválság súlyos következményeit.

Ezek menedzselése volt az elmúlt év legnagyobb feladata; a költések racionalizálása és az energiatakarékosság révén azonban sikerült biztosítani az MMA közfeladatainak ellátását - tekintett vissza a főtitkár.

A Magyar Művészeti Akadémia a közgyűlésen rekordszámú, ötven új levelező tagot választott meg, illetve húsz Nemzet Művésze címet viselő művész - különleges eljárásban történő - rendes taggá választásáról is döntött, rendes tagi státuszt kaptak továbbá az eddigi levelező tagok.

A közgyűlés döntött az MMA 2023. évi köztestületi díjairól is: életműdíjat Szurcsik János festőművész, nagydíjat Berlász Melinda zenetörténész, aranyérmet Horváth Jenő, Füzér polgármestere, művészeti írói díjat Domokos Mária zenetörténész, népzenekutató, Kováts Flórián-emlékérmet pedig Hollós László televíziós szerkesztő részére adományoz az akadémia.

Forrás/Fotó: MTI

2023. május 24. 13:28
Egyre bizarrabb viseletek hódítanak az utcákon, csokorba szedtük az extrém darabokat
Kanizsai-Silka Ágnes, az Agnes Silka tulajdonosa szerint a koronavírus óta hódítanak a konzervatív öltözködést kedve...
Négy embert, köztük két rendőrt gyilkolt meg a japán ámokfutó
A késsel és vadászfegyverrel felszerelkezett férfit Nakanóban fogta el és tartóztatta le a rendőrség.
Iskolás gyerekek okozták a Sydney-ben pusztító tüzet
A több mint százéves védett épületet 13 éves gyerekek gyújtották fel.
Díszdoktori címet kapott Karikó Katalin és Tom Hanks is a Harvardon
Összesen hat embert tüntettek ki a csütörtöki ünnepségen.
Ferenc pápa egészségügyi állapota miatt lemondták a pénteki audienciákat
A hírt Matteo Bruni, a Vatikán szóvivője közölte.
A magyarok békességre vágynak
Szükség van olyan erős intézményekre, amelyek segítik a családokat - ezt mondta Novák Katalin a sepsiszentgyörgyi id...
Sisak, kesztyű és gyógyszer is volt Suhajda Szilárd sátrában
A hegymászó felkutatására indult serpák megtalálták Szilárd felszerelését.
Drónzáporral támadták Kijevet
Egy 41 éves férfi meghalt, egy nő pedig megsérült Kijevben, azután, hogy az orosz hadsereg minden eddiginél több dró...
Gyerekek kérdezhették a kormánytagokat
Milyen gyorsan tud futni Gulyás Gergely és milyen tanuló volt Szijjártó Péter - ezt is elmondták politikusok a rendk...
Egyre több a Lyme-kóros beteg
Majdnem húsz százalékkal több Lyme-kóros beteget diagnosztizáltak 2022 októberéig, mint az előző évben, ez a Nemzeti...
Emléktáblát állítanának Suhajda Szilárdnak - videó
Nem hiszi el, miket akart egy férfi becsempészni Amerikába
A Dortmund drámája után bajnok lett a Bayern, döntetlennel is ünnepeltek Messiék
Bármelyik pillanatban elindulhat a háború eddigi legvéresebb csatája
Gigantikusra sikerült a 16K-s tévé