Brüsszel ismét a rezsicsökkentés megszüntetését követeli Magyarországtól

Hamarosan túlzottdeficit-eljárást indíthat hazánkkal és több más uniós tagállammal szemben az Európai Bizottság, mivel az államháztartási hiány meghaladja a 3 százalékot. Az eljárásnak nem lesz következménye, mivel a hiány 2026-ban újra az elvárt szint alá csökken. Brüsszelnek továbbra is a rezsicsökkentés fáj a legjobban - írja az Mandiner.

Brüsszel újra a rezsicsökkentés azonnali megszüntetésére szólította fel Magyarországot. Az Európai Bizottság legfrissebb országspecifikus ajánlásában emlékeztetett, az ajánlások alapján hazánknak már tavaly ki kellett volna vezetnie a háztartások energiaköltségeinek jelentős emelkedését fékező kedvezményes tarifarendszert.

Brüsszel arra figyelmeztetett, az uniós ajánlások szerint

az államilag szabályozott, kedvezményes áram- és földgázárak teljes kivezetése lenne a legfontosabb lépés

ahhoz, hogy a költségvetési hiány minél hamarabb 3 százalék alá csökkenjen. A bizottság szerint a rezsicsökkentést legfeljebb akkor lehetne újra bevezetni, ha ismét jelentősen emelkednének a világpiaci árak, ebben az esetben is csak a legsérülékenyebb háztartásokban.

Brüsszel a magas energiaárakkal érné el a hiány csökkentését

Az unió végrehajtó testülete rámutatott: a tagállamoknak ismét be kell tartaniuk a 2020-ban a koronavírus-járvány miatt átmenetileg felfüggesztett költségvetési fegyelmet. A Stabilitási és Növekedési Paktum értelmében a tagállamoknak szigorú költségvetési politikát kell folytatniuk, vagyis

  • az államháztartási hiány nem haladhatja meg a GDP 3 százalékát,
  • az államadósság pedig a 60 százalékát.

Magyarországon 2024-ben a hiány a kormány várakozásai szerint 4,5 százalék lehet, a bizottság ugyanakkor ennél magasabb mutatóra számít.

Brüsszel elismeri ugyan a magyar kormány középtávú adósságcsökkentési tervét, ám kifogásolja, hogy ezt nem az uniós ajánlásokkal összhangban teszi, vagyis a hiány 3 százalék alá csökkentését az állami beruházások átütemezésével gyorsítaná fel hazánk, nem pedig a rezsicsökkentés megszüntetésével.

A most közzétett országspecifikus jelentésben a bizottság ráadásul kifejezetten megemlíti, hogy

a hiány már 2024-ben is csökken, részben pont azért, mert rezsicsökkentés, vagyis a közműcégeknek fizetendő árkompenzáció az alacsonyabb világpiaci árak miatt kevesebbe kerül a költségvetésnek.

Míg 2023-ban a rezsicsökkentés költsége elérte a GDP 1,6 százalékát, idén már csak 0,9 százalékát, 2025-ben pedig 0,4 százalékát teszi ki.

Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt években már többször is világossá tette, hogy a kormány nem törli el a 2013-tól bevezetett rezsicsökkentési intézkedéseket, amelyek érdemben elősegítették a szegénység uniós átlagos meghaladó csökkenését

Az orosz-ukrán háború és az EU által bevezetett szankciók, valamint a világjárvány utóhatásai miatt 2022-ben soha nem látott gyorsasággal emelkedett a kőolaj és a földgáz, valamint a villamosenergia világpiaci ára. Ennek következményeként az elmúlt két évben rekordot döntött egész Európában az infláció, a magas energiaárak pedig már a közepes jövedelmű háztartásoknál is jelentős életszínvonal-csökkenést okoztak, elsősorban Nyugat-Európában.

A fotó illusztráció: Shutterstock

Most sem kötelező élni a rezsicsökkentés kedvezményével

A kormány 2022 augusztusától átalakította a rezsicsökkentést: a lakossági fogyasztók az átlagfogyasztásig kedvezményes, államilag szabályozott áron vételezhetik az áramot és a földgázt, ezzel védve a világpiaci árak változásának következményeitől a családokat. Az átlagfogyasztás felett mindenkinek a piaci ár alapján számláz a szolgáltató. Noha a világpiaci árak a rekordok után tavaly már újra a megszokott sávba csökkentek, az Európai Bizottság tavaszi gazdasági előrejelzésében is rámutatott, hogy ismét emelkedésnek indulhatnak. Az áram és a földgáz lakossági tarifája a tőzsdei mozgásoktól függ, gyakorlatilag a háztartások ki vannak téve a spekulációnak is. A magyar fogyasztók egyébként bármikor kérhetik a szolgáltatónál, hogy rögzített ár helyett a mindenkori piaci áron kapják az elszámolást, a rezsicsökkentés nem kötelező.

A bizottság azért is támadja a rezsicsökkentést, mert álláspontjuk szerint az alacsonyabb árak kevésbé ösztönzik a lakosságot az energiamegtakarításra és az energiahatékonyságra. Ez azt jelenti, hogy

Brüsszel szerint a magas energiaárak előnyösek,

mivel a megfizethetetlen közüzemi díjak miatt spórolásra kényszerülnek a családok, ezzel elfedve az orosz energiahordozókra bevezetett szankciók káros következményeit és az EU növekvő kiszolgáltatottságát.

Indul az eljárás a magas hiány miatt, de következménye aligha lesz

Az Európai Bizottság Magyarországgal és több más tagállammal szemben – várhatóan már júliusban – megindítja a túlzottdeficit-eljárást. Ennek hazánkra nézve várhatóan nem lesz következménye, mivel az eljárás első szakaszában büntetés még nincsen. Az eljárás pedig nem várható, hogy a következő szakaszba lépjen, mivel

Brüsszel is elismeri a magyar kormány középtávú adósságcsökkentési erőfeszítéseit, vagyis azt, hogy 2026-ban már 3 százalék alá csökken az államháztartási hiány. Az uniós költségvetési fegyelem másik fontos szabálya, hogy az államadósságot középtávon 60 százalék alá kell szorítani. A magyar államadósság az idei – tervezett – 73,2 százalékról 2028-ra 62,8 százalékra csökken.

A hazai adósság nem kiugró,

főleg ahhoz képest, hogy az EU legnagyobb gazdaságainak – Olaszország, Franciaország – államadóssága meghaladja a GDP 100 százalékát is.

Az unió a jelentésében rámutatott arra is, hogy a hiány és az államadósság a következő években csökken, ráadásul az állami kiadások mértéke sem éri el idén azt a növekedési plafont, amely az unió ajánlásaiban szerepel, Brüsszel mégis azt állítja, megszegi hazánk a korábbi költségvetési ajánlásokat és kiigazításokat vár.

A bizottság problémásnak tartja, hogy a GDP-arányosan 0,6 százalékos költségvetési kiigazítást, így a hiánycsökkentést a kormány nem a rezsicsökkentés megszüntetésével éri el, hanem az állami beruházások átstrukturálásával, amelyek költsége tavaly a GDP 4,6 százalékát adta, idén pedig 4 százalékát.

A jelentés arra is rámutatott, hogy az uniós vissza nem térítendő támogatások és a helyreállítási alapból nyújtandó kedvezményes kölcsönök 2024-ben a GDP 0,8 százalékát adhatják a tavalyi 0,3 százalékot követően.

Rövid pórázon tartaná a tagállamokat az Európai Bizottság

Az Európai Unió tagállamainak egészen 2020-ig, a koronavírus-járvány megjelenéséig be kellett tartaniuk a hiányra és az államadósságra vonatkozó szigorú költségvetési fegyelmet. Brüsszel a Covid-19 okozta recesszió tompítása érdekében döntött e szabályok felfüggesztéséről. Az orosz-ukrán háború miatt ezt meghosszabbították, így a tagállamok az elmúlt négy évben a korábbiaknál jóval lazább költségvetéssel tervezhettek.

A költségvetési szabályok idei, újbóli bevezetése hozott némi változást és több területen is tartalmaz rugalmasságot, valamint átmeneti időszakot, de a tagállamok jelentős részének évekig, de egyes országokban akár évtizedekig is eltarthat az előírásoknak való megfelelés. A szakszervezetek, valamint a baloldali frakciók az elmúlt hónapokban keményen kritizálták Brüsszelt, mivel úgy vélik, a költségvetési szigor érdemben lassítja a zöld és digitális átállást, fékezi a reáljövedelmek emelkedését és az Európai Unió hátrányát okozza a globális versenyben, elsősorban az Egyesült Államokkal szemben.

2024. június 20. 16:28
Elfogtak egy budapesti gyilkost, évek óta keresték
Évek óta keresték gyilkosság miatt, most találták meg a rendőrök azt a 62 éves férfit, aki 2021 novemberében halálra...
Telefonért gyilkolt egy 12 éves lány, felvette a kamera a szörnyűséget
Úgy helyezte az élettelen testet, mintha semmi sem történt volna.
Vagyonért árulja csodajárgányát L.L. Junior, semmi sem hiányzik belőle
Bőrülés, kis kijelző, nagyképernyős tévé és hatalmas hangszórók szolgálják az utasok kényelmét.
14 éves fiú ölt Csernelyben
Minősített emberölés és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség egy fiata...
Ledobta a bikinibombát Zimány Linda, alig takarja valami napbarnított idomait
A szexi modell a francia riviérán sütkérezik.
Így hűsöltek ők!
Kutyameleg van! Strandolnak a házi kedvencek, a macskák is úsznak, sőt! A kutyák még a jet-skire is felültek. Az áll...
Tények teljes adás, 2024. július 23., kedd
VÉRFAGYASZTÓ - Meghalt a kórházban a szombat hajnali budapesti horrorbaleset 47 éves vétlen áldozata, ijesztő videón...
Engedjetek ki!
Félelem, kétségbeesés és harag. Százezer dühös ember várt órákon át arra az autójában, hogy végre hazamehessen Pozso...
Balaton vagy Adria?
Balaton vagy Horvátország? Hekk vagy kagyló? Melyik ország a drágább, melyik az olcsóbb? Minden nyaralási szezon elő...
Gyilkos viszony
Döbbenetes tragédia történt, újra gyászol a kézilabda világa. Nejlonba csomagolva találták meg a Debrecen egykori já...

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.