Biden embere, Pressman küldhette amerikai kiképzésre Gulyás Mártont

Joe Biden embere, David Pressman, a magyar kormányt rendszeresen támadó budapesti amerikai nagykövet választhatta ki Gulyás Mártont arra az Egyesült Államok kormánya által meghirdetett és finanszírozott ösztöndíjra, amelyen a szélsőbaloldali aktivista jelenleg részt vesz. A hivatalos ismertető szerint az amerikai sajtóban követett praktikákról szóló ösztöndíjat az elmúlt években számos másik magyar baloldali politikus, aktivista és újságíró megkapta, köztük Ficsor Ádám, Bajnai Gordon egykori titkosszolgálati minisztere.

Gulyás Márton március 21-én jelentette be, hogy egy többhetes ösztöndíjas képzésen vesz részt Amerikában.

A Partizán nevű Youtube-műsort működtető szélsőbaloldali aktivista nem is titkolta, hogy az ösztöndíjat az amerikai kormánytól kapta. Eleinte csak találgatni lehetett, hogy melyik programról van szó, de annyit tudni lehetett, hogy 80 éve fut a program, korábban voltak magyar résztvevői is. Gulyás a kinti élményeiről egy hírlevelet is indított Amerikai Anzix néven.

A legutóbbi, április 11-i beszámolójában elárulta, hogy „a program, amin részt veszek Edward R. Murrow amerikai rádiós- és televíziós újságíróról kapta a nevét.”

Fotó: Partizán/YouTube

Innentől már viszonylag könnyű kikövetkeztetni, hogy melyik ösztöndíjprogramról lehet szó.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma hirdeti meg évente az Edward R. Murrow programot, amelyen több mint száz újságíró vesz részt szerte a világból, hogy megismerhessék az amerikai újságírói praktikákat.

A program az amerikai külügyminisztérium mellett a Poynter Institute for Media Studies, valamint több vezető amerikai újságíró iskola együttműködésében valósul meg.

Az amerikai külügy honlapján található programismertető világossá teszi, hogy kiket várnak a háromhetes programra, hiszen a leírásban a baloldali narratíva jól ismert elemei tűnnek fel: a kurzuson egyebek mellett azt vizsgálják, hogy „a független média milyen alapvető szerepet játszik a szólásszabadság és a demokrácia megvédésében és erősítésében”.

Figyelemre méltó, hogy a résztvevőket az amerikai nagykövetségek jelölik és választják ki. A hivatalos indoklás szerint az adott újságíró eredményei, valamint az országuk és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok fejlesztésének lehetősége alapján.

Úgy tűnik tehát, hogy számottevő előnyt jelent, ha az ösztöndíjprogram kedvezményezettjei már korábban, a jelentkezésüket megelőzően is jó kapcsolatot ápoltak az Egyesült Államok nagykövetével.

Mindenesetre Gulyás Márton esetében ismert, hogy a magyar kabinettel szemben meglehetősen támadóan fellépő David Pressman budapesti amerikai nagykövettel, Joe Biden emberével megvolt ez a kapcsolat, valamint, hogy hasonló értékrendet képviselnek.

Az Edward R. Murrow Programot az International Visitor Leadership Program (IVLP), kezdeményezte, s a zászlóshajó lehet az egyik fontos találkozási pont az amerikai liberális elit és a külföldi együttműködő partnereik között.

A képzésen Gulyáson kívül a magyar baloldal számos szereplője is részt vett az elmúlt években. 

Például a titkosszolgálati ügyekkel gyakran foglalkozó Panyi Szabolcs, a Direkt 36 újságírója, az Orbán-kormány egyik leghangosabb bírálója 2014-ben végezte el ezt a programot. Akkoriban a budapesti amerikai nagykövet a kitiltási botrányról ismert André Goodfriend volt. Szintén Edward R. Murrow ösztöndíjas volt Vörös Szabolcs, a Válasz Online társalapítója.

Korábban a Magyar Nemzet Ficsor Ádám kapcsán írt az IVLP programról. Mint közöltük, Gyurcsány Ferenc volt kormányfő egykori kabinetfőnöke, Bajnai Gordon titokminisztere meglehetősen jó kapcsolatot ápolt a nagykövetséggel. Ficsort érdemesnek találták arra, hogy részt vegyen az amerikai külügyminisztérium külföldieknek szóló vezetői programjában.

Fotó: MTI

Néhány éve, 2018 őszén Szél Bernadett, az LMP egykori társelnöke adta hírül a blogján, hogy részt vehet az IVLP háromhetes programján. Legutóbbi pedig Hajnal Miklós (Momentum) és Németh Ákos szombathelyi tanácsnok (LMP) végezhette el az IVLP képzését, amely során a föderális állam működéséről, a decentralizált hatalommegosztásról tanulhattak.

Ugyancsak részt vett az IVLP ösztöndíj-képzésén Feledy Botond, akinek tavaly szeptember óta a Partizánon van műsora és hírlevele. Ezt megelőzően Feledy a German Marshall Fund of the United States ösztöndíj-programjának kedvezményezettje volt.

Az amerikai nagykövetség 2022. június 24-i bejegyzéséből kiderül, hogy az IVLP öregdiákja volt a Háttér Társaságnál dolgozó Dombos Tamás, Sulyok Viktória (Magyar Aszexuális Közösség) és jelölt volt Molnár Áron (noÁr). Az IVLP képzését elvégzők között található Nagy Gabriella, a Transparency International Magyarország közpénzügyi programok vezetője is.

Mivel az Egyesült Államok külügyminisztériumának programjáról van szó, ezért alapvetően amerikai költségvetésből finanszírozzák.

Azonban a Nemzetközi Oktatási Intézet működteti (Institute of International Education, IIE), ami viszont már Soros György alapítványához köthető.

Az IIE az Open Society Foundations-től már legalább 20 alkalommal kapott támogatást. Ráadásul nem is kevés pénzt fordított Soros a szervezetre, hiszen 2016-tól 2021-ig több mint 6.2 millió dollár, azaz 2.1 milliárd forint értékű támogatást kaptak.

Az említett Poynter Institute-on keresztül is érkeztek Soros-pénzek a programba, hiszen az OSF honlapján elérhető információk szerint eddig legalább 170 millió forint értékben kaptak támogatásokat a tőzsdespekuláns alapítványától.

Forrás: Origo

2023. április 14. 17:54
Ledobta kutyáját a negyedik emeletről, 20 métert zuhant az öleb
A házikedvenc nem élte túl a zuhanást.
Húscafatok lepték el az autópályát, le kellett zárni a külső sávot - videóval
Horrorfilmben is megállta volna a helyét a sztráda látványa.
Könyv készül Jákob Zoltán életéből, titkokat árul el a Nagy Ő
Magyarország egyik leggazdagabb embere hamarosan az ország szeme láttára kezd párkeresésbe a Nagy Ő című reality ker...
Nem lehet halottá nyilvánítani Suhajda Szilárdot
A hegymászó holtteste nem került elő.
Kisgyerekeket késeltek meg egy játszótéren, videón a szíriai támadó
Három gyerek életveszélyes állapotban van.
Eltapsolta összes hitelét a kocsma pénzeszsákja, majd lóvá tette a rendőröket
A rejtélyes rablót a nyomozók nem találták.
Dömötör Csaba: Ez a brüsszeli politika legrosszabb arca
Az államtitkár elmondta, Magyarországot sok milliárdos büntetéssel sújtaná Brüsszel, ha nem fogadunk be menekülteket...
A tökéletes külső titka
Még a legszebb és legcsinosabb nőknek is készülniük kell a nyárra, azaz folyamatos energiabefektetés nélkül ők sem l...
Tények teljes adás, 2023. június 9., péntek
ÁLDOZATOK - Ketten meghaltak Gyöngyöstarjánban, miután elsodorta őket a patak megáradt vize. Hidakat és kerítéseket ...
Soha nem fogom abbahagyni!
81 éves, de nem áll meg, egy igazi örökmozgó a keszthelyi Bagyó Árpád, azaz Árpi bácsi. Megállás nélkül fúr, farag, ...
Újabb terrortámadás volt Szomáliában
Guardiola: tévedés, hogy egy olasz csapat csak védekezni tud
Megdöbbentő vádak az ukrán hadsereg ellen
Újabb világcsúcsot futott a kenyaiak sztáratlétája
Őrült mérkőzésen, elképesztő fordulatok után dőlt el a férfi kézilabda döntő