Az ünnepeken is mozgásra ösztönzi a családokat az Aktív Iskola program

Elindította új iskolai mozgásösztönző programját, az Aktív Iskola védjegyrendszert a 2023/24-es tanévben a Magyar Diáksport Szövetség, mely pár tippel készült az ünnepekre.

A kezdeményezés hátterében azok a tudományos eredmények állnak, melyek szerint a rendszeres testmozgás komplexen gyakorol pozitív hatást a gyerekekre: nemcsak a testi egészségüket fejleszti, hanem egyebek között serkenti az agyműködést, oldja a stresszt, javítja a tanulási teljesítményeket, illetve a fizikai és mentális teherbíró képességet is.

Ezek alapján kijelenthető, hogy a gyerekek egészségének alapja a mozgás, és az aktív gyerekkorral lehet megalapozni az egészséges felnőttkort.

A program hangsúlyt fektet a minőségi testnevelésre, bővíti a tanórán kívüli iskolai sportfoglalkozások és tömegsport események körét, vagyis a minőségi diáksport kínálatát. Egészséges életmódot támogató és mozgásra ösztönző környezetet teremt, segíti a tanulói bevonódást, azaz az diákok bekapcsolódását az iskolai sportaktivitások, mozgásprogramok szervezésébe, lebonyolításába. Folyamatos tapasztalatmegosztó, tájékoztató és fejlesztést célzó kommunikációra ösztönöz az iskolán belül, a szülői közösséggel, más Aktív Iskolákkal, lehetséges partnerekkel az adott településen, tehát hangsúlyt fektet a partnerségre és a nyilvánosságra.

Az iskolák egészségfejlesztő munkáját ilyen formában, és ilyen komplexen korábban még egyetlen program sem támogatta és honorálta.

Az Aktív Iskola programot 2022-ben 74 iskolában tesztelte az MDSZ, és a részt vevő intézmények visszajelzései alapján kialakított kezdeményezés idén több, mint 300 iskolával indult el, ezzel közel 100 ezer gyermeket és rengeteg családot tud elérni.

A program szakmai támogatói a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Magyar Elhízástudományi Társaság.

Fotó: MDSZ hivatalos Facebook-oldala

Az ünnepek alatt is fontos aktívnak maradni

A WHO (2022) adatai alapján napjainkban a serdülők 81%-a és a felnőttek 27,5%-a nem éri el az ajánlott napi fizikai aktivitási mennyiséget. A fizikai aktivitás mennyisége gyermekkortól, az életkor előrehaladtával folyamatosan - évente átlagosan 7% - csökkenő tendenciát mutat.

Mivel a gyermekek többsége szinte csak az iskolai testnevelésórákon és sportfoglalkozásokon mozog, a hosszú iskolai téliszünet a COVID időszakhoz hasonló helyzetet generál, hiszen a fiatalok számára az iskola nem biztosítja a napi mozgást, továbbá a fiatalok gyakran a lakásba szorulnak és kevesebb inger ösztönzi őket az aktivitásra, testmozgásra.

Az ünnepek alatt nemcsak a fizikai aktivitás mennyisége csökken, hanem sok családban az ünnepi „lakomák” következményeként a bevitt energiamennyiség is megnövekszik. Az energiaegyensúly felbomlása zsírlerakódást eredményezhet, az inaktivitás pedig a fittségi állapot és ezáltal a közérzet romlásához vezethet.

Mindezek által egy ördögi kör alakulhat ki, az aktivitás csökkenése a fittségi állapot romlásához vezet, mely gyorsabb fáradást eredményez, ez pedig tovább csökkenti az aktivitási mennyiséget. Az inaktív életmód számos nem fertőző betegség (magasvérnyomás, szív érrendszeri betegségek, 2-es típusú cukorbetegség stb.) kialakulásának rizikóját megnöveli.

Így az Aktív Iskola program keretében a Magyar Diáksport Szövetség a szülőket szeretné ösztönözni a gyermekekkel közös fizikai aktivitásokra.

Már 4-7 éves gyermekeknél is megfigyelték, hogy az aktív anyák gyermekei 2-szer az aktív apák gyermekei pedig 3,5-szer nagyobb valószínűséggel aktívak, mint az inaktív anyák/apák gyermekei. Mindkét szülő aktivitása esetén a gyermekek 5,8-szor nagyobb valószínűséggel aktívak (Moore, 1990).

Balogh Gábor, az MDSZ elnöke már a COVID időszak előtt és alatt is odafigyelt saját és gyermeke testi egészségére, együtt sportoltak otthon.


Nem kivétel ez alól Béres Alexandra sem, aki amellett, hogy az Aktív Iskola program nagykövete, kétgyermekes anyuka is.

Két izgő-mozgó kislányom van, akikben – mint minden gyerekben – belülről fakad a mozgás iránti igény. Ezt mi, felnőttek csak elrontani tudjuk, a szülőknek így csupán annyi a dolguk, hogy mindig támogassák a gyerkőcöket a mozgásban, és keressék a lehetőséget a közös mozgásélményekre. Lehet ez a kertben, játszótéren, sípályán, koripályán, de a lakásban is, csak kreativitás kérdése. Ha ezek az élmények kicsi kortól kezdve beépülnek a közös programokba, akkor biztosak lehetünk abban, hogy elültettük bennük a mozgás szeretetét.

Azonban, ha valaki nehezebben venné rá magát a mozgásra, annak a szövetség 8 tuti tippet is összegyűjtött, melyek akár az egész családot mozgásba hozhatják.

  • 1. Évszaknak megfelelő sporttevékenység: A közös időtöltés egyik legkézenfekvőbb módja az évszaknak megfelelő sporttevékenység közös űzése. Nemcsak a síelés, a korcsolyázás, vagy akár egy közös családi túrázás a téli erdőben biztosíthat közös programot a családnak, hanem egy hóember megépítése, vagy egy családi hógolyócsata is remek lehetőség lehet a szabadidő közös, családi eltöltésére, az inaktivitással, ülő életmóddal töltött idő mennyiségének csökkentésére.

  • 2. Aktív társasjátékok: A téliszünet alatt remek közös családi feltöltődés lehet a társasjátékozás. Válasszunk olyan játékot, mely aktivitást igényel. Készíthetünk saját társasjátékot is, ahol saját magunk tervezzük meg, hogy egy-egy mezőre lépve milyen mozgást végezzünk, de készen is vehetünk ilyen társasjátékokat. Például a Twister, amely amellett, hogy kizökkenti a passzivitásból a családot, élvezetes szabadidőeltöltési lehetőséget biztosít az egész család számára életkortól függetlenül.
  • 3. Családi kihívások: Hosszú iskolaszünet idején családi kihívásokat is kitalálhatunk, melyben minden családtag részt tud venni. Ezek a kihívások lehetnek például ügyességi feladatok (buttle flip játék, célbadobás, dekázási verseny), de valamilyen teljesítmény elérésére irányuló tevékenység egyaránt (pl. egy hét alatt ki trambulinozik a családból a legtöbb percen keresztül, ki tud a legtöbbet megakadás nélkül ugrókötelezni, ki tud a családban a legtöbb fekvőtámaszt/felülést csinálni.) A családi teljesítményekről naplót is vezethetünk, mely hosszútávon az egyéni fejlődés kimutatására is alkalmas lehet.

  • 4. Lakásban végezhető egyéb aktivitások: Akármilyen kicsi helyünk is van, ki tudunk találni kihívást jelentő aktivitásokat, melyeket közösen valósítunk meg a gyermekeinkkel. Például: Az ajtófélfát kapunak kinevezve különböző méretű labdával játszhatunk kapurarúgó/dobó versenyt. A konyhaasztal közepére hálót, vagy akár könyveket állítva az otthonunkban is ping-pongozhatunk. A háztartási eszközökből (pl. vödör, fotelok, párnák) házi akadálypályát (exatlon pályát) építhetünk. A pálya teljesítési idejét mérve akár családi bajnokságot is rendezhetünk.
  • 5. Készítsetek közös videót (pl. TikTok)!
    Serdülő lányok körében elterjedtek a különböző rövid, zenés-táncos videók. Gyermekünkkel közösen is elkészíthetjük a saját videónkat.

  • 6. Családi Just Dance verseny: Rendezhetünk családi just dance estét, akár versenyt is, ahol – amennyiben nem rendelkezünk megfelelő eszközzel az ellejtett tánc értékeléséhez – a családtagok is értékelhetik egymás teljesítményét.
  • 7. Közös vezetett edzés: A világhálón (pl. youtube-on) számos mintafoglalkozást találunk (pl. yoga, aerobic, gerinctorna stb.) Keressük meg azt a mozgásformát, amit a gyermek és a felnőtt is szívesen csinál. Mutasson a szülő saját aktivitásával példát! Lehet, hogy napokig csak a szülő fogja egyedül az aktivitást végezni, de előbb utóbb a gyermek is be fog kapcsolódni! Ne feledjük, hogy az egészségügyi világszervezet állásfoglalása alapján már 5 percig tartó aktivitásokkal is tehetünk az egészségünkért! A gyermekeknél átlagosan napi 60 perces, felnőtteknél heti 150-180 perces testmozgás 5 perces aktivitások elvégzésével is teljesíthető. Kezdjünk olyan hosszúságú aktivitással, mely örömet okoz, hiszen ez hosszútávon meghatározza az aktivitás iránti motivációnkat.

  • 8. Vicces, aktivitásra ösztönző ajándékok: Lepjük meg az ünnepek alkalmából szeretteinket olyan játékokkal, eszközökkel, melyek élvezetes és aktív szabadidőeltöltésre ösztönöznek. Játsszon közösen a család ezekkel a játékokkal! Példaként néhány: kosárlabda kalap, célbadobós kalap, szoba-darts, gombfoci, falra szerelhető kosárpalánk.
2023. december 12. 10:29
Egy fiatal lövöldözött Szolnokon, egy biciklis postást többször eltalált
Délutáni autókázásnak indult az egész.
Németh Lajos megerősítette a nyugtalanító pletykákat: A hír igaz
Élő adásban közölte a nézőkkel.
Tűz ütött ki egy németországi nyugdíjasotthonban, többen meghaltak
A tűzesetben egy tűzoltó és egy rendőr, valamint rengeteg idős sérült meg.
„Nem vagy olyan hülye, mint amennyire kinézel” - durván odaszúrtak az elismert magyar énekesnek a TV2 stúdiójában
Derült égből villámcsapásként érte.
Életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba egy csecsemőt, a szomszédok segítségét kérte a kegyetlen apuka
Görcsrohamot kapott, majd elájult.
Vízihullát találtak Békéscsabán, eljárást indított a rendőrség
Az Élővíz-csatornában látták meg az élettelen nőt.
Tények délben teljes adás, 2024. március 5., kedd
TRAGÉDIA - Egy nő meghalt és hatan megsérültek egy brutális balesetben Debrecenben. Két autó ütközött, majd a járdár...
Tények reggel teljes adás, 2024. március 5., kedd
RETTEGNEK - Már az utcára is alig mernek kimenni sötétedés után, félnek a falubeliek, amióta valaki halálra vert egy...
Napsütés és záporok leginkább
időjárás-jelentés, 2024. március 5., kedd, reggel
Meghalt Jurák László
92 éves volt.
Két magyar is játszott a Borussia Dortmund ellen
Újabb megsemmisítő magyar győzelem az olimpiai selejtezőtornán
Székely Norbert: Olyan szurkolást kaptunk, amilyet én még sohasem éltem át
A magyar kosárcsoda hőse: Majdnem elsírtam magam, de inkább majd vasárnap - videó
Krausz Gábornak üzenhetett Tóth Gabi

Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
Halálos baleset történt a 4-es főúton Újfehértónál
A baleset helyszínén teljes útlezárás van érvényben - írták a police.hu oldalon
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Karambol a 4-es főúton Nyíregyházánál - Teljes útzár!
A 262-es és 263-as kilométer között teljes szélességében lezárták a főutat.
Halálos baleset történt a 85-ösön, a szomszédos vármegyében
20:34 - A sofőr meghalt
Felborult egy autó a 84-esen főúton
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Felborult egy autó a 84-esen, Lövőnél
A tetejére borult egy személyautó a 84-es főút 95-ös kilométerénél, Lövő térségében. A balesethez a sopronkövesdi hivatásos és a völcseji önkéntes tűzoltók érkeztek ki, akik rögzítették, majd áramtalanították a járművet. Az érintett útszakaszon egy sávon halad a forgalom - közölte péntek este a katasztrófavédelem.
Kamion és kisteherautó ütközött össze az 5-ösön, Lajosmizsénél
A 66-os és 65-ös kilométer között félpályán halad a forgalom.
Karambol a kórház közelében Nyíregyházán
Két személygépkocsi ütközött össze a Szent István utcán Nyíregyházán péntek délután. A vétlen autóból egy sérültet kórházba szállítottak. A baleset okát a rendőrség vizsgálja.
Baleset történt a 4-es főúton Kőlaposnál
Egy személy megsérült abban ráfutásos balesetben, ami pénteken délután történt a 4-es főúton Kőlapos közelében. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit.
Kerékpározás közben telefonált egy nő Egerben, súlyos baleset lett a vége
Az ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.
Baleset történt Zalaegerszegen
Baleset történt Zalaegerszegen a Hock János utca 92-nél péntek délután 4 óra tájt. A helyszíni szemle időtartama 1 órát vesz igénybe. Torlódás és lezárás nincs a helyszínen, de mindenki körültekintően vezessen. 

Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Csókolózós képpel tudatták: fiatal üzletemberbe szerelmes Gáspár Virág
Szerelmükről adtak bizonyítékot.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most jött: halálos horrorbaleset történt az M3-ason - helyszíni fotók
Halálos baleset történt kora este az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 31-es kilométerszelvényében. A rendőrség beszámolója szerint egy 43 éves ukrán sofőr kocsijával hátulról nekiütközött az előtte forgalmi okból lassító 33 éves mogyoródi férfi által vezetett teherautónak, amiben egy 51 éves férfi is utazott.
Most derült ki: június óta rákkal küzd a képernyőről eltűnt műsorvezető
Nagyon népszerű arca volt a híradónak.
Baleset történt a 85-ös főúton: a sofőr a helyszínen életét vesztette
A helyszínen életét vesztette a sofőr.
Baleset a Paksi Atomerőműnél: többen is megsérültek!
A rendőrség adott tájékoztatást a történtekről.
Kiderült a titok az Aldi pénztárosairól - ez minden egyes vásárlót érint!
Ez segít alacsonyan tartani az árakat.
Krausz Gábor fotóját máris egy társkeresőn látták viszont
A sztárt egy társkeresőn találták meg.
"41 éves vagyok, és hozzámentem a legjobb barátom iskolás fiához – ő 16 éves"
Legjobb barátja fiához ment feleségül egy 41 éves nő és állítja, ez legális.
Még csak 15 éves, de meseszép: Jázmin lehet Palvin Barbi utódja
Kifutóról álmodik.