A börtönbiznisz haszonélvezője volt a Brüsszelben Magyarország ellen dolgozó ügyvéd

A magyar adófizetőknek nagyjából tízmilliárd forintjába került az a börtönkártérítési perdömping, amelynek egyik haszonélvezője az időközben már Brüsszelben hazánk ellen dolgozó Magyar Gábor ügyvédi irodája volt. A börtönbiznisszel jól járt az apja és egyben ügyvédtársa, Magyar György, baloldali politikus, az ellenzéki előválasztás szervezője is – írta meg vasárnap az origo.hu.

2022. október 23. 11:06

A 2017-től Brüsszelben Magyarország ellen dolgozó baloldali aktivista korábban ügyvédként az úgynevezett börtönbiznisz kapcsán vált ismertté. Magyar Gáborék családi ügyvédi irodája volt az egyik haszonélvezője azoknak a dömpingszerűen beadott kártérítési pereknek, amelyekkel esetenként több millió forintot jártak ki a fogva tartott bűnözőknek. Nagyjából tízmilliárd forintjába kerülhetett a magyar adófizetőknek a Soros-hálózat által is ösztönzött és támogatott börtönbiznisz - erről írt a Magyar Nemzet még 2020-ban.

A lap birtokába került dokumentumokból az is kiderült, hogy egyes ügyvédek alkalmanként milliós kártérítéseket értek el rossz börtönkörülményekre hivatkozva olyan bűnözőknek, mint ifj. H. Dezső, aki 2008-ban több társával meglincselte Szögi Lajost Olaszliszkán.

A különböző forrásokból származó dokumentumok adatait összevetve megállapítható, hogy 2015 tavasza és a következő év februárja között több mint másfél millió eurót ítélt meg az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a hozzá forduló fogvatartottaknak, ami akkori árfolyamon számolva nagyjából félmilliárd forintot jelent. Aztán 2017 márciusától 2019 végéig további 8,5 milliárdot fizetett ki az állam már szabadult, illetve büntetésüket töltő elítélteknek.

Az első nagy összegű kártérítéseknek gyorsan híre ment a börtönökben, valószínűleg annak is, hogy például a Helsinki Bizottság ezekben az években több mint százmillió forintos támogatást kapott Brüsszelből, az Európai Bizottságtól, a Soros-hálózattól, valamint az Oak Alapítványtól különböző, részben a fogvatartottak jogvédelmét, jogtudatosságát, illetve jogérvényesítését elősegítő kampányokra.

Fotón: Magyar György és Magyar Gábor (origo.hu)

A perek indítását utóbb még egy formanyomtatvány elkészítésével is megkönnyítették, ami az előzőekkel együtt oda vezetett, hogy strasbourgot valósággal elárasztották a magyar ügyek.

Az origo.hu cikke hozzáteszi, kijelenthető tehát, hogy valóságos biznisszé vált a magyar állam perlése és Magyar Gábor irodája az egyik haszonélvezője volt a kártérítési ügyeknek. A 2018-ban MSZP-s színekben képviselőjelölt, majd a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagjaként politikusként is aktív Magyar György fia 2015-ben a Népszava kérdésére megjegyezte: „Sajnos egyre több komoly ügy kerül Strasbourgba, lassan egy külön magyar osztályt lehetne létrehozni." Arról persze már szemérmesen hallgatott, hogy a dömping egyik haszonélvezője éppen a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda lehetett – legalábbis a nevük feltűnően sokszor került elő az EJEB döntéseiben.

Magyar György is jól járt a börtönbiznisszel - írta az Origó 2020-ban. Az ügyvéd-politikus a Lóerő nevű autós portálnak korábban azzal kérkedett, hogy neki „a Lexus tökéletesen elég", és mindig is ilyen márkájú autója volt, van és lesz. A 20 milliós kocsival kapcsolatban hozzátette, hogy ez neki „elég", vagyis még szerénynek is tartja magát. Szintén az Origó cikkében olvasható, hogy Magyar nem csak a gépjárművek terén áll jól: „a cégadatbázis szerint Budapest egyik legelitebb és legdrágább árfekvésű helyén, a belvárosban van a bejelentett lakcíme".

Gyomorbaj? Sietve hágta át a létező összes szabályt a 10-es út fenegyereke
A sofőr ámokfutását egy fedélzeti kamera rögzítette.
Meghan Markle-nek megtiltották, hogy szakemberhez forduljon
Korábban sokkolta a közvéleményt, mikor öngyilkos gondolatairól beszélt, most elmondta, miért tette. 
Különös fotók készültek a Mecsekben, több méteresre nőttek az óriási árnyak
A látvány leírhatatlan.
Börtönre ítélték Lagzi Lajcsit
Nem ússza meg a börtönt Galambos Lajos! Az ország trombitása hét éven át bizonygatta az igazát, de hiába. A zenész m...
Rekordot dönt Demjén Ferenc
Rekordot dönt a 75 éves rocklegenda! Demjén Ferenc az egyetlen olyan magyar előadó, aki huszonötödszörre tölti meg a...
Agrárminisztérium: sok lehetőséget kínál az új közös agrárpolitika
Sokféle lehetőséget és opciót kínál az új, 2023 és 2027 közötti uniós támogatási időszakban a közös agrárpolitika (K...
Brutális összeget nyert egy magyar az Eurojackpoton, két másik magyar is mázlista
Magyar telitalálat az Eurojackpoton, a nyeremény bruttó 30 milliárd forint
Tények este teljes adás, 2022. december 9., péntek
FRONTÁLIS - Szörnyethalt egy 32 éves férfi, miután összeütközött egy másik sofőrrel Újpesten, majd egy házfalnak is ...
Tények Plusz adás, 2022. december 9., péntek
ELTEMETTÉK JIMMY ÉDESANYJÁT - Anna nénitől a Cinkotai temetőben mintegy százan vettek végső búcsút. A szertartáson e...
Tények röviden, 2022. december 9., péntek
Tények röviden adás
Kétszer is megb.sztalak titeket! - üvöltötte az argentinok kapusa a hollandoknak
Hajdú Péternél magyarázkodott a letöltendő börtönbüntetésre ítélt Lagzi Lajcsi, a bírónőt szidta
Itt van a megdöbbentő fehérorosz bejelentés
Brüsszelnek nem elég a szankciós benzinár, még a jövedéki adóját is emelni akarja
Brüsszeli letartóztatások: a baloldal mindenhol ugyanúgy működik: külföldi pénzeket fogad el befolyásért cserébe