Bár az elmúlt években szemmel láthatóan csökkent a hazai dohányosok száma Magyarországon, még mindig riasztó a statisztika. A leszokás nem egyszerű, de ma már rengeteg lehetősége van azoknak, akik nem tudják egyik napról a másikra letenni a cigarettát. A legnépszerűbbek a tapaszok és a rágógumi, de meglepő módon az étrendünkkel is segíthetjük a leszokás folyamatát. Habár ezekben a zöldségekben rendkívül kis mennyiségű nikotin van – így függők nem lehetünk tőlük –, a Sun szerint egy kutatás mégis azt bizonyítja, hogy azok, akik több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztottak, háromszor nagyobb eséllyel maradtak legalább 30 napig füstmentesek.
Padlizsán
A vegetáriánus ételek egyik kedvenc alapanyaga, a padlizsán is tartalmaz nikotint. Talán ebből a szempontból legtöbbet emlegetett zöldség, a dohányhoz és a következőkhöz hasonlóan a burgonyafélék családjába tartozik. Minden grammja 100 mikrogramm nikotint tartalmaz, de aggodalomra semmi ok, hiszen körülbelül 10 kilogrammot kellene belőle megennünk, hogy egy cigarettányi mennyiségű nikotin kerüljön a szervezetünkbe.
Burgonya
A magyarok egyik kedvenc zöldsége. Szeretjük köretként és főételként is, törve vagy pürének, sőt még pogácsában is. Ez a sokszínűen felhasználható zöldség körülbelül 15 mikrogramm nikotint tartalmaz, zöld, éretlen állapotában ez a mennyiség már 42-re, pürésítve pedig akár 52-re is nőhet.
Karfiol
Az egyik legmeglepőbb a sorban a karfiol. A többitől különbözően már nem a burgonyafélék családjába tartozik, mégis grammonként akár 16,8 mikrogramm nikotint is tartalmazhat.