15 éves a vizitdíj és a kórházi napidíj - Márki-Zay szerint hiba volt eltörölni

A fizetős egészségügyet Gyurcsány Ferenc kormánya vezette be 2007 februárjában, amelyet végül a Fidesz népszavazása söpört el.

2022. február 15. 16:14

Éppen 15 éve, 2007. február 15-én vezette be a Gyurcsány-kormány a vizitdíjat és kórházi napidíjat, melyeket az akkor ellenzékben lévő Fidesz kezdeményezésére indított 2008-as népszavazás eredményeként kényszerült eltörölni a baloldali kormány.

Gyurcsány Ferenc 2006-ban viszont egyszerűen nem mondott igazat a magyar embereknek, ugyanis az Orbán Viktorral folytatott akkori televíziós vitájában azt mondta, nem lesz vizitdíj. A bukott politikus akkor úgy fogalmazott: "nem igaz az, hogy kormánya 'gyógyszerfelírási díjat' akar bevezetni". 2007-ben viszont mégis bevezették a vizitdíjat, amely hatalmas felháborodást keltett.

A vizitdíj összege alapesetben 300 forint volt. Emelt összegű, vagyis 1000 forintos vizitdíjat akkor kellett fizetni, ha:

  • a beteg nem a háziorvásához ment;
  • beutaló nélkül látogatott meg egy szakrendelést;
  • az ügyeleti ellátást valódi ok nélkül vette igénybe.

Továbbá vizitdíj köteles volt a háziorvosi ellátás, a fogászati ellátás, a járóbeteg-szakellátás, a járóbeteg szakellátás keretében igénybe vett orvosi rehabilitációs ellátás is. Kórházi napidíjat az orvosi beutalás alapján igénybe vett fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás, a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás keretében igénybe vett rehabilitációs ellátásért kellett fizetni.

Fotó: Illusztráció

Az intézkedés ellen az akkor ellenzékben lévő Fidesz kezdeményezett népszavazást. A referendumon végül több mint nyolcvan százalékos fölénnyel mondtak nemet a magyar emberek a vizitdíjra és a kórházi napidíjra.

A baloldali kormány a népszavazás eredményének ismeretében 2008. március 31-ével megszüntette a vizitdíjat. A népszavazás következményeként az egészségügyi minisztert is menesztette a kormányfő, 2008. április 30-i hatállyal. Ez pedig az MSZP-SZDSZ koalíció felbomlásához vezetett.

A baloldal azonban azóta sem foglalkozik a nép akaratával, hiszen a vizitdíj és a kórházi napidíj továbbra is napirenden van náluk, noha az emberek ebből már akkor sem kértek.

Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje elmondta, hogy hibának tartja a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlését, mivel szerinte egy ”demokratikus országban” erről nem szabadott volna népszavazást tartani, ráadásul ő csak akkor nyugodt, ha az egészségügy üzlet.

A baloldal programját ma is azok az egészségügyi tanácsadók írják, akik a vizitdíjat és a kórházi napidíjat is támogatták, sőt egészségügyi hozzájárulás bevezetését javasolják a nyugdíjasoknak is.

Márki-Zay Péter a 2008-as vizitdíjról tartott népszavazást egyenesen hibának tartja, szerinte eleve nem lett volna szabad átengednie az Alkotmánybíróságnak. Úgy fogalmazott: kultúrországokban nem szoktak ilyeneket kérdezni.

"Nem ördögtől való gondolat, bár tudom, hogy a kórházi napidíj és a vizitdíj a népszavazás óta tabu. Nagy hiba. Demokratikus országokban nem lehet szavazás kérdése egy adó, egy költségvetési bevétel. Nagyon veszélyes demokratikus választáson föltenni olyan racionális, gazdasági kérdést, mint amilyen például a háromszáz forintos vizitdíj. Ilyen ügyeket egyáltalán nem lehet népszavazáson eldönteni, a magyar egészségügy megérett a piacpárti reformokra" - közölte a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

Márki-Zay Péter ugyanazt vallja, mint Gyurcsány Ferenc, miszerint a gyógyítás csupán üzlet.

"Őszintén szólva én nyugodtabb vagyok, ha az egészségügy egy üzlet, minthogyha nem üzlet. Ha kell, akkor fűszoknyás lányok mojitot szolgálnak fel, hogyha valakinek a biztosítása vagy a saját pénztárcája azt is fedezi" - fejtette ki Márki-Zay.

A baloldal és miniszterelnök-jelöltjük ma is egyértelműen az egészségügy drasztikus magánosítása mellett foglal állást, és üzleti alapra akarja helyezni az egészségügyet. Szerinte a magyarok inkább menjenek Indiába szemműtétre, a nőknek meg azt üzeni, hogy a szüléshez nem kell orvos.

45 percen múlt élete, szívműtétje volt
Az utolsó pillanatban mentették meg Bodrogi Gyula életét. A legendás színész napok óta köhögött és levegőt is alig k...
Pszichológushoz küldte a felesége
Rubint Réka egy nagyon erős asszony; mindenféle értelemben. Életmentő műtét, haláleset és sztrók: néhány olyan pánik...
Rettegnek a perverz kukkolóktól
Egyesek gyűlölik, ha megbámulják őket mondjuk az edzőteremben vagy az utcán... A férfiak között vannak, akik nyíltan...
Egy kést ajándékozott volt férjének
Úgy megtépte az exfeleségét, hogy még a fejbőréből is kiszaladt egy darab. Ezt állítja Johnny Depp és Amber Heard eg...
Helikopterezve győzte le a tériszonyát
Több milliárd forint és több tízezer lóerő lepte el a festői szépségű Etyek egyik zöld gyepét. A legerősebb és a leg...
Sztrókja után kezdték el új életüket
A sztrókja után kezdett új életet, végre a családi fészkük is kész lett és a családjával már a második babát tervezi...
4 éve házasok, folyamatosak a botrányok
4. házassági évfordulóját ünnepli a hercegi pár: Meghan és Harry. A pár élete azonban nem lehetett sokáig derűs és f...
Férje a támasza a gyászban Pamelának
Néhány hete még nem sejtette Hódi Pamela, hogy hamarosan végzetes tragédia árnyékolja be az életüket, és ő marad egy...
Alig volt meg az eljegyzés, szakítottak
Újra egyedülálló lett a híres edző, Shane Tusup. Hosszú Katinka volt férje és egyben korábbi edzője tavaly ősszel jö...
Halálos veszély: Iskolai zaklatások
Fagyállót ivott egy nyolcadikos fiú, állítólag az egyik tanára miatt volt annyira elkeseredve, hogy élni sem volt ke...