Újabb országok vezettek be korlátozásokat a Kínából beutazókkal szemben

Újabb országok vezettek be beutazási korlátozásokat a Kínából érkezőkkel szemben a koronavírus-fertőzöttek számának gyors kínai növekedése miatt.

2022. december 31. 08:52

Európában Olaszország után másodikként Spanyolország is bejelentette pénteken, hogy a Kínából érkezőknek koronavírustesztet kell végeztetniük, vagy teljes oltási sorral kell rendelkezniük a belépés előtt. Az intézkedés életbe lépésének pontos dátumáról később döntenek.

Franciaország két napnál nem régebbi negatív koronavírusteszthez köti a Kínából közvetlen járattal, illetve átszállással érkező utasok számára a belépést - közölte pénteken az egészségügyi minisztérium. A Kínából érkező légijáratokon a maszk viselése is kötelező lesz. A rendelkezés életbe lépésének időpontját nem közölték. A brit kormány is kötelező negatív tesztet ír elő indulás előtt a Kínából érkezők számára.

Az Egyesült Államok kötelező koronavírus-tesztelést írt elő minden Kínából érkezőre. Az intézkedés január 5-én lép életbe, és minden 2 évnél idősebb beutazóra érvényes, illetve az amerikai állampolgárokra is. Az utazóknak két napnál nem régebbi negatív koronavírusteszttel kell rendelkezniük, és azt a repülőgépre szállás előtt kell bemutatniuk.

Dél-Korea pénteken közölte, hogy hétfőtől csak 24 óránál nem régebbi negatív teszttel léphetnek be az országba a Kínából érkezők, csütörtöktől pedig minden Dél-Koreába érkezőre vonatkozik a kötelező negatív koronavírusteszt.

A fotó illusztráció: MTI

Japán is bejelentette, hogy hasonló korlátozásokat vezet be, és korlátozzák a négy legnagyobb japáni repülőtérre Kínából érkező gépek forgalmát.

Az Európai Unió is további intézkedéseket fontolgat. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) csütörtökön még indokolatlannak nevezte a Kínából az Európai Unióba (EU) beutazó állampolgárok kötelező koronavírus-tesztelésének bevezetését. Sztella Kiriakidesz, az EU egészségügyi biztosa csütörtökön felszólította a tagállamokat: vizsgálják felül a hazai intézkedéseket, és szükség esetén szigorítsák ezeket.

Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter Berlinben pénteken kijelentette, hogy nincs szükség kötelező tesztelésre, de készülnek a különböző variánsok figyelésére az európai repülőtereken. A miniszter egységes európai intézkedéseket szorgalmazott.

Az izraeli egészségügyi minisztérium is bejelentette pénteken, hogy kötelezővé teszik a Covid-tesztet a Kínából érkező külföldi utasok számára. Kötelezik a külföldi légitársaságokat, hogy csak negatív koronavírusteszttel rendelkező külföldi utasokat vegyenek fel Kínából induló járataikra. Malajzia közölte, hogy a nemzetközi repülőtereken lázat fognak mérni.

A kínai állami média bírálta a több kormány által is bevezetett korlátozó intézkedéseket. A Global Times című angol nyelvű napilap csütörtök este "alaptalannak" és "hátrányosan megkülönböztetőnek" nevezte ezeket, megjegyezve, hogy "a valódi céljuk a Kína által három éven át kifejtett Covid-ellenes erőfeszítések szabotálása" és "a kínai rendszer elleni támadás". Kína január 8-tól megszünteti a beutazók számára eddig kötelező karantént, de továbbra is kötelező a két napnál nem régebbi koronavírusteszt.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója csütörtök este "érthetőnek" nevezte az egyes országok által meghozott korlátozó intézkedéseket, tekintettel arra, hogy Kínából nem érkezik széleskörű tájékoztatás. A főigazgató szerint több információra van szükség ahhoz, hogy pontosan fel lehessen mérni a fertőzés kínai terjedését, mielőtt a szervezet állást foglal a beutazás esetére elrendelt tesztek kérdésében.

Kínában a korábbi korlátozások december 7-i eltörlése óta gyorsan nő a fertőzöttek száma. Csak december első három hetében hivatalosan meg nem erősített hazai becslések szerint 248 millió embert fertőzött meg a koronavírus.

Forrás: MTI

Túlságosan beleélte magát a videójátékba egy veszprémi férfi, vérfürdővel végződött az utolsó pálya
Egy veszprémi gyárban ölte meg kolléganőjét a 25 éves férfi, vádat emeltek ellene.
Durva fenyegetéseket kapott több zalaegerszegi iskola, kiürítették az épületeket
Zalaegerszegen hét iskolát evakuáltak.
Gyönyörű fotókon a jegesedő Balaton, leírhatatlan az elénk táruló látvány
Nem csak a magyar tenger, hanem a növényvilága is jégtakaróba burkolózott.
Óriási lángok csaptak fel a VII. kerületben, szinte teljesen kiégett egy furgon
Egy kisteherautó kapott lángra a Nefelejcs utcában.
Paks II.: Megtörtént a nagy bejelentés
Rendkívüli bejelentést tett a Roszatom vezérigazgatója.
Nincs viszály a testvérek között
Közel 6000 szurkoló előtt lépett pályára Tatabányán az ország második leghíresebb Valmar párosa. Nem tévedés. Valkus...
Veszélybe került a karrierje
Még az sem kizárt, hogy a Sztárban sztár leszek! a karrierje vége Molnár Tibinek. A Trap kapitányként ismert zenész ...
Elég a támadásokból!
Kapott hideget-meleget. Dudás Miki feleségét néhány hónappal ezelőtt azzal vádolták meg, hogy már nem alkotnak egy p...
Így él az ország bugyiárusa
Pongót 20 évvel ezelőtt még a Big Brother-ben ismerte meg az ország. A műsor után még néhány évet eltöltött a showbi...
Fejbe lőtte magát a kisfiú
Akár tragédia is történhetett volna annak a 17. kerületi háznak az udvarán, ahol fejbe lőtte magát egy fiú. A tíz év...
Feltűnően nagyobbak lettek Gelencsér Tímea mellei - kép
Orbán Viktor remek hírt közölt a nyugdíjakkal kapcsolatban
Tolvai Reni teljesen összeomlott
Egy visszavonult játékos segítheti ki a bajból a győri kézilabdacsapatot
Kifütyülték Joe Biden dögunalmas és üres évértékelését a republikánusok