Szijjártó Péter: A nemzetközi közösségnek segítenie kell a szíriai menekültek hazatérését

A nemzetközi közösségnek változtatnia kell a hozzáállásán, a szíriai menekültek hazatérésének elősegítésére kellene fókuszálnia, máskülönben a helyzet a Közel-Kelet destabilizációjához, és a migrációs nyomás példa nélküli erősödéséhez vezethet - figyelmeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bejrútban.

2023. január 12. 13:44

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a szíriai polgárháború hatásaival foglalkozó konferencián közölte, hogy Magyarországon Európában egyedülálló a politikai stabilitás, így a kormány képviselői megengedhetik maguknak, hogy nyíltan és őszintén beszéljenek a legvitatottabb kérdésekről is.

"Elég bátrak vagyunk ahhoz, hogy kimondjuk, a migráció rossz és veszélyes jelenség, (...) hogy a migrációt nem ösztönözni kell, hanem meg kell állítani" - mondta.

"A migráció a származási országok számára veszteséget, a tranzit- és a célországok számára pedig destabilizáló tényezőt, illetve veszélyt jelent" - tette hozzá.


Ezzel kapcsolatban leszögezte, hogy az ukrajnai háború miatti élelmezési világválság és a bevándorlás ösztönzése együttesen újabb "masszív, minden korábbinál nagyobb" migrációs hullámokat válthat ki.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek a migráció bátorítása helyett a hazatérést lehetővé tévő körülmények mielőbbi megteremtésén kellene dolgoznia. Ennek elmaradása ugyanis szavai szerint további régiók destabilizálódásához vezethet, ami súlyos globális biztonsági kihívásokat eredményezne.

"Szeretném kifejezni legmélyebb tiszteletünket Törökország, Libanon, Jordánia, Irak és Egyiptom felé, amiért befogadták azokat az embereket, akiknek el kellett hagyniuk az otthonukat" - jelentette ki, és rámutatott, hogy ezek az országok mára kapacitásaik határára jutottak, ezért enyhíteni kell a terheiken.

"A Nyugatnak ezen országok kioktatása, bírálata, leckéztetése, illetve inszinuálása helyett tiszteletét és háláját kellene kifejeznie, azt kérdezve, hogy mit tudunk segíteni?" - fogalmazott.
Aláhúzta: Libanon továbbra is számíthat Magyarországra, miután a kormány hisz abban, hogy a tünetek kezelése helyett a migrációt kiváltó okokat kell megszüntetni.

A miniszter a Hungary Helps programot ismertetve kiemelte, hogy a cél az emberek helyben maradásának támogatása, a problémák exportálása helyett a segítséget kell odavinni, ahol a baj van.

Arról is beszámolt, hogy hazánk 63 templomot újított és újít fel Libanonban összesen 3,8 millió dollár értékben, így lehetővé téve a keresztény közösségek számára a vallásuk gyakorlását.


Tájékoztatása szerint a kormány Szíriában is számos projektet végrehajtott, nagyjából 27 millió dollár értékben. Ennek keretében Magyarország részt vett több száz épület, köztük iskolák újjáépítésében, támogatást nyújtott egyebek mellett kórházak működtetéséhez, mezőgazdasági projektekhez és ezer egyetemi hallgató tanulmányaihoz is.

"Ha a nemzetközi közösség nem változtat a megközelítésén, akkor egyre több szíriai fogja elhagyni az otthonát, és egyre kevesebben fognak hazatérni" - mondta, azt hangsúlyozva, hogy ez komoly kihívást jelentene a térség stabilitása szempontjából.

"Számunkra Közép-Európában a Közel-Kelet stabilitása nagyon fontos, egyértelműen nincs szükségünk újabb biztonsági kihívásokra napjainkban" - összegzett.

Forrás: MTI

Közúti igazoltatás közben sérült meg egy rendőr, videón, ahogy egy ámokfutó majdnem átmegy rajta
A járőrt láb-, váll- és hátsérülésekkel szállították kórházba.
Gyilkosnak adta ki óbudai lakását egy férfi, vérfürdővel végződött az elszámolás
A hidegvérű óbudai gyilkossal szemben most zárult le a nyomozás.
A francia labdarúgókupa mostantól hosszú éveken át a Spílereken
Újabb prémium labdarúgó eseménysorozat magyarországi közvetítési jogait szerezte meg a TV2 Csoport sportcsatornája. ...
Rekordévet zárt a Ferrari, 2022 a cég éve volt
Minden üzemgazdasági mutatószámban rekorderedményt ért el tavaly a Ferrari a csütörtöki éves beszámolója alapján. A ...
Véres fagyit osztogattak egy brazil állatkertben, gyorsan elfogyott a bizarr desszert
Ezzel próbálják csillapítani a Rio de Janeiróban tomboló 50 Celsius-fokos hőséget.
Fejet hajtott előtte a világ
Ahogy a sportban, a körmöknél is létezik olimpiai bajnokság. Ez pedig azt jelenti, hogy a körömépítésnek is van aran...
Semmit sem tudnak eltitkolni előlük
A farkasligeti fodrászatban több a pletyka, mint a vendég. A családias, jó hangulatról pedig nem mások gondoskodnak,...
Feltámadt a tavaszi szél
Freddie Mercury, a Queen legendás frontembere akkor írta be magát örökre a magyarok szívébe, amikor elénekelte a Tav...
Hová tűntél, Vanda?
Nincs jogosítványa, ezért hóban-fagyban biciklivel járja a várost, rendszeresen jótékonykodik. Dombóvári Vanda kisfi...
Teljes sötétség
Sötétségben élnek az emberek, naponta mindössze 3-4 órás az áramszolgáltatás Kárpátalján. A boltosok aggregátorral v...
Hiába az elköltött százmilliók, képtelen nyerni a Chelsea
Hanga Ádámék őrült csatában nyertek rangadót a férfi kosárlabda Euroligában
Megint lebuktak a brüsszeli hazugságok: teljesen hatástalanok a szankciók
Belátni Köllő Babett miniszoknyája alá - kép
Csak melltartót vett fel nyitott kabátja alá Iszak Eszter - kép