Szijjártó: az orosz gázvásárlás bírálói nem tettek semmit a diverzifikáció érdekében

Meglehetősen ellentmondásos, hogy azok a szereplők, akik leginkább bírálják Magyarországot az Oroszországgal való energetikai együttműködése miatt, semmit nem tettek a térség ellátásának diverzifikálása érdekében - jelentette ki hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

2021. december 06. 12:26

A minisztérium közleménye szerint a Budapest LNG Summit konferencián Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a koronavírus-járvány egyebek mellett Európa biztonságos energiaellátásának kérdéséről is elterelte a figyelmet, amelyet sokan hibásan adottságként kezeltek az elmúlt időszakban, pedig azért folyamatosan meg kell dolgozni. Figyelmeztetett: "az ilyen felelőtlen hozzáállásnak egyszer meg kell fizetni az árát, sajnos leginkább a fogyasztóknak".

Elmondta, miközben Magyarország felelősségteljes energiapolitikát folytat, folyamatosan kongatta a vészharangot, hogy a kontinens ellátásának biztonsága veszélyben van. Európának minden lehetősége megvolt arra, hogy felkészüljön egy válságos helyzetre, s megelőzze azt, azonban ehhez a dogmatikus megközelítés helyett a szakmai döntéshozatalra kellett volna összpontosítani - mondta.

Szijjártó Péter több ponton is hibásnak nevezte az európai politikát. Mindenekelőtt rámutatott, hogy bár voltak bizonyos előrelépések, az elmúlt években egyetlen olyan nagyobb fejlesztés sem történt, amely gyökeres változást hozott volna a leginkább kiszolgáltatott régió helyzetében.
Sérelmezte emellett, hogy a politikai és ideológiai kérdéseket túlságosan belekeverték az energetikai döntésekbe, kiemelve, hogy "politikai nyilatkozatokkal nem lehet fűteni az otthonokat". Illetve megemlítette, hogy nem voltak feltöltve kellő mértékben a gáztározók a kontinensen, különösen annak nyugati felében.

Hibának nevezte, hogy az energetikai átállásban megfeledkeztek az átmeneti időszakról, és hátrányos megkülönböztetés éri a nukleáris energiatermelést. A miniszter leszögezte, hogy a kormány mindig támogatta az európai energiabiztonság erősítését célzó terveket, például a horvátországi LNG-terminál építését, valamint az interkonnektorok létesítését a szomszédos országokkal.

Hozzátette, mindenki tudta, hogy idén lejár Magyarország hosszú távú gázvásárlási szerződése Oroszországgal, a kritizálók részéről mégsem történt semmi, nem voltak infrastruktúra-fejlesztések, nem sikerült újabb forrásokat bevonni, nem döntöttek beruházásokról. Ezért újabb megállapodást kellett kötni a Gazprommal, amely "attól függetlenül, hogy tetszik-e vagy sem, meghatározó szereplő a térség energiaellátásában". "Azok, akik bírálják emiatt az országot, nem tettek semmit annak érdekében, hogy változtassanak a régió helyzetén, nem kaptunk semmilyen segítséget" - hangsúlyozta.

Aláhúzta: az új szerződésnek köszönhetően kiszámító és megfizethető módon biztosítható Magyarország ellátása, így itt nem kell szembenézni azokkal a problémákkal, amelyekkel a kontinens más részein igen. Mint mondta, a Gazprom eddig mindig megbízhatóan betartotta a megállapodásokat.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy a diverzifikációt illetően középtávon egyedül az azerbajdzsáni gázforrások nyújtanak némi reményt. Szerinte, bár a horvátországi LNG-terminál történelmi léptékben nézve fontos, és hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon fenntartható legyen Európa egyik legalacsonyabb rezsiköltsége, nem elég nagy kapacitású. Mindent meg kell tenni az energiaforrások diverzifikációjának érdekében, ugyanakkor a kormány politikáját a bírálatok ellenére továbbra is Magyarország ellátásbiztonságának garantálása fogja meghatározni - mondta.

 

MTI

Varga Mihály: a kamatstopnak köszönhetően 30 milliárd forint marad a magyar családoknál
A kormány azon dolgozik, hogy megvédje a magyar családokat. A kamatstopnak köszönhetően 30 milliárd forint marad a m...
Magyarországon is érzékelték a tongai vulkánkitörés hatását
Magyarországon is érzékelhető volt a Tonga közelében történt tenger alatti vulkánkitörés okozta légköri nyomásváltoz...
Tangás popsit villantva búcsúzott Tóth Andi
A gyönyörű énekesnő vasárnap hagyja el a meseszép karibi szigetet.
Többször is megerőszakolta barátja kétéves kislányát
Most áll bíróság elé az a férfi, aki többször megerőszakolta barátja kislányát. A gyereket kétéves korában kezdte mo...
Lezárult a Djokovic-ügy
A címvédő és világelső szerb Novak Djokovic az ausztrál szövetségi bíróság vasárnapi ítélete értelmében nem indulhat...
"Az árstop üzenet az egész gazdaságnak"
A magyar családok mellett a termelőket és a feldolgozókat is védi az élelmiszer-árstop. Erről Nagy István beszélt a ...
Disznót vágott Orbán Viktor
Disznóvágáson vett részt Orbán Viktor idén először. A miniszterelnök Öttömösre, Mihálffy Béláékhoz látogatott el. Er...
Az egész világon érezték a kitörést
Még Magyarországon is érezni lehetett, hogy kitört a vulkán csaknem 17 ezer kilométerrel távolabb a Csendes- óceánba...
Elhagyta Ausztráliát Djokovic
Kiutasították Ausztráliából és repülőgépre ültették Novak Djokovic teniszezőt, miután egyhangú bírósági döntés szüle...
Motortérből mentették meg a kiscicát
Autó motorterébe szorult macskát mentettek állatvédők Debrecenben. A macska a hideg elől menekült a meleg kocsi elej...