adócsökkentés

Szijjártó: A magyar gazdaságtörténet legnagyobb adócsökkentése valósul meg jövő év elején

A magyar gazdaságtörténet legnagyobb adócsökkentése valósul meg 2022 elején - közölte pénteken a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

2021. december 17. 13:58

A tárcavezető a MetMax Europe Zrt. fémmegmunkáló vállalat töltéstavai gyárának megnyitóján arról számolt be, hogy míg 2010-ben egy közepes méretű cég vállalati adóterhei 54,5 százalékot tettek ki, a hamarosan életbe lépő intézkedések nyomán ezek már 33 százalék alatt lesznek. Kiemelte, hogy a munkáltatói adóterhek 4 százalékkal csökkennek, a 25 év alattiaknak nem kell majd személyi jövedelemadót fizetniük, illetve kétmillió, gyermeket nevelő szülő visszakapja az idén befizetett szja-t.

A MetMax Europe Zrt. nagy nemzetközi vállalatok beszállítója, termékei egyebek mellett vasúti futómű- és fékberendezések, szivattyúk alkatrészeiként kerülnek beépítésre. Az állam 1,7 milliárd forinttal támogatta az 5,1 milliárd forintos beruházást, amelynek nyomán ötven új munkahely jön létre. Beszédében Szijjártó Péter aláhúzta: a magyar gazdaság erejét mutatja, hogy mára a vidéki, közepes méretű, hazai tulajdonban lévő cégek képessé váltak arra, hogy fejlett technológiai színvonalat képviselő ágazatokban is kilépjenek a világpiacra.

Ennek kapcsán rámutatott, hogy Magyarország a tizedik legnyitottabb gazdaság a világon: az export és a bruttó hazai termék (GDP) egymáshoz viszonyított aránya 83 százalék. Ezért szerinte különösen fontosak a kivitelre termelő cégek a magyar gazdaságban. A miniszter ezt követően hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvánnyal szemben kizárólag az oltások jelentenek védelmet, semmilyen lezárás vagy korlátozás nem jelent megoldást. Mint mondta, Magyarország vezető pozícióban van Európában a harmadik oltást felvettek arányát illetően, és nemrég megérkezett az első, kiskorúak immunizálására szolgáló vakcinaszállítmány is.

"Még több beoltott, még nagyobb biztonság" - fogalmazott. Majd hozzátette, hogy a sikeres oltási kampány nyomán Magyarország a többi európai országnál másfél hónappal korábban tudta újranyitni a gazdaságát, és így annak teljesítménye már a nyáron el tudta érni a járvány előtti szintet. Szerinte ez a világgazdaság vonatkozásában csak a jövő év végére fog megvalósulni. "Míg 2008-2009-ben öt év kellett ahhoz, hogy visszataláljon a válság előtti pályájára a gazdaság, most elég volt másfél" - húzta alá Szijjártó Péter.

Végezetül pedig a beruházással összefüggésben kiemelte, hogy a magyar fémipar teljesítménye az idei év első tíz hónapjában 37 százalékkal nőtt, így termelési értéke megközelítette a 3000 milliárd forintot.

 

MTI/Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Durván beszóltak Schobert Norbert Jr.-nak
Az ifjabb Schobert azonban ezt nem hagyta annyiban.
Találtak valamit a csillagászok, de nem tudják pontosan, hogy mit
A kozmikus objektum túl gyorsan pislákol ahhoz, hogy szupernóva legyen, egy pulzárhoz képest viszont túl lassan.
Nagyot domborított Köllő Babett, özönlenek a like-ok
Több ezer like-ot kapott a dögös kép.
Katonákat vezényeltek Csernobilba
Katonákat küldtek a környék elhagyatott városaiba és a radioaktív erdőkbe.
Támadást indítottak Demcsák Zsuzsa ellen
A műsorvezető hivatalos Instagram-oldalán számolt be a történtekről.
Berki Krisztián egy hónapja válni akart
Krisztián szeretne minél jobb férj és apa lenni a jövőben.
Otthon nélkül maradt két miskolci mentős, nem tudják, most hogyan tovább
A Miskolci Mentőállomásnál dolgozó apa és fia telefonon tudták meg a rossz hírt.
Hihetetlen felvétel: kocsival menekülő ékszerrablókat üldöztek Debrecenben
Debrecen belvárosában kiraboltak egy ékszerboltot, a tolvajokat több rendőr üldözőbe vette. 
Tények délben teljes adás, 2022. január 27., csütörtök
DÖBBENET - Kést szorított osztálytársa nyakához egy kecskeméti fiú. A társa pénzzel tartozott neki, így akarta behaj...
Gyenge napsütés felhőkkel
időjárás-jelentés, 2022. január 27., csütörtök, dél