2025. december 14. vasárnap, Szilárda
2°C Budapest

Súlyos büntetés várhat az olasz fagylaltgyártók többségére, ugyanis csalnak

Nincs többé levegővel feldúsított fagyi, legalábbis Olaszországban. Törvénnyel védnék a kézműves fagylaltok fogyasztóit és termelőit.
Tenyek.hu
2021. április 22., csütörtök 11:57
Vágólapra másolva!

Az olasz fagylalt (gelato) egy igazi nyári különlegesség, amely nem csak külföldön, hanem itthon is sokak kedvenc desszertje.

Számos termelő viszont trükközve, költséghatékonyan oldja meg, hogy nagyobbnak tűnjenek a gombócok. Az olasz törvényhozók azonban véget vetnének annak, hogy több levegőt pumpáljanak a fagylaltokba.

Az olasz szenátus olyan javaslatokat fontolgat, amelyek szerint a fagylaltgyártók akár 10 000 euró (3,5 millió forint) bírsággal is sújthatók, ha nem felelnek meg a szigorú minőségi előírásoknak - például a keverékhez hozzáadott levegő mennyisége - írja a The Sydney Morning Herald.

A törvénytervezetet benyújtók szerint ez megvédené a fogyasztók jogait azoktól, akik megszegik a kézműves fagylalt előállításának alapvető szabályait.

A fotó illusztráció.

"Az olasz "gelato" hazánk egyik gasztronómiai szimbóluma a tészta és a pizza mellett. De törvényeink nem védik meg a kézműves fagylaltot és az azt előállító termelőket" - jelentette ki az egyik szenátor.

A vélemények  alaposan megoszlanak. Egyesek úgy vélik, hogy azok csalók, akik gátlástalanul felpuffasztják a fagylaltjaikat. A gelato-mesterek szerint viszont nem a gyenge kézművesség jele a sok levegő, amitől a keverék puhább.

Az új szabályok 30 százalékos korlátot szabnának a fagylalt levegőmennyiségére. A jelenlegi becslések szerint az ipari fagylalt néha akár 80 százalék sűrített levegőt is tartalmazhat, vagyis a vásárlók többnyire a levegőért fizetnek.

A fotó illusztráció.

A fagylaltágazat 1 milliárd eurót (363 milliárd forintot) ér Olaszországban. Stefano Ferrara, az ország egyik legjobb fagylaltkészítője elmondta:

"Hasznos lenne egy törvény, amely megvédi a fogyasztókat és az igazi kézműveseket.”

Az egyik ellentétes oldal, Alberto Manassei római gelato-mester, aki a Gelateria dei Gracchi tulajdonosa, azt mondta:

"A gelato felfújásának kérdése helytelen. A levegő fagylaltba történő pumpálása csak egyes összetevők felhasználásával lehetséges mások helyett. Ha átnézi az összetevők listáját, látni fogja, hogy a legfontosabb gyakran az utolsó."

A törvény megtiltaná a mesterséges aromák, a színezékek és a hidrogénezett zsírok használatát a friss alapanyagok felett.

+Ez is érdekelheti

+Címoldalról ajánljuk