Rendszeresek a befolyásszerzési kísérletek a baloldalon

Négy Mancs Alapítvány, Erzsébet-utalvány, NOlimpia, „rabszolgatörvény” – néhány jól azonosítható eset, amikor a hazai baloldal a külföldi érdekek szolgálatába állt. Jól látható, nem a debreceni akkumulátorgyár elleni az első akciózásuk – írta meg a Magyar Nemzet szombaton.

Nem a debreceni CATL akkumulátorgyár elleni az első olyan akciózás, amely mögött jól beazonosítható külföldi érdek rajzolódik ki. Már többször hangsúlyozta a Magyar Nemzet, hogy az akkumulátort gyártó üzemek telepítéséért most nagy verseny folyik Európában, hiszen az autóipar áthangolása elektromos meghajtásra megállíthatatlanul folyik. A baloldal azonban nem csak most választotta a Magyarországéval ellentétes érdekek kiszolgálását.

Emlékezetes például, hogy a bécsi székhelyű, Magyarországon is működő Négy Mancs Alapítvány 2006 novemberétől nemzetközi kampányt folytatott a kényszertömött libákból származó hús ellen, és feketelistát készített, amelyen több magyar cég neve is szerepelt. Az akkori balliberális kormányzat nem védekezett kellőképpen a befolyásolás ellen, ennek pedig az lett a következménye, hogy az állatvédők kampánya után német áruházláncok függesztették fel a hízott liba forgalmazását 2008-ban.

A Négy Mancs mögött felsejlő francia érdekeket nem sikerült teljeskörűen bizonyítani, habár a 2010-ben hatalomba kerülő második Orbán-kormány idején ezzel megpróbálkoztak.

A lap szerint egyébként mire az elszámoltatás elkezdődhetett volna, a baj már megtörtént: a legnagyobb hazai, hízottliba-májat termelő cég, a Hungerit Zrt. 2008 szeptemberétől megszüntette a hízott baromfi vágását, és emiatt kétszáz munkástól is megváltak. A döntést a cég az osztrák bejegyzésű Négy Mancs Alapítvány kampányával indokolta, amelynek eredményeként a Rewe csoport (Metro, Lidl) és a Kaufland felhagyott a magyar libamáj forgalmazásával Ausztriában és Németországban. A Hungerit mellett számos kisebb tenyésztő látta kárát az „állatvédők” agresszív kampányának. A Magyar Narancs 2019-es cikke szerint egyébként a Négy Mancs azóta a megszűnés szélén áll.

Szintén francia érdekeket sértett a második Orbán-kormány azon lépése, amellyel újra hazai kézbe vette a kafetériaellátást.

A balliberális kormányok idején ugyanis ezt is kiszervezték külföldre, a francia Cheque Déjeuner az utalványok után realizált hasznot pedig kivitte az országból. A kormány alternatívaként az Erzsébet-utalványt hozta létre, amelyet azonban nemzetközi bíróságokon támadtak meg.
Az Erzsébet-utalványt végül meg is kellett szüntetni, és 2018-ban a francia utalványgyártó cég is pert nyert a magyar állam ellen, de addigra már kivonultak a magyar piacról. Az Erzsébet-utalványokat is rendszeresen kritizálták a baloldali sajtóban, az ellenzéki politikusok pedig rendre azt követelték, hogy inkább készpénzt adjon a kormány.

Fekete-Győr András és Cseh Katalin (A fotó illusztráció: MTI)

Kirívó eset volt a Momentum Mozgalom indulását jelentő NOlimpia kampány is 2017 januárjában. A 2024-es olimpia rendezéséért már csak három pályázat volt versenyben, a budapesti, a párizsi és a Los Angeles-i, amikor Fekete-Győr Andrásék elkezdtek aláírásokat gyűjteni a magyar pályázat ellen. Több mint 200 ezer aláírás jött össze, a Budapesti Olimpiai Bizottság pedig vissza is vonta a pályázatot.

Ezután a jövő évi játékok rendezésének jogát Párizs, a 2028-as játékokét pedig Los Angeles kapta, Franciaországban és az USA-ban ugyanis nem kezdtek aláírásgyűjtésbe a játékok ellen.

Hasonlóan nagy akciózás volt 2018 végén, amikor a baloldal pártjai a parlamentben obstruáltak a munka törvénykönyvének módosítása ellen. A kormány a hazánkba érkező befektetők érdekében tett módosításokat, amelyeket a baloldal rabszolgatörvényként azonosított. A módosításokat elfogadták, de Magyarországon nem terjedt el a rabszolgatartás. A foglalkoztatottság pedig rekordmagasan van részletezte a Magyar Nemzet.

2023. február 04. 10:16
Hátborzongató videón a gyilkosság, élő adásban ölte meg férjét a bosszúszomjas feleség
A felvétel még most is elérhető a közösségi oldalakon.
Cigit, mobilt, energiaitalt adott tizenéves fiúknak szexért két egri férfi, felvették az együttléteket
Gyermekprostitúció kihasználása és szexuális visszaélés elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást két egri férfi...
Lesújtó értéket kaptak, kórházba került Tóth Gabi kislánya
Az énekesnő érezte, hogy valami nincs rendben.
Vérfürdőt rendezett a volt férj, a gyerekeit is kivégezte, öt embert ölt meg
A férfi a szörnyűségek után öngyilkos lett.
Megkínoztak egy kutyát Szákszenden, szürreális halálról árulkodik a boncolás
Az idegenkezűséget mégis kizárták.
Rémálom a szülés utáni depresszió
Nagyon sok édesanya átéli a szülés utáni depressziót. Ennek ellenére ez a lelki probléma még mindig tabunak számít, ...
A család csodálatos ereje
Hétfő este ismét a magyar válogatottért szurkolhatnak a futball rajongók, a csapat ugyanis Bulgária ellen lép pályár...
Tények teljes adás, 2023. március 27., hétfő
SZÁGULDÁS - Egy kétgyerekes édesanya a vasárnapi nyírcsaholyi baleset áldozata. Szemből tarolta le egy felelőtlen so...
Bőröndbe rejtett kutyatetemet mosott partra a Duna
Az állatra kirándulók találtak rá.
Megválik örökségétől Vajna Tímea
Megválik az örökségétől Vajna Tímea. A pletykák szerint Andy Vajna özvegye fel akarja számolni az összes magyarorszá...
Így lövetett gólt Ádám Martinnal Szoboszlai, nézze meg! - videó
Nevetséges török bíró: ezt a 11-est miért nem adta meg a magyaroknak?
Nézze meg Szoboszlai Dominik csodagólját!- videó
A Fradi nem tudta lezárni az Erste Liga-döntőt
Így ünnepelte Szoboszlai és Sallai a csodagólt, nézze meg, nevetni fog!- fotó