környezetvédelem

Palkovics: A klímasemlegesség érdekében komoly döntéseket hozott Magyarország

A klímasemlegesség elérése érdekében komoly döntéseket hozott Magyarország - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón tartott prezentációja után szerdán.

2021. december 01. 14:39

A miniszter a közmédia újságíróinak nyilatkozva kiemelte: össze kell hangolni a klímavédelmet és az energetikát. Jelezte, hogy 2030-ra a magyarországi áramtermelés több mint 90 százaléka karbonmentes lesz. Ennek eléréséhez két elemet említett, a nukleáris energiát és a napenergiát. Mint mondta, a naperőművek kapacitását jelentősen növelnék, összesen 6000 megawattnyi naperőművi kapacitást szeretnének elérni. Hozzátette: Magyarország kimondottan jól áll ezen a területen.

Palkovics László hangsúlyozta, hogy a kormány döntése értelmében a rezsicsökkentést fenntartják, mert ez a magyar emberek érdeke. Felhívta a figyelmet arra, hogy a nagy szennyezőknek, illetve az energetikai vállalatoknak is részt kell venniük a klímavédelmi feladatok végrehajtásában.

A miniszter a klímavédelem fontos területei közül kiemelte a közlekedés zöldítését, ennek részeként említette egyebek mellett a vasútfejlesztést. Kifejtette: a vasúti közlekedés lényegesebb klímabarátabb, mint a belső égésű motorokkal történő közúti közlekedés. Ugyanakkor a kormány jelentős "zöld" programokat hajt végre a közúti közlekedésben is, az elmúlt években több pályázatot írt ki elektromos autók és kerékpárok beszerzésére - idézte fel.

 

A klímavédelem technológia feltételei közül Palkovics László kitért a hidrogéngazdaság kialakítására. A hidrogén előállításának zöldítése kapcsán példaként említette, hogy fel lehetne használni a paksi atomerőműben termelt éjszakai áram többletét vagy az éppen fel nem használt napenergiát. Jelezte azt is, hogy tudatosan építik az elektromos akkumulátor kapacitást, Magyarország az iparág egyik úttörőjének számít.

A miniszter az intézkedések közül kiemelte a hazai nagy szennyező, a Mátrai Erőmű átalakítását. Mint mondta, olyan környezetbarát, szén-emisszó nélküli technológiát alkalmaznak majd, amellyel megtartható a termelés és az ott dolgozók munkahelye is. Fontos szempontként említette, hogy igazságos átmenettel érjék el a károsanyag-kibocsátás jelentős csökkenését.

Palkovics László felhívta a figyelmet a lakossági energiakorszerűsítési programok közül arra a lakossági pályázatra, amely napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást, a több mint 200 milliárd forintból az átlagjövedelem alatt kereső háztartások kapnak segítséget. A zöld átállás nem jelenthet aránytalan terhet a lakosságnak - emelte ki az innovációs és technológiai miniszter.

MTI/Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Varga Mihály: a kamatstopnak köszönhetően 30 milliárd forint marad a magyar családoknál
A kormány azon dolgozik, hogy megvédje a magyar családokat. A kamatstopnak köszönhetően 30 milliárd forint marad a m...
Magyarországon is érzékelték a tongai vulkánkitörés hatását
Magyarországon is érzékelhető volt a Tonga közelében történt tenger alatti vulkánkitörés okozta légköri nyomásváltoz...
Tangás popsit villantva búcsúzott Tóth Andi
A gyönyörű énekesnő vasárnap hagyja el a meseszép karibi szigetet.
Többször is megerőszakolta barátja kétéves kislányát
Most áll bíróság elé az a férfi, aki többször megerőszakolta barátja kislányát. A gyereket kétéves korában kezdte mo...
Lezárult a Djokovic-ügy
A címvédő és világelső szerb Novak Djokovic az ausztrál szövetségi bíróság vasárnapi ítélete értelmében nem indulhat...
"Az árstop üzenet az egész gazdaságnak"
A magyar családok mellett a termelőket és a feldolgozókat is védi az élelmiszer-árstop. Erről Nagy István beszélt a ...
Disznót vágott Orbán Viktor
Disznóvágáson vett részt Orbán Viktor idén először. A miniszterelnök Öttömösre, Mihálffy Béláékhoz látogatott el. Er...
Az egész világon érezték a kitörést
Még Magyarországon is érezni lehetett, hogy kitört a vulkán csaknem 17 ezer kilométerrel távolabb a Csendes- óceánba...
Elhagyta Ausztráliát Djokovic
Kiutasították Ausztráliából és repülőgépre ültették Novak Djokovic teniszezőt, miután egyhangú bírósági döntés szüle...
Motortérből mentették meg a kiscicát
Autó motorterébe szorult macskát mentettek állatvédők Debrecenben. A macska a hideg elől menekült a meleg kocsi elej...