Orbán Balázs: a tömeges migráció gyengíti az EU-t

A tömeges migráció nem erősebbé, hanem gyengébbé teszi az Európai Uniót - mondta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára egy hétfői budapesti fórumon.

2021. szeptember 07. 09:27

A Danube Institute által A politikai döntéshozók vitája címmel rendezett beszélgetésen az államtitkár kifejtette: a 2015-ös migrációs válság mérföldkövet jelentett Európában, ugyanis a politikusok addig nem ismerték fel, hogy a világ megváltozott, és nem voltak felkészülve arra, ami akkor történt. A vonatkozó jogszabályokat évtizedekkel korábban, egy teljesen más korszakban fektették le, amikor a kommunista országokból politikai okokból menekülő emberek kérdését kellett kezelni - mondta.

Közölte: a világ azonban más lett, a hidegháború kétpólusú rendszere megszűnt, instabil régiók alakultak ki, amelyeket sokan el akarnak hagyni. Sokak illegálisan próbálnak bejutni az Európai Unió területére, majd menekültstátuszért folyamodnak, és akkor is maradni akarnak, ha azt nem kapják meg - magyarázta.

Úgy látja, nagyon fontos, milyen üzenetet küld ezeknek az embereknek az EU, és ha azt üzeni, hogy be lehet jutni oda, az emberek akár illegálisan is próbálkoznak.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar kormány 2015 óta olyan rendszert igyekszik kialakítani, amelynek kidolgozta a jogi hátterét, rendelkezésre állnak a szükséges eszközök, a humán erőforrás, és világos üzenetet közvetít: senki ne akarjon illegálisan bejutni az unióba Magyarországon keresztül, mert ez nem fog sikerülni.

Fotó: Facebook/Orbán Balázs

Azt mondta: a magyar kormány szerint valóban van humanitárius kötelességük az országoknak, de ez nem az, hogy befogadják a migránsokat, hanem hogy segítsenek nekik, minél közelebb a szülőhazájukhoz. Erről szól a Hungary Helps program - mutatott rá.

Orbán Balázs szerint teljes paradigmaváltásra lenne szükség a migrációt illetően, de erre a Nyugat nem áll készen. Az illegális migrációt nem kezelni kell, hanem megállítani - hangoztatta.

Jeff Sessions volt amerikai szenátor (1997-től 2017-ig Alabamát képviselte), volt igazságügy-miniszter, a Republikánus Párt tagja arról beszélt, hogy 2015 országában is fontos időszak volt, mert a migráció kérdése a középpontba került, az illegális migráció az Egyesült Államoknak is nagy kihívást jelentett. Ott is nagy vita folyt arról, mit kellene tenni, hogyan kellene szabályozni az migrációt - mondta. Hozzátette: ha azt az üzenetet küldi egy ország, hogy a határai nyitva állnak, az egyre több embert vonz.

Az amerikai politikus felhívta a figyelmet a nemzetállamok jelentőségére is, meglátása szerint jelenleg is a nemzetállamok a legfontosabb tényezők a világpolitikában. Márpedig a nemzetállamoknak világos határai vannak - mutatott rá.

Közölte: a nemzetállamok feladata az is, hogy törvényeket alakítsanak ki és betartassák azokat. Az Egyesült Államokba érkezők nagy része nem felel meg a menekültstátusz követelményeinek, egyszerűen a jobb élet reményében próbál bejutni az országba - mondta.

Véleménye szerint a magyar kormány következetes migrációs politikája azt az üzenetet közvetítette, hogy a határai nincsenek nyitva, ezért egy idő után nem is érkeztek tömegek. Magyarország jó példát mutat a világnak abban, hogyan kell kezelni a migrációt - jelentette ki Jeff Sessions.

MTI

Öten meghaltak egy balesetben az M4-esen
Öten meghaltak egy balesetben, amely Abony térségében történt péntek délután - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitá...
Álomnyaralásuk alatt ölhette meg
Álomnyaralásuk alatt ölhette meg egy 23 éves amerikai fiú a menyasszonyát, jelenleg is nagy erőkkel keresik a vőlegé...
Tragédiával indult a reggel Fejér megyében
Halálra gázoltak egy gyalogost a 6-os főúton, Ercsi-Sinatelepnél szombat reggel.
Felminősítette Magyarországot a Moody's
Felminősítette Magyarországot pénteken a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő az eddigi "Baa3"-ról ...
Milliókat kéne fizetnie Karácsonynak
Csaknem 25 millió forintot keresett jogtalanul Karácsony Gergely. Az Oktatási Hivatal vizsgálata szerint a főpolgárm...
Rengeteg újítással készültek a pároknak
A Dancing with the Stars második évadában újításokkal és meglepetésekkel készültek a készítők a vetélytársaknak.
Elsodródtak a Dunán forgatás közben
Fergeteges nyitánnyal indul a Dancing with the Stars második évada. Megint a kulisszák mögött járt a Tények Plusz st...
Találkozó: Meglepődtek a vetélytársak
Belestünk a kulisszák mögé. A Tények plusz stábja az elsők között lehetett ott, amikor a Dancing with the Stars idei...
Megnyitott a vadászati világkiállítás
10 tonnányi elhullajtott agancsokból felépített szarvaskapu, látványos lovasbemutató, világrekorder trófeák és solym...
Brutális mészárlásig fajult a bírósági tárgyalás, többen meghaltak
A három támadó ügyvédnek öltözve jutott be a terembe, ahol agyonlőtték India közismert gengszterét.