Németország után Ausztria is életbe léptette a gázszállítási vészhelyzeti terv első fázisát

Ausztria életbe léptette a gázellátás vészhelyzeti tervének korai figyelmeztető fázisát arra az esetre, ha Oroszország leállítaná a gázszállításokat a rubelben fizetés elmaradása miatt - közölte az osztrák klímavédelmi minisztérium szerda délután. Szerdán reggel hasonló lépést tett Németország is.

2022. március 30. 16:23

A figyelmeztető fázis életbe léptetése az ellenőrzési és felügyeleti rendszer működtetésének a szigorítását jelenti. Az olyan fogyasztásszabályozási intézkedések, mint például a fejadagolás, egyelőre nem, csak a harmadik fázisban lépnek életbe.

A minisztérium közleménye ugyanakkor emlékeztet arra, hogy az Oroszországból érkező gázszállítások jelenleg zavartalanul folytatódnak, és a hazai gáztárolók 13 százalékos töltöttségi szintje időarányosan megfelel az elmúlt évek átlagának. Karl Nehammer szövetségi kancellár és Leonore Gewessler éghajlatvédelmi miniszter a közlemény szerint mindent megtesz az osztrák háztartások és vállalkozások gázellátásának biztosítása érdekében. A korai figyelmeztető fázisban a gázpiaci helyzetet a szokásosnál szorosabban nyomon lehet követni.

Az osztrák bejelentést megelőzően szerdán kora reggel a német gazdasági minisztérium is kihirdette a gázveszélyhelyzeti terv korai figyelmeztető fázisát. Az első fázis feladata az elővigyázatossági intézkedések fokozása, hogy az országot felvértezzék egy oroszországi eszkalációval és ezáltal a gázellátás romlásával szemben.

a fotó illusztráció

A német és az osztrák lépés hátterében a gázszállítások egyenértékének rubelben rendezését követelő moszkvai bejelentés áll, amit a Nyugat elutasít. A jelenlegi szerződések a szállítások ellenértékének rendezését euróban vagy dollárban írják elő. A rubelben fizetés határideje eredetileg ezen a héten csütörtök volt. Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítása azonban még nem lépett életbe. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pedig szerdán úgy fogalmazott, hogy "a gázszállítás és a fizetés két külön folyamat".

Putyin csütörtökön találkozik az orosz gázóriás, a Gazprom, valamint a jegybank képviselőivel, hogy egyeztessen velük. A bejelentett találkozó és a rubelre váltás egységes elutasítása a Nyugat részéről az orosz gázszállítások küszöbönálló leállításával kapcsolatban aggodalmat keltett Európában. Peszkov ugyanis azt is kijelentette, hogy "ha nem fizetnek, nem jön a gáz, Oroszország nem jótékonysági szervezet".

Oroszország az ukrajnai háborút követő nyugati szankciók miatt akar áttérni a rubeles fizetésekre, mert Putyin szerint " euróval és dollárral már úgysem tudnak mit kezdeni". Hollandia egyelőre nem akarja aktiválni a gázveszélyhelyzeti tervét. A lakosságot azonban arra felszólították, hogy csökkentse gázfogyasztását - mondta szerdán Tim van Dijk, a gazdasági minisztérium szóvivője.

Az Európai Bizottság szerint az EU felkészült az Oroszországból érkező gázszállítások esetleges megszakadására. "Mindenre felkészültünk, és nagyon szorosan együttműködünk a tagállamokkal is, hogy mindenki jól felkészüljön erre a helyzetre" - mondta Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke szerdán Brüsszelben, de részletekbe nem bocsátkozott.

 

MTI

LED fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer: jelentős technikai fejlesztések a TV2-nél
A TV2 Csoport, hazánk vezető televíziós társasága megalakulása óta törekszik arra, hogy a legmodernebb technológiai ...
Földbe csapódott egy ejtőernyős Székesfehérváron
A férfi ernyője nem nyílt ki.
Nyomoznak a halála miatt
Még mindig kérdés, hogy ki a felelős Berki Krisztián haláláért. A médiaszemélyiség drogot fogyasztott halála előtt. ...
Több százan kísérték utolsó útjára
Berki Krisztián barátai megtörten álltak a ravatal előtt. Mindegyikük egy-egy szál hófehér virággal rótta le tisztel...
Egy komposztáló gödörben volt az eltűnt üzletember Szigetszentmártonon - Fotók
Újabb információk kerültek a nyomozók birtokába, ennek köszönhető, hogy megtalálták.
Tállai András: ismét bizonyított az szja-bevallási rendszer
Az adóhivatal több mint 5,5 millió magánszemélynek készítette el az adóbevallási tervezetét, amelyek jelentős többsé...
Riasztották a Gripeneket, meglepő gép miatt
Riasztást kaptak a Gripenek, miután szombaton kora este egy Szlovákia felől érkező motoros sárkányrepülőgép nem léte...
Végzetes tragédia történt Hajósnál
Egy 63 éves férfi vesztette életét Hajósnál.
Menczer Tamás: elfogadhatatlan a Barátság kőolajvezetékkel kapcsolatos fenyegetés
Megdöbbentőnek és elfogadhatatlan nevezte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok ...
Elhunyt Haumann Péter
Nyolcvanegy éves korában elhunyt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művészeti Akadémia re...