Nagy tetszést aratott a Liget projekt a Hay Fesztiválon

Európa egyik legfontosabb kulturális fesztiválján, a spanyolországi Segoviában rendezett Hay Fesztiválon, a világ legelismertebb múzeumi és kulturális szakemberei előtt mutatta be a Liget Budapest projektet és a nemrég átadott épületeket Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa - közölte a Városliget Zrt. az MTI-vel szombaton.

2022. szeptember 18. 10:37

"Az innovációra és hagyományokra fókuszáló négynapos nemzetközi rendezvényen nagy tetszést aratott Európa legnagyobb kulturális beruházása a szakmai berkekben és a látogatók körében egyaránt" - áll a közleményben.

Az összegzés szerint Baán László szombaton, a Múzeumok és az új urbanizmus című beszélgetésen azt emelte ki, hogy a Liget Budapest projekt nemcsak Magyarország legjelentősebb kulturális fejlesztése, hanem jelenleg Európa legnagyobb léptékű kulturális tartalmú városfejlesztési projektje.


"Európában egyedülálló komplexitású, sűrű kulturális szövetet hoztunk létre a Városligetben, amely felkeltette ennek a neves nemzetközi fesztiválnak is a figyelmét. Egy város vonzerejét azok a kulturális rétegek jelentik, amelyeket az elmúlt évszázadok hoztak létre és amelyek a modern korban is újra megélhetőek. Minden élő város hozzáad az örökölt kulturális rétegekhez, ezt tesszük mi is a Liget Budapest Projekt megvalósításával: megőrizzük a régi értékeinket, megújítjuk őket, mint a Szépművészeti Múzeumot és a Millennium Házát, valamint hozzáadunk újat, világszínvonalon, mint a Magyar Zene Házát, és a Néprajzi Múzeumot" - hangsúlyozta a közlemény szerint Baán László.

Hozzátette: már látjuk, hogy a Liget Projekt eddig megvalósított elemeit - a régi és új kulturális intézményeket a megújított zöld környezetben - már több millióan látogatták meg és azokat nagy elismerés és szeretet övezi. Mindinkább azt tapasztaljuk, hogy egyre jobban látja a nemzetközi közönség is, hogy Budapest történelmi szövete ezeknek a hozzáadásával tovább gyarapodott, ami tovább növeli Budapest és az ország hírnevét, s egyben turisztikai vonzerejét.

Martha Thorne, az építészeti Nobel-díjnak tartott Pritzker-díj korábbi igazgatója, aki egyben a Magyar Zene Házára kiírt nemzetközi tervpályázat zsűrijének elnöke is volt, úgy fogalmazott: "A Liget Projekt keretében megvalósított kulturális fejlesztések a modern város új modelljét jelentik, hiszen a komplex kulturális terek, programok, kiegészülve a kortárs építészeti remekművekkel a jövő városainak élhetőségét teremtik meg".


Sheila Cremaschi, a Hay Fesztivál igazgatója elmondta, hogy a Liget Projekt a kezdetektől meghívást kap a Hay Fesztiválra, mert Európa legjelentősebb kulturális fejlesztéseként nagy érdeklődésre tart számot. A 2011-ben indult fejlesztés a park hagyományait szem előtt tartva, de 21. századi módon gondolja újra a városrészt.

Baán László előadásában bemutatta a projekt elemeit: a Szépművészeti Múzeum átfogó felújítását és korszerűsítését, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ létrehozását, a park zöldfelületi rehabilitációját, a Millennium Háza felújítását, a komáromi Csillagerőd, valamint a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum új épületének felépítését.

A miniszteri biztos hangsúlyozta: a projekt már most jelentős eredményekkel bír, de még közel sem ért a végére, a legnagyobb és legfontosabb fejlesztése, a Pritzker-díjas japán SANAA építésziroda által tervezett Új Nemzeti Galéria felépítése még hátra van. Ez az új múzeum nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a megújult Városliget mindenhonnan látható módon felkerüljön Európa kulturális térképére, ami egy kortárs, kiemelkedő építészeti minőségű művészeti múzeum nélkül nem lehetséges - közölte Baán László.

A közlemény szerint a négynapos rendezvényen részt vett a Magyar Zene Háza tervezője, Sou Fujimoto is.

Az eseményen szeptember 15. és 18. között 17 ország több mint száz meghívott szakembere ad elő. A fesztivál széles körű kulturális programot kínál az építészet és a vizuális művészetek témájában, de aktuális irodalmi, történelmi, zenei témákat és a tudomány különböző szakterületeit is érintik a résztvevők.

MTI/Fotó: Liget Budapest Hivatalos Facebook-oldala

Padlóra küldte a válás
A Sztárban sztár leszek! versenyzője az egész országot könnyekig hatotta. Snóbli Zoltán a kisfiával érkezett a stúdi...
Felgyorsult az idő?
Ugye mennyivel lassabban telnek az órák, ha valami olyat teszünk amihez nincs kedvünk, ezzel szemben például egy jóh...
A múlt terheit cipeljük
Korábbi hibáink visszahullanak a fejünkre. Hatalmas teherként nehezedik ránk mindaz, amit eddig csak a szőnyeg alá s...
Tragédiák sebeit gyógyítják be
Emberek életét változtatják meg, önbizalmat adnak és reményt egy új életre. Van, akinek egy szörnyű tragédia sebeit ...
Generációk öröklik a szépséget
Generációkon át örökölhető a szépség, és ez a sztárvilágban még inkább nyomon követhető. Ott van például Kandász And...
Orbán Viktor felvette a kapcsolatot a győztes jobboldali pártvezetőkkel
A kormány partnerséget kínál az önkormányzatoknak és mindenkivel tárgyalni fog, hogy a legfontosabb közszolgáltatáso...
Szülei ölték meg a rákból meggyógyult 9 éves kisfiút
A gyermek holtteste meztelenül hevert a családi ház kertjében.
Október elsején kezdődik a népszámlálás
Október elsején kezdődik a népszámlálás, amelyen a részvétel kötelező, a kérdőíveket október 16-áig interneten lehet...
Át akart csusszanni a piroson, máshogy végződött a történet - Videó
Durva baleset történt a szabálytalan autós miatt. Az esetet felvette a közút kamerája.
Tények délben teljes adás, 2022. szeptember 26., hétfő
SOKKOLÓ - Átrepült a szalagkorláton az autópálya másik oldalára és ott két másik autóval ütközött egy kocsi az M1-es...